Land art staza Stražica-Sapaćica se nalazi na Ćićariji u sklopu Parka prirode Učka, a otvorena je sredinom 2016. godine. Iza nje stoji umjetnik Boris Pecigoša koji je osmislio i na koncu realizirao ovu umjetničku planinarsku stazu koja na svakom svom dijelu plijeni pozornost. 20 radova land i rock arta smješteni su duž 6,5 km duge staze na Učki, a odličan su odabir za izlet u prirodu u društvu cijele obitelji. 

Preseljenjem u Rijeku sam tek počela istraživati njenu okolicu, a Učka je postala jedna od naših omiljenih destinacija za vikend izlete. Tako smo jedne nedjelje odlučiti istražiti land art stazu Stražica-Sapaćica. O ovoj stazi sam mnogo čitala, a bilo je dovoljno tek par slika da poželim istražiti umjetnička djela na njoj, ali i uživati u pogledima na ljepote Ćićarije. 

land_art_ucka

Što je zapravo land art?

Prije nego krenem s opisivanjem ove staze i svega što na njoj možeš vidjeti, naglasit ću da je ona prije svega izuzetno lijepa i zanimljiva staza. Oduševit će te priroda, a poseban dodatak su umjetnička djela koja zovu da malo više obratiš pozornost i istražiš kutke uz i na samoj stazi. Uz to staza nije tehnički ni kondicijski zahtjevna, a ipak će razbuditi tvoje tijelo, a ti ćeš imati osjećaj da si zakoračio duboko u prirodu daleko od bilo koje civilizacije. 

land_art_ucka
Ulazak na stazu

Kako na službenoj stranici umjetnika Borisa Pecigoše piše: “Ova kružna staza spoj je umjetničkih intervencija u formi land arta i rock arta, i prirodnih ljepota Ćićarije, odnosno njenih južnih predjela oko litica Stražice i pašnjaka Sapaćice. Radovi se nalaze na mjestima na kojima ih najmanje očekujete.” 

Land art se kao umjetnički pravac pojavio tijekom 1960-ih u Sjedinjenim Američkim Državama. No, zapravo prvi špiljski crteži, megaliti, geoglifi i petroglifi plemenskih naroda pokazuju da je čovjeku od samih početaka ljudske vrste svojstveno ovakvo izražavanje.

land_art_ucka
Monolit s motivom spirale

Danas je land art vrlo raznolika umjetnička forma. Kako Boris opisuje radovi nastaju u prirodi od prirodnih materijala nađenih na licu mjesta. Stijene se oslikavaju ekološkim bojama, što je slučaj i kod pojedinih radova na ovoj stazi. 

Upravo pronalazak umjetničkih djela pruža posebno zadovoljstvo tijekom ovog hikea. Sami umjetnik je naglasio kako je vodeća misao staze razvijanje svijesti o značaju povezanosti čovjeka i prirode. 

land_art_ucka
Stijenska slikarija na litici

Učka: Kružna land art staza Stražica-Sapaćica

Ova staza ima dva ulaza, a glavni ulaz se nalazi na prijevoju Poklonu, u samoj blizini info centra Parka prirode Učka, planinarskog doma Poklon i restorana Pansion Učka. Drugi ulaz je smještaj točno kod odvojka ceste za Vojak, par metara od restorana Dopolavoro (ako dolaziš iz smjera Rijeka). Mi smo se stazi priključili na drugom ulazu jer je tamo uvijek manja gužva što se tiče parkinga. 

land_art_ucka

Staza ima i svoje posebne markacije, a dijeli se na četiri boje te ovisno na kojem se dijelu nalaziš se mijenja i sama boja oznaka. 

Mi smo svoj put započeli na ljubičastom odjeljku staze gdje su nas prvo dočekali monoliti s motivom spirale, a ubrzo nam je pogled ukrala stijenska slikarija na litici čija tema su lišajevi, njihova raznolikost i važnost za eko sustav. 

land_art_ucka
Spiralni geoglif

Kamena šuma nalazi se na onom dijelu stazu gdje je u potpunosti iskrčena ona prirodna. Samo panjevi stoje kao podsjetnik na nekad snažna stabla. Umjetnik je tu postavio kamenje u raznim bojama koje je podsjetnik na štetu koja nastaje zbog nerazborite i pretjerane sječe stabala. 

Stižemo do, po meni jednog od najljepših dijelova staze, gdje je prije vidikovca smješten spiralni geoglif koji je napravljen po uzoru na presjek spiralnih ljuštura fosilnih foraminifera koje ujedno možeš vidjeti na obližnjem rasutom kamenju. 

land_art_ucka
Kameno igralište

Na crvenom odjeljku staze odmah nas čeka takozvano kameno igralište gdje sam možeš izgraditi svoje malo land art djelo. Uskoro stižemo do labirinta i još jednog križanje staza – lijevo nas put vodi do fantastičnog vidikovca dok se desno nastavlja land art staza. 

