Lokve su odlučile revitalizirati stazu oko poznatog Lokvarskog jezera. Početkom srpnja je očišćena glavna kružna staza, a sada su predstavljene i nove staze. 

Prije par tjedana smo prohodali cijelu kružnu stazu oko Lokvarskog jezera i bili smo svjedoci potrebe za hitnim čišćenjem i boljim održavanjem staze koja ima ogroman potencijal. Ubrzo nakon toga uoči biciklijade “4 jezera” je Općina Lokve uz lokalne planinare i dobrovoljce očistila ovu atraktivnu stazu.

Ako te zanima cijela staza oko Lokvarskog jezera, klikni ovdje

Kako Novi list piše sada je uložen dodatni trud kako bi se staza uredila jer su se ljudi znali često na njoj gubiti. Kružna staza oko Lokvarskog jezera nije baš za svakoga jer je ipak duga oko 17 kilometara te zahtjeva određenu kondiciju.

Kako bi na Lokvarskom jezeru u šetnjama mogli uživati i oni s manje pređenim kilometrima u svojim gojzericama, uređene su čak četiri nove staze. Vodeća karakteristika ovih staza jest činjenica da su znatno kraće od glavne kružne staze oko jezera. 

lokvarsko_jezero

Početna točka za sve staze jest stari motel. Jedna staza se zove Gorski raj, vodi prema restoranu i naselju Gorski raj do Stelnika te se vraća prema ishodišnoj točki. 

Druga staza je dobila naziv Turistička staza koja vodi šumskim putem od Stelnika do zaljeva Pintarice te se uz jezero vraća natrag do starog motela. Panoramska staza od starog motela vodi preko brane do novog motela, bivšeg kampa te se vraća do početne točke. 

Četvrta staza dobila je naziv Staza vidikovac, vodi cestom sve do vidikovca iznad Lokvarskog jezera na Špičunku te se preko brane vraća do starog motela. 

Sve staze uređene su i markirane u sklopu projekta ‘Solidarnost u Kući čuvara brane’, a naravno da se uz njih i dalje može koristiti staza oko cijelog jezera, ali nju preporučujemo ipak onima koji su fizički malo spremniji i sposobniji, a četiri spomenute staze ipak su manje zahtjevne, dužinom kraće i konfiguracijom povoljnije za prosječnog ljubitelja prirode”, rekao je načelnik Toni Štimac Novom listu.

lokvarsko_jezero

Općina Lokve je uočila važnost aktivnog outdoor turizma u kojem jednu od vodećih stavki igra planinarenje. Tako imaju u planu povezati lokvarske vodeće atrakcije, Park-šumu Golubinjak, špilju Lokvarku, Muzej žaba, Etno zbirku i Lokvarsko jezer, te dodatno markirati stazu i postaviti više uređenih klupa i drugog sadržaja. 

Na ovaj način, povezivanjem, umrežavanjem, ali i kreiranjem novog sadržaja, Lokve se nameću kao jedna od vodećih destinacija Gorskog kotara za sve ljubitelje outdoor aktivnosti.

Izvor: Novi list

Nastavi čitati još zanimljivih priča iz Gorskog kotara:

  1. lokvarsko_jezero
  2. lokvarsko_jezero
  3. lokvarsko_jezero
  4. veliki_risnjak