“Nema u Hrvatskoj planine slične Učki. Tu je planinu lijepo gledati daleko iz unutrašnjosti Istre, iz Rijeke ili Gorskog kotara te s kvarnerskih otoka. Dakako, još je ljepše upoznati je izbliza, što nije teško jer je cijela Učka isprepletena gustom mrežom biciklističkih i planinarskih putova”, napisao je Alan Čaplar u svojoj knjizi “Hrvatske planine”. Mi smo se jednog snježnog zimskog dana uputili do njenog vrha i to najpopularnijom stazom Poklon-Vojak. 

Zima na svom početku nije puno obećavala, no u samo par dana se sreća preokrenula i snježni pokrivač je pokrio veliki dio Hrvatske. Učka je bila prava sretnica. Ujutro smo se uputili do prijevoja Poklon otkuda smo planirali uputiti se do vrha najpopularnijom i najblažom stazom Poklon-Vojak. 

poklon_vojak

Upravo zbog snijega Učka je postala još popularnije izletište ovih dana. Unatoč tomu što smo stigli ranije, parking nismo našli kod planinarskog doma Poklon te smo produžili do gostionice Dopolavoro gdje smo ostavili auto. 

Inače, cesta koja prelazi Učku na Poklonu je nekoć bila glavni put između Istre i Primorja. Danas većina koristi pet kilometara dug tunel Učka. 

Poklon se od davnih dana ubraja među popularno izletište. Kako su hodočasnici iz Istre upravo na ovom prijevoju po prvi put vidjeli Trsat, redovito bi se u tom trenutku poklonili Majci Božjoj Trsatskoj. Upravo zbog običaja je nastao sami naziv Poklon.

poklon_vojak
Pogled na Rijeku

Prvi planinarski objekt su sagradili Austrijanci, a 1958. na prostoru vojarne sagrađen je pansion i restoran Učka, a par godina kasnije opatijski planinari grade planinarski dom.

Planinarska staza Poklon – Vojak

Kako se nismo parkirali pored pl. doma, mi smo iznad gostionice Dopolavoro krenuli cestom koja vodi do vrha te uskoro s desne strane se priključili na odabranu planinarsku stazu. 

vojak_ucka

Inače ako se parkiraš kod Poklona, početna točka staze nalazi se pokraj pansiona Učka gdje strmo uzbrdo šumskom stazom vodi do vrha gdje izbiješ za otprilike sat i pol. 

Ova planinarska staza na tri mjesta siječe gore spomenutu cestu do vrha Vojak, a posljednjih 800 m se penje mimo TV tornja do vrha. 

Vojak se nalazi na 1.396 metara nadmorske visine te se ubraja u najviši vrh Učke i istarskog poluotoka. Međutim kako se nalazi u Primorsko-goranskoj županiji, ne smatra se najvišim vrhom Istarske županije. Mnogi smatraju da je pogled jedan od najljepših u Hrvatskoj. 

Ako si te sreće i na vrhu te dočeka savršeno vrijeme možeš vidjeti Snježnik i Risnjak u Gorskom kotaru, slovenski Snežnik, ali i cijelu Istru i Kvarnerski zaljev s otocima, planine Gorskog kotara, pa čak i Alpe i Italiju. Mi nismo bili te sreće, no naći se unutar oblaka isto je pravo doživljaj. 

vojak_ucka

Na samom vrhu se nalazi pet metara visoka kula. Njena unutrašnjost služi kao suvenirnica, dok se na vrhu nalazi jedan od najljepših vidikovaca. Metalni žig ugađen je u stijenu, a nalazi se oko 40-ak metara od kamene kule.

Alternativne planinarske staze za povratak na Poklona

Ako se ne želiš vratiti istom planinarskom stazom, postoje brojne opcije s kojima se možeš vratiti do početne točke. 

vojak_ucka
Kamena kula na vrhu Učke

Niske temperature i promrzlost jednog od člana tima (čitaj Ari se smrzla te smo je morali staviti u ruksak) natjerala nas je da se vratimo cestom do gostionice Dopolavoro. Kako je i sama cesta bila pod snijegom, nismo pokvarili doživljaj. 

Možeš se odlučiti produžiti niz travnati greben te ćeš za oko 20 minuta stići na sedlo pod Vojakom gdje se nalazi križanje čak pet staza. Imaš mogućnost da se vratiš preko Dola (lijevo prema Lovranu), Suhog vrha (ravno,možeš kombinirati uspon na vrh te priključenje na gore spomenutu stazu), a desno put preko obronka Plasa vodi prema gostionici Dopolavoro. Prema izvorima iz “Planinarskog vodiča po Hrvatskoj” Alana Čaplara povratak preko sedla pod Vojakom-Dol-Poklon traje oko dva i pol sata, a preko sedlo pod Vojakom-gostionica Dopolavoro oko sat i pol. 

poklon_vojak

Staza Poklon-Vojak s razlogom se ubraja među najpopularnije staze – jednostavna, brza te je tehnički i kondicijski lagana. Ona je izvrstan odabir za prvo upoznavanje s Učkom ili ako nemaš puno vremena za planinarenje. A nakon ove staze, počet ćeš istraživati i one druge jer Učka jednostavno zove na otkrivanje novih puteva. 

mala_ucka_brgud

Korisne informacije za stazu Poklon – vrh Vojak:

 • Početak staze: pansion Učka
 • Parking: oko pansiona Učka i planinarskog doma Poklona
 • Naplaćuje li se ulaz?: Ne
 • Dužina i trajanje staze: od Poklona do vrha Vojak potrebno je oko sat i pol. Sveukupno staza traje oko tri sata, a duga je oko 9 km (računaj da se to odnosi na stazu kojom smo mi išli, gostionica Dopolavoro-staza Poklon-Vojak, povratak cestom), cijelu rutu na Google mapsima možeš pogledati ovdje. Vratiti se možeš istim putem ili odabrati jednu od gore predloženih staza za povratak
 • Za koga je prikladna staza: Staza je prikladna za sve uzraste. Markacije su vidljive te nije kondicijski zahtjevna. Kondicijski i tehnički je lagana (K1 i T1)
 • Postoji li mjesto za hranu i piće?: Pansion Učka, planinarski dom Poklon, gostionica Dopolavoro
 • Oprez: Prilikom prelaska ceste pripazi na automobile

U potrazi si za dodatnim planinarskim stazama? Nastavi čitati:

 1. brdugac_korita
 2. kastavska_suma
 3. snjeznik_staza
 4. land_art_ucka
 5. mala_ucka_brgud
 6. land_art_ucka
 7. snjeznik_guslica_staza
 8. trebisca_perun
 9. Risnjak
 10. ucka_slap_banina
 11. brsec_sisol
 12. ucka_veliki_planik
 13. visevica_gorski:kotar