Kastav, grad utvrđen srednjovjekovnim gradskim bedemom s devet obrambenih kula, nalazi se svega šest kilometara od Opatije i 10 kilometara od Rijeke. Samo povijesno središte na malom području skriva burnu povijest, a iza njega nalazi se prostrana kastavska šuma koja je stvorena za brzinski bijeg u prirodu. Jedne lijene nedjelje smo se i mi odlučili istražiti svoje blisko susjedstvo te smo se uputili na jednu od tri kastavske šumske šetnice koje su omiljene kod izletnika i planinara, a prikladne su i za vožnju biciklom i jahanje konja. 

Kastavska šuma osim što nudi ugodne šetnice za sve uzraste, otkriva lijepu prirodu, vrhove s kojih se pruža pogled na čitavu okolicu, a putem ćeš otkriti i ostatke bogate povijesti Kastavštine. 

Gdje počinju kastavske šetnice i koju kastavsku stazu odabrati?

Sve kastavske šetnice počinju iza Crekvine, a svoj automobil možete parkirati oko Fortice. 

kastavska_suma
Staze imaju simpatične oznake

Svim izletnicima su na raspolaganju tri staze izrazito simpatičnih naziva, a njihove slatke ilustracije pratit će te cijelim putem. 

Šetnica naziva Puž traje oko 1.40 h, a prolazi se 5.3 km. Ovo je ujedno najkraća staza koja je prikladne za sve one s malom djecom, ali i osobe koje nisu u fizičkom stanju za duže šetnje ili žele provesti kratko vrijeme u prirodi. 

kastavska_suma
Jedno od križanja staza

Šetnica naziva Zec, traje oko 2.50 h, a duga je skoro 10 kilometara, odnosno 9.8 km. Fizički nije zahtjevna i prikladna je za sve uzraste, ovisno naravno o fizičkoj spremnosti pojedinca. 

Šetnica Srna je najduža i najteža staza. Traje oko pet sati, a duga je 15.8 km. Ona je prikladan odabir za one s više planinarskog iskustva i kondicije koji žele otkriti sve strane kastavske šume ili nemaju baš taj dan vremena za odlazak negdje dalje, a ipak žele nabiti pokoji kilometar u svojim gojzericama. 

Sve tri kastavske šetnice se izvrsno međusobno nadopunjuju i zapravo se mogu putem i kombinirati. Šetnica Srna u jednu ruku obuhvaća većinu atrakcija kastavske šumem, no možeš kombinirati i šetnicu Zec i Puž. Tako prilikom svakog posjeta možeš vidjeti nešto novo. 

Kastavska šetnica Zec

Mi smo se odlučili za srednju stazu iz dva jednostavna razloga. Staza Puža nam je bila prekratka, a staza Srne preduga (lijena nedjelja je učinila svoje što se tiče jutarnjeg buđenja). Također smo se odlučili krenuti iz suprotnog smjera, nadajući se da ćemo tako nabasati na što manje ljudi. Bila je to ispravna odluka jer što smo se stazom približavali sve više “službenom” početku, to smo susretali sve veći broj izletnika. 

kastavska_suma

Uputili smo se s Fortice u smjeru Spinčići te uskoro stižemo do raskrižja staza na Spinčićevom bregu. Desno šetnica Zec nastavlja svoj put, dok mi svoj put nastavljamo ravno. 

Na Spinčićevom bregu postavljen je nakon Prvog svjetskog rata kameni križ s natpisom “Uspomena na mir 1918.”, a zbog toga lokalci ovaj dio nazivaju “pul križa”, odnosno “kod križa”. 

Nastavljamo svoj put i skrećemo lijevo s glavne staze kako bi vidjeli napušteno selo Cari gdje možeš vidjeti ostatke objekata koji predstavljaju tipičan primjer graditeljstva u Kastavštini. 

kastavska_suma
Napušteno selo Cari

Selo se nalazi na nekada važnom putu Obadi-Kastav, a posljednji stanovnici su bili članovi obitelj Spinčić. Ivan Spinčić je 1943. napustio selo kako bi otišao u partizane, a kada se vratio nakon dvije godine, selo je već bilo srušeno te nikad nije obnovljeno. 

Put nas vodi do još jedne zanimljive točke iz povijesti ovog kraja. Stižemo do Rapalske granice, odnosno do ostataka talijanske stražarnice koja je označavala granični prijelaz između Kraljevine Italije i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. 

kastavska_suma
Rapalska granica

Nekoć je granica bila ograđena bodljikavom žicom, a na cesti su bila postavljena željezna vrata. Danas se tu nalazi tek nekadašnja stražarnica unutar koje je još vidljiv natpis “Alle porte della partia non si dorme”, odnosno u prijevodu “Na vratima domovine ne spava se”. 

kastavska_suma

Ugodnom šetnjom stižemo podno vrha Stanić (465 m) s kojeg se pruža lijepi pogled. Silazimo s glavne staze i desno se penjemo do samog vrha. Putem prolazimo pored skloništa u stijeni kojeg su izdubili talijanski vojnici te su izgradili i kamenu kapelicu. S vrha Stanić pogled se pruža s Učke sve do planina Gorskog kotara i Velebita, na more i obližnje otoke te slovenske planine. 

kastavska_suma
Na putu prema vrhu Stanić

Uskoro stižemo do Zvirića gdje po prvi put susrećemo veću količinu ljudi. Šetnica Zec se nastavlja te se uskoro spaja sa stazom Puž i Srna te stižemo do “službenog” početka kastavskih šetnica. 

kastavske_sume

Kastavska šuma nudi izvrstan bijeg od prirode. U samo par koraka se odmičemo od civilizacije i uskoro imamo osjećaj da smo se odmakli od vreve modernog svijeta. Staze su stvorene za vikend bijeg u prirodu, za obiteljski izlet, ali i za nabijanje kilometara. Koju ćeš odabrati, ovisi o tvojim željama, vremenu kojeg možeš odvojiti, no koju god odabrao, nećeš pogriješiti. 

kastavska_suma

Korisne informacije za kružnu stazu Zec u kastavskoj šumi:

 • Početak staze: Kastav, iza Crekvine, no mi smo išli suprotnim smjerom od Fortice
 • Parking: Kastav
 • Naplaćuje li se ulaz?: Ne
 • Dužina i trajanje staze: na poučnim pločama pišu sljedeće informacije – šetnica Puž 5.3 km, 1.40 h; šetnica Zec 9.8 km, 2.50 h; šetnica Srna 15.8 km, 5 h.
  Mi smo išli stazom Zec, prošli smo oko 10.4 km (posjetili smo napušteno selo Cari i popeli se na vrh Stanić), a trebalo nam je 3.16 h (putem smo sretali poznanike s kojima smo u razgovoru laganoj šetnji prošli dio staze), bržim tempom se staza stiže za manje od tri sata.
  Šetnica Zec je kondicijski lagana (K1) i tehnički nezahtjevna (T1). GPS trag provjeri ovdje.
 • Za koga je prikladna staza: Staza nije tehnički zahtjevna ni kondicijski zahtjevna. Odličan je odabir za početnike planinare i izletnike koji žele provesti ugodno vrijeme u prirodi. Prikladna za djecu i kućne ljubimce. 
 • Postoji li mjesto za hranu i piće?: Putem nismo naišli na otvorene ugostiteljske objekte, no postoji vjerojatnost da su zatvoreni zbog korone

Nastavi čitati i druge priče iz okolice:

 1. brdugac_korita
 2. kanjoj_rjecina
 3. poklon_vojak
 4. trebisca_perun