Učka je pravi planinarski dragulj. Bez obzira na svoju popularnost, tu ćeš uvijek naći stazu na kojoj nema puno ljudi, koja nije razvikana, a predstavlja jedno lijepo planinarsko iskustvo. Mi smo se jednog vikenda uputili na kilometarski dužu stazu koja s prijevoja Poklon vodi sve do vrha Veliki Planik, a putem se prolazi i pored vrha Mali Planik. 

Ako si u potrazi za jednom lijepom stazom na kojoj nećeš sresti puno ljudi te želiš proći koji kilometar više u svojim gojzericama, onda je ova staza idealan odabir za tebe. 

ucka_veliki_planik

Staza Poklon – Veliki Planik nalazi se na području Parka prirode Učka. Veliki Planik sa svojih 1.272 metra nosi ponosno titulu najvišeg vrha Ćićarije. On se nalazi na planinskom hrptu koji se od Učke nastavlja u sjeverno-zapadnog smjeru šireći se i spuštajući u Ćićariju.

Kako Alan Čaplar piše, Ćićarija je planina koja omeđuje istarski poluotok s istočne strane. Za razliku od Učke, koja je visoka, ali uska i površinom mala planina, Ćićarija je prostrana, a proteže se od slovenske granice do prijevoja Poklon. 

Staza Poklon – Veliki Planik – Mali Planik

Postoje brojni pristupi Velikom Planiku, a među popularnijima je onaj s Korita koji omogućuje spajanje staza prema Brajkovom i Županj vrhu. Kako smo mi prošli jednom prilikom stazu Brgudac-Korita-Brajkov i Županj vrh, odlučili smo se za pristup s Poklona. 

Dok s Korita treba oko sat i pol do Velikog Planika (dodaj još 40-ak minuta za dionicu Brgudac-Korita), u “Planinarskom vodiču po Hrvatskoj” piše kako je s Poklona do vrha potrebno dva i pol sata hodanja. 

ucka_veliki_planik

Ova staza bez obzira na preko 15-ak kilometara dužine, nije toliko zahtjevna. Na njoj se prolazi oko 700 metara nadmorske visine, no neki veći uspon ostvaruje se zapravo podno samih vrhova. 

Svoj auto smo ostavili na parkingu kod Centra za posjetitelje Poklon gdje se odmah i nalaze prvi oznake koje upućuju na ovu stazu. Ova staza je djelomično kružna, a mi smo se odlučili prvo ostvariti uspon na Veliki Planik i nakon njega se popeti na Mali Planik te se spustiti do Poklona. Na znakovima je pisalo da je od Poklona do Velikog Planika potrebno 2.45 minuta, a u Planinarskom vodiču 2.30 h. Nama je na koncu do vrha bilo potrebno dva sata uz kratke pauze za fotkanje putem. No, zapravo ako nemaš puno kondicije dva i pol sata je optimalno vrijeme. 

ucka_veliki_planik

Markacije su cijelim putem fantastične stoga na ovoj stazi nećeš imati problema sa snalaženjem. Prvi dio staze ide širokim šumskim putem, a uskoro se otvara pogled na land art stazu Stražica-Sapaćica

Uskoro stižemo do raskrižja gdje se desno ostvaruje uspon do Malog Planika preko Ošalj vrha dok se ravno staza nastavlja šumskim putem. Mi nastavljamo ravno jer ćemo pri povratku doći s dotične desne strane. 

ucka_veliki_planik

Pogled se otvara prema Učki i Ćićariji, a posebno velebno izgleda Vojak koji ponosno strši iznad svega. Netom prije vrha Veliki Planik počinje blagi uspon. Ponovno dolazimo do raskrižja gdje s desne strane dolazi gore spomenuta staza s Malog Planika koju ćemo mi koristiti za povratak. 

ucka_veliki_planik

Slijedi najteži dio staze, strmi uspon do vrha Veliki Planik. Odjednom se otvara nezaboravan pogled. Kako je dio Velikog Planika šumovit, pogled se prostire pretežito na Učku, Hrvatsko primorje i Gorski kotar.

Mi smo prvo obavili svoju planinarsku “dužnost”. Udarili smo žig, nakon čega je slijedio ručak s po meni jednim od najljepših pogleda u sklopu Parka prirode Učka. 

Na vrhu smo sreli jednu skupinu planinara, no nakon što su oni otišli, imali smo vrh samo za sebe. Sjeli smo zemlju, oslonili se na kamenje i upijali pogled. Bilo je teško odlučiti se na pokret, na što nas je na koncu natjerala bura koja je počela puhati 

Spuštamo se s vrha i priključujemo gore spomenutoj stazi koja se penje prema Malom Planiku. Meni osobno je upravo taj dio staze sve do spuštanja s Ošalj vrha najljepši. 

Pogled s Malog Planika se prostire na sve strane, a posebno je dojmljiv pogled na Veliki Planik i Županj vrh u njegovoj pozadini. Uvijek mi je zanimljivo promatrati iz daljine vrhove na kojima sam bila, uvijek se čine tako dalekim i nedostižnim. 

Bura nas je potjerala na spuštanje, no ako dođeš na ove vrhove kada je vrijeme lijepo, obavezno napravi dugu pauzu jer je pogled spektakularan. 

Nakon spuštanja s Ošalj vrha dolazimo na gore spomenuto križanje te se ponovno priključujemo na široku šumsku cestu koja nas istim putem vodi do naše početke točke izleta Poklona. 

Kako se pored Centra za posjetitelje Poklon otvorila Planinska kavana, skriveni od vjetra smo sjeli na kavu na suncu. Preporučujem da svakako posjetiš i interijer ovog ugostiteljskog objekta koji je svojevrsna oda Učki. 

Ova staza nam je ponovno pokazala koliko je Učka lijepa i koliko još skrivenih dionica ima koje oduzimaju dah. Staza nije tehnički zahtjevna i odličan je odabir ako želiš poraditi na kilometraži. Na koncu je naš pametni sat pokazao da je staza duga nešto malo više od 15 kilometara, a nama je bilo potrebno 4.20 h bez uračunate pauze na vrhu Veliki Planik. 

mala_ucka_brgud

Korisne informacije za stazu Poklon – Veliki Planik:

 • Početak staze: kod Centra za posjetitelje Poklon i Planinske kavane, Učka
 • Parking: na prijevoju Poklon 
 • Naplaćuje li se ulaz?: Ne
 • Dužina i trajanje staze: Opisana staza je duga malo više od 15 kilometara, a za nju nam je bilo potrebno 4.22 h bez uračunate pauze. Staza spada pod K1 (kondicijski lagana) i T1 (tehnički nezahtjevna). Cijelu rutu možeš pogledati ovdje.
 • Za koga je prikladna staza: Staza nije tehnički zahtjevna, markacije su izvrsne, no nemoj zaboraviti da je ipak kilometarski nešto duža. Prikladna je i za planinare bez puno iskustva koji žele “nabiti” kilometra u svojim gojzericama. 
 • Postoji li mjesto za hranu i piće?: Da, na prijevoju Poklon postoji više ugostiteljskih objekata
ucka_staze

Kada si na Učki otkrij još zanimljivih staza:

 1. brdugac_korita
 2. land_art_ucka
 3. poklon_vojak
 4. ucka_slap_banina
 5. brsec_sisol