Gorski kotar je jednostavno uvijek dobra ideja! Ovaj dio Hrvatske se zadnjih godina nametnuo kao jedna od glavnih destinacija za izlete brojnih obožavatelja prirode, a brojni su razlozi za to. Prije svega Gorski kotar ima fantastičnu geografsku poziciju stoga ga brzo i jednostavno može posjetiti ekipa iz Zagreba, ali i iz Rijeke. S druge strane ovaj dio Hrvatske ima pregršt koliba koje zovu na uživanje, a ne nedostaje ni dobre gastronomske ponude. I ono najvažnije – priroda Gorskog kotara plijeni poglede i uzdahe u svako godišnje doba. 

Gorski kotar je prava prirodna oaza i nudi izlete za sve generacije. Ovaj dio Hrvatske u bilo koje doba godine privlači posjetitelje. Zimi se pretvara u snježnu bajku, na proljeće buja životom i zelenilom, ljeti pruža bijeg od vrućine gradskog asfalta, a na jeseni pokazuje svoje najljepše bolje. Donosim popis glavnih prirodnih atrakcija koje bi barem jednom trebao posjetiti. One su toliko lijepe da ćeš poželjeti vidjeti ih u sva godišnja doba. 

Park-šuma Golubinjak

Park-šuma Golubinjak ubraja se među najpopularnija izletišta Gorskog kotara. Ova prirodna oaza nalazi se svega 1 kilometar od naselja Lokve te nudi raznolik sadržaj za velike i male ljubitelje prirode. Park-šuma Golubinjak proteže se na 51 hektar zaštićenog područja na nadmorskoj visini od 730 do 800 metara te je izvrstan odabir za sve one koji se žele upoznati s ovim dijelom Hrvatske. 

park_suma_golubinjak

Naime, istražujući staze kroz Golubinjak, čini se kao da prolaziš kroz Gorski kotar u malenom. Fascinantna je činjenica da se na tako malom području nalazi većina prirodnih osobitosti koje su značajne za goranski šumski svijet.

Park-šuma Golubinjak ima dugu tradiciju kao izletište. Među mnogobrojnim stijenama smješteni su razni krški fenomeni, poput spomenutih špilja, ali i prirodnih kamenitih vrata i vidikovaca. Na monolitnoj stijeni je čak uređeno i alpinističko penjalište. 

ledena_spilja_golubinjak-

Kako na poučnoj ploči piše predio u podnožju stijena je prepun pukotina i obrušenih kamenih blokova između kojih struji studen zrak. Ti mikrolokaliteti predstavljaju svojevrsno mrazište gdje se hladan zrak može osjetiti i za najjače ljetne vrućine. Cijena ulaznice iznosi 20 kn, a automobil možeš parkirati odmah nakon rampe. 

Više o kružnoj stazi kroz Park-šumu Golubinjak, pročitaj ovdje.

Lokvarsko jezero

Lokvarsko jezero u Gorskom kotaru oduvijek me fasciniralo. Ovo umjetno jezero se toliko savršeno uklapa u prirodu da djeluje kao da je tu stoljećima, a ne da je nastalo djelovanjem čovjeka. Nekoć je Lokvarsko jezero bilo zelena dolina na kojoj se nalazilo naselje Srednji Jarak koje se sastojalo od par kuća, gostionice, kapelice te čak tri pilane. 

lokvarsko_jezero

Umjetno jezero je nastalo kada je rijeka Lokvarka zaustavljena u radnim akcijama koje su trajale od 1952. do 1955., a u kojima je sudjelovalo čak 27.000 mladih ljudi. Njima u čast jezero se prvotno nazvalo Omladinsko jezero. Stanovnici naselja Srednji Jarak su raseljeni, no građevine nikad nisu uništene nego su samo potopljene. Tako da se ispod površine Lokvarskog jezera nalaze ostaci tog nekadašnjeg goranskog mjesta, a potopljeno je i nekoliko kilometara popularne goranske ceste Lujzijane. 

lokvarsko_jezero

Lokvarsko jezero je duboko oko 40 metara, a proteže se na 2,5 kilometara četvornih. Okruženo je crnogoričnom i bjelogoričnom šumom i danas se ubraja u omiljenu outdoor destinaciju ne samo stanovnika Gorskog kotara nego i cijele Hrvatske. 

Kako proći cijelu stazu oko Lokvarskog jezera, pročitaj ovdje.

Izvor Kupe

Izvor Kupe se smatra jednim od najimpresivnijih krških izvora u Hrvatskoj i ujedno se ubraja među poznatija izletišta obožavatelja prirodnih ljepota. Brojni su razlozi zbog čega je planinarenje do samog izvora Kupa toliko popularno. 

izvor_kupe

Uređene planinarske staze skoro cijelim putem prolaze upravo uz samo korito rijeke otkrivajući predivne prizore, a nagrada svakog posjetitelja čeka na samom kraju. Izvor Kupe nije poseban samo zbog svoje bistre zelenoplave boje, koju nećeš tako lako zaboraviti, nego i zbog činjenice da Kupa odmah iz malog jezera istječe kao velika rijeka. 

Izvor rijeke Kupe spada pod Nacionalni park Risnjak te je to područje proglašeno zaštićenim 1963. u površini od 10 ha. Kako na službenim stranicama Risnjaka piše “izvor rijeke Kupe jedna je od mnogih još uvijek neriješenih zagonetki krša, jedno od najjačih, najrasprostranjenijih i najdubljih hrvatskih vrela”. Inače je Kupa granična rijeka između Hrvatske i Slovenije. 

izvor_kupe

Kako izvor Kupe spada pod Nacionalni park Risnjak, cijena ulaznice iznosi 45 kn za odrasle osobe, dok učenici, studenti, članovi HPD i umirovljenici plaćaju 25 kn. 

Više o stazama do izvora rijeke Kupe, pročitaj ovdje.

Samarske i Bijele stijene

Bijele i Samarske stijene su strogi rezervat i nalaze se u središnjem dijelu Velike Kapele, a rezervatom su proglašene 1985. godine. 

Bijele stijene se sastoje od galerije raznih krških oblika. Stijene idu i do pedesetak metara u visinu, a uzdahe plijene duboke neprohodne ponikve i ponori s vječnim snijegom na dnu. Vrh Bijelih stijena nalazi se na 1.335 nadmorske visine. 

samarske stijene

Samarske stijene su pak splet dviju međusobno nepovezanih skupina stijena. Sastoje se od 20-ak bijelih kamenitih vršaka koji odvojeno strše iznad šumskog pokrivača. Za razliku od Bijelih, Samarske stijene nemaju izrazita grebena niti vitkih i elegantnih oblika. Vrh Samarskih stijena nalazi se na 1.302 metra nadmorske visine. 

samarske stijene

Ovaj dio Gorskog kotara se ubraja se među popularnija planinarska izletišta, no treba imati na umu da je to izuzetno težak i zahtjevan teren koji traži dobru pripremu, iskustvo i kondiciju. 

Opis kružne staze na Samarskim stijenama, pročitaj ovdje.

Kanjon Kamačnik

Kanjon Kamačnik nalazi se u jednom od najljepših dijelova Gorskog kotara, a polazna točka za ovaj izlet jest mjesto Vrbovsko. Staza je posve nezahtjevna, prilagođena za sve uzraste i stupnjeve kondicije – u njoj će podjednako uživati klinci, ali i odrasli. Od restorana do izvora i natrag ima oko sedam kilometara ugodne šetnje uz samu rječicu Kamačnik, a izlet traje maksimalno tri sata uz duže pauze i fotografiranje. 

kanjon_kamacnik

1961. je zapravo izgrađen put koji se sastoji od šumskog puta, drvenih mostića i galerija koji kanjonu pružaju posebnu čar. Prva speleoronilačka istraživanja su došla do 95 m dubine, a najnovija su u dva zarona stigla na 101 i 118 metara, što izvor Kamačnik ubraja među najdublje izvor u Hrvatskoj. 

Sve o izletu do kanjona Kamačnik, pročitaj ovdje.

Zeleni vir i Vražji prolaz

Skradinski kraj ima dugu turističku povijest, a većinski dio izletnika danas posjećuje upravo Vražji prolaz i Zeleni vir, koji su idealni za opuštenu šetnju i obiteljski izlet, dok Skradski vrh pruža nešto više izazova za planinare. 

vrazji prolaz i zeleni vir

Vražji prolaz se ubraja u jedan od najljepših prirodnih fenomena Gorskog kotara i Hrvatske, a veličanstvena špilja i izvor Zeleni vir uzdahe mame i impresivnim slapom potoka Curka. Cijena ulaznice iznosi 25 kn po osobi te 10 kn po djetetu do sedam godina starosti.

Više o kružnoj stazi Zeleni vir i Vražji prolaz, pročitaj ovdje.

Risnjak i Snježnik

Risnjak se možda ne ubraja u naše najpopularnije nacionalne parkove, no on nudi nezaboravno iskustvo boravka u prirodi s prizorima koje nećeš tako lako zaboraviti. Na prvu se čini kako Risnjak mogu posjetiti samo planinari s iskustvom i dobrom kondicijom, no to je posve pogrešno. Nacionalni park Risnjak nudi raznolike staze koje su prilagođene različitim uzrastima stoga svatko može provesti predivan dan u ovom dijelu Gorskog kotara. Bilo da ste tek krenuli planinariti, na izlet idete s malom djecom ili pak tražite zanimljivu i dužu stazu, Nacionalni park Risnjak nudi za svakoga po nešto.

snjeznik_staza

Jedan od najljepših hrvatskih vrhova Snježnik spada pod Nacionalni park Risnjak. Svatko tko se jednom popne na ovaj vrh, uvijek mu se rado vraća. 

Kaže se da se za najljepše poglede treba dobrano potruditi, no ovo nepisano pravilo krši Snježnik. Ugodna i nezahtjevna staza nagrađuje nezaboravnim pogledom na Risnjak, slovenski Snežnik, Obruč, Učku i Riječki zaljev s otocima.

schlosserov_dom_risnjak

Risnjak se posve nezasluženo ubraja među najmanje posjećene nacionalne parkove u Hrvatskoj. No, svatko tko ga posjeti barem jednom, poželi mu se vratiti. Risnjak pruža potpuni bijeg od vreve i gužve, nudi istinski doživljaj prirode, a pri tome od posjetitelja ne traži puno napora. 

Istraži pet odličnih staza unutar Nacionalnog parka Risnjak ovdje.

Klek

Definitivno u najpopularnije planinarske destinacije Gorskog kotara ubraja se Klek, planina na istočnom rubu Velike Kapele. Klek nije visok niti površinom velik, no ipak se zbog svoje ljepote i pogleda koji se pruža s vrha ubraja u najatraktivnija i najpopularnija planinarska odredišta u Hrvatskoj. 

klek_gorski_kotar

Klek nije poznat samo po svojoj prirodnoj ljepoti nego i po legendi koja govori kako je na vrhu planine bilo okupljalište vještica u olujnim noćima. Vještice su postaje i simbol Kleka i Ogulina. Vrh se nalazi na 1.181 metara nadmorske visine. Upravo na Klekovoj vršnoj stijeni je bila prva škola hrvatskih alpinista i tu postoji mnogo izvedenih penjačkih smjerova. 

Gorski kotar nudi bijeg od gradske vreve, pruža mir podno krošnje svoje raskošne šume ili pak osjećaj slobodne sa svojih brojnih vrhova. Jednom kada posjetiš ovaj dio Hrvatske, uvijek ćeš mu se rado vraćati, a njegova priroda će te svaki put iznova iznenaditi.

Nastavi čitati još zanimljivih priča iz Gorskog kotara:

  1. skradski_vrh
  2. Bjelolasica vrh Kula
  3. tuhobic
  4. visevica_gorski:kotar