Gorski kotar sam osobno počela više istraživati svojim preseljenjem u Rijeku. Često se zna dogoditi da više puta mjesečno, u bilo koje godišnje doba, uživamo u ljepotama neke poznate ili manje poznate lokacije. Gorski kotar nudi pregršt prirodnih ljepota koje samo čekaju da ih otkriješ. Slobodno mogu reći kako se Gorski kotar ubraja među ljepše dijelove Hrvatske. Poznat je, naravno, kao omiljena hiking destinacija, no ovaj put ćemo pričati o njegovim “vodenim” atrakcijama, točnije rečeno rijekama i jezerima koje bi barem jednom trebao posjetiti. Sastavila sam listu nezaboravnih obiteljskih izleta uz rijeke i jezera Gorskog kotara.

Gorski kotar ima odličnu poziciju koja omogućuje da ga možemo posjetiti na samo jedan dan, ali nudi i pregršt sadržaja kako bi svoj boravak mogli produžiti na par dana. Bilo da planiraš jednodnevni obiteljski izlet ili pak želiš otići na produženi vikend, ove atrakcije možeš posjetiti pojedinačno ili ih kombinirati za potpuni doživljaj. Pa krenimo…

jezero_bajer

Jezero Bajer, Fužine

Fužine se definitivno ubrajaju među najpopularnija naselja u Gorskom kotaru, a to mogu zahvaliti svom položaju. Načičkane kućice s pogledom na jezero Bajer u bilo koje doba godine izgledaju pitoreskno i jednostavno zovu na uživanje u jutarnjoj kavi ili večernjem koktelu s pogledom na Bajer. 

bajer_jezero

U pitanju je umjetno jezero koje je izgrađeno 50-ih godina prošlog stoljeća za potrebe HE Vinodol, no zbog svoje romantične pozicije uskoro je postalo turistička atrakcija. Bajer privlači ljubitelje prirode, outdoor entuzijaste i ribiče. 

Ovdje možeš uživati u vožnji čamca, kanua, kajaka, vježbati uz postavljene sprave, šetati uz uređene staze ili pak biciklirati. 

Zimi je Bajer prava snježna bajka, na proljeće i ljeto vrvi životom, a na jesen oduševljava rapsodijama boja. 

Gdje jesti u Fužinama?

Obavezno isprobaj štrudlu u hotelu Bitoraj i otiđi na ručak/večeru u konobu Volta.

fuzine

Kada si u Fužinama posjeti i…

Ako imaš vremena nadopuni svoj izlet razgledavanjem špilje Vrelo koja je otkriva 1950. upravo za vrijeme izgradnje jezera Bajer. 1998. godine je uređena i osvijetljena, a pristupačna je i za osobe s invaliditetom jer nema stepenica. 

Lokvarsko jezero, Lokve

Definitivno među popularnije destinacije Gorskog kotara je Lokvarsko jezero. U pitanju je također umjetno jezero nastalo u 50-ima prošlog stoljeća. Zanimljivo je kako je na dotičnoj lokaciji bila zelena dolina s naseljem, a nekoliko kilometara dalje i goranska cesta Lujzijana. To područje je pokrilo upravo Lokvarsko jezero, a ostatke naselja je moguće vidjeti kad se jezero isuši.

Lokvarsko jezero je posebno po tome što unatoč tomu što je u umjetno se tako savršeno uklopilo u okoliš i djeluje kao da je tu bilo od davnina. 

lokvarsko_jezero

Lokvarsko jezero je popularno izletničko odredište koje je na pojedinim mjestima duboko čak 40 metara. Tu možeš veslati, pecati, u sezoni otkriti jezero turističkim brodićem ili samo uživati u ljepoti ovog kraja. 

Poznata je i planinarska staza oko Lokvarskog jezera koja je duga oko 17 kilometara i odličan je odabir za sve outdoor ljubitelje. 

Gdje jesti oko Lokvarskog jezera?

Obavezna destinacija je restoran Eva koji se nalazi pored samog jezera, a njegova terasa nudi predivan pogled na prirodu. Savjetujem da isprobaš njihov poznati gulaš od divljači. 

park_suma_golubinjak

Kada si na Lokvarskom jezeru posjeti i…

Nadopuni svoj izlet posjetu Park šumi Golubinjak gdje možeš istražiti crnogoričnu šumu, vidjeti Kraljicu šume, ogromnu jelu staru preko 250 godina i visoku preko 35 metara, Ledenu i Golubinju špilju ili samo uživati na livadi ili čak organizirati roštilj. 