Pauzu možeš napraviti uz trokut i glagoljičku stijenu gdje na Malom vidikovcu se nalazi i klupica, idealno mjesto za uživati u pogledu na prirodu i land art

Spuštamo se do najljepšeg dijela staze koji mene osobno na trenutke podsjeća na predjela podno Svetog brda. Tu nas čekaju kameni zubi te se uskoro priključujemo na zeleni odjeljak staze. 

land_art_ucka1

Jedno od najupečatljivijih izložaka na ovom dijelu staze jest crveno stablo čija poruka se odnosi na negativni utjecaj čovjeka na prirodu. Slijede geoglifi ovaca koji na simboličan način vraćaju stado na pašnjake te prikazuju istarsku autohtonu vrstu – ovcu pramenku. 

Otisci dlanova se definitivno ubrajaju u jedan od simbola ove staze i jednostavno zovu da i ti prisloniš svoj dlan. Ovo umjetničko djelo šalje poruku o pozitivnom utjecaju čovjeka na prirodu. 

Kamena gomila usmjerava izletnike na pravi put te uskoro stižemo do upečatljivog ljubavnog kamena. Ovo djelo govori o ljubavi i zajedništvu čovjeka i prirode. 

land_art_ucka
Kamena gomila

Vilinsko sijelo nalazi se na malenoj uzvisini gdje izviruje sedam kamena koje je priroda postavila u krug, a prema predajama na takvim mjestima se okupljaju šumske vile. Lokalne legende govore o “vilama učkaricama”. Zadnji izložak na ovom dijelu staze je travnati vršak

Kako smo se mi stazi priključili iz smjera Dopolavora na križanju staza skrećemo desno, dok lijevo put vodi ka Poklonu. Priključujemo se na narančasti odjeljak staze gdje se nalazi travnati plato

land_art_ucka
Ljubavni kamen

Svoj izlet smo završili uživajući u toplom čaju i pogledu s vidikovca Krog koji se nalazi na malom dijelu pink staze gdje se ujedno nalazi i instalacija stražar

Zanimljivo je napomenuti da možeš unajmiti i autora staze kao svog vodiča. Boris će ti u četiri do pet sati obilaska ispričati sve detalje, ali i otkriti neke skrivene dijelove koji se ne nalaze na stazi. Cijena je 150 kn, odnosno 20 eura po osobi kada je u pitanju grupa od maksimalno 12 osoba. Iznos od 600 kn, odnosno 80 eura plaćaju grupe ispod četiri osobe. Upit možeš poslati na službeni mail umjetnika na boris.pecigos@gmail.com.

Ako voliš istraživati ljepote Parka prirode Učka i Ćićarije onda definitivno ne smiješ propustiti ovu izuzetno zanimljivu i lijepu stazu. Kada je jednom prođeš, poželjet ćeš joj se vratiti i tijekom drugog godišnjeg doba. Navodno je predivna pod snježnim pokrivačem. Mi smo već zacrtali vratiti joj se iduće zime. 

land_art_ucka

Čovjek je, bez obzira na otuđenost i užurbanost današnjeg načina života, neodvojivi dio prirode. Iako samim svojim postojanjem utječe na prirodu i mijenja je, može naučiti slijediti ritmove prirode i poštivati druga bića koja s njim žive na planetu”, napisao je umjetnik. 

Korisne informacije za kružnu land art stazu Stražica-Sapaćica:

 • Početak staze: prvi ulaz se nalazi kod prijevoja Poklon (blizina info centra Parka prirode Učka, planinarskog doma Poklon i restorana Pansion Učka); drugi ulaz se nalazi nasuprot odvojka ceste za Vojak u blizini restorana Dopolavoro
 • Parking: na prijevoju poklon; kod restorana Dopolavoro
 • Naplaćuje li se ulaz?: Ne
 • Dužina i trajanje staze: Službeno staza traje oko dva do tri sata i duga je 6,5 km. Nama je bilo potrebno nešto manje od dva sata laganog hoda uz kratka zaustavljanja za fotografiranje. Sat mi je pokazao 5,67 km s tim da nismo išli do svih izloženih djela te smo na kraju prije odlaska na vidikovac ugasili praćenje traga. Staza spada pod K1 (kondicijski lagana, manje od pet sati hodanja) i T1 (tehnički nezahtjevna). Cijelu rutu na Google mapsima možeš pogledati ovdje i ovdje (moj i dečkov trag)
 • Za koga je prikladna staza: Šetnica nije fizički zahtjevna i prikladna je za sve uzraste, djecu i kućne ljubimice.
 • Postoji li mjesto za hranu i piće?: Da, ugostiteljski objekti nalaze se kod prvog ulaza, planinarski dom Poklon i Pansion Učka, a kod drugog je restoran Dopolavoro
 • Savjet za kraj: Ako ti je kratka staza, slobodno je kombiniraj s uspunom na Vojak od Poklona ili Dopolavora 😉

Otkrij druge zanimljive staze u okolici:

 1. brdugac_korita
 2. kanjoj_rjecina
 3. mala_ucka_brgud
 4. poklon_vojak
 5. trebisca_perun
 6. ucka_slap_banina
 7. brsec_sisol
 8. ucka_veliki_planik