Iznad Lovki nalazi se i špilja Lokvarka koje je otkrivena posve slučajno 1911. godine, a mnogi je smatraju jednom od najljepših špilja hrvatskog krša. 

Kanjon Kamačnik, Vrbovsko

Definitivno jedna od najpopularnijih destinacija Gorskog kotara je kanjon Kamačnik. I to s razlogom. Na zelenijem mjestu nikad prije nisam bila. 

Kanjon Kamačnik nalazi se u jednom od najljepših dijelova Gorskog kotara, a polazna točka za ovaj izlet jest mjesto Vrbovsko. Staza je posve nezahtjevna, prilagođena za sve uzraste i stupnjeve kondicije – u njoj će podjednako uživati klinci, ali i odrasli. Od restorana do izvora i natrag ima oko sedam kilometara ugodne šetnje uz samu rječicu Kamačnik, a izlet traje maksimalno tri sata uz duže pauze i fotografiranje. 

kanjon_kamacnik

1961. je zapravo izgrađen put koji se sastoji od šumskog puta, drvenih mostića i galerija koji kanjonu pružaju posebnu čar.

Prva speleoronilačka istraživanja su došla do 95 m dubine, a najnovija su u dva zarona stigla na 101 i 118 metara, što izvor Kamačnik ubraja među najdublje izvor u Hrvatskoj. 

Gdje jesti oko kanjona Kamačnik?

Odmah kod ulaza nalazi se bistro Kamačnik gdje možeš popiti kavu, isprobati štrudlu ili uživati u ručku ili večeri. 

kanjon_kamacnik

Kada si kod kanjona Kamačnik posjeti i…

Ako imaš vremena, uvijek možeš posjetiti i okolna mjesta kako bi nadopunio svoj izlet. Ako si ljubitelj dvoraca možeš pogledati dvorac Stara Sušica ili napušteni dvorac kod Severina na Kupi.

Više o kanjonu Kamačnik, pročitaj ovdje.

Zeleni vir i Vražji prolaz, Skrad

Popis ne bi bio kompletan ako na njega ne bi stavili obaveznu destinaciju – Zeleni vir i Vražji prolaz.

Vražji prolaz se ubraja ne samo u najljepše prirodne fenomene Gorskog kotara nego i Hrvatske, a pored se nalazi veličanstvena špilja i izvor Zeleni vir gdje je impresivni slap potoka Curka koji je visok čak 70 metara

vrazji prolaz i zeleni vir

Nipošto nemoj propustiti posjetiti i špilju Muževa hiža koja se nalazi u Vražjem prolazu. Ova špilja zanimljiva je iz više razloga – stanište je poznate čovječje ribice, temperatura tijekom cijele godine iznosi 8 stupnjeva, a na kraju same špilje, u jednom jezercu pronađena su dva čamca. Do danas nije razriješeno zbog čega su tamo čamci i čemu su služili.

Gdje jesti kada si kod Vražjeg prolaza i Zelenog vira?

Odmah na izletištu se nalazi planinarski dom Zeleni vir koji radi u sezoni (zimi je zatvoren). 

vrazji prolaz i zeleni vir

Kada si kod Vražjeg prolaza i Zelenog vira posjeti i…

Zaokruži svoj izlet usponom na Skradski vrh s kojeg se pruža divan pogled na Skrad i okolicu. 

Više o Vražjem prolazu i Zelenom viru, pročitaj ovdje.

Izvor rijeke Kupe

Izvor Kupe se smatra jednim od najimpresivnijih krških izvora u Hrvatskoj i ujedno se ubraja među poznatija izletišta obožavatelja prirodnih ljepota. 

Izvor rijeke Kupe spada pod Nacionalni park Risnjak te je to područje proglašeno zaštićenim 1963. u površini od 10 ha. Kako na službenim stranicama Risnjaka piše “izvor rijeke Kupe jedna je od mnogih još uvijek neriješenih zagonetki krša, jedno od najjačih, najrasprostranjenijih i najdubljih hrvatskih vrela”.

izvor_kupe

Postoje tri popularne staze koje vode do samog izvora Kupe, a najpopularnije je ona iz sela Razloge, a moj savjet je uputiti se za duži izlet iz sela Hrvatsko.

Kada si na izvoru rijeke Kupe posjeti i…

Na stazi se također nalazi i Rodna kuća rijeke Kupe, informativni centar u kojem ćeš doznati sve o ovoj rijeci. Radno vrijeme od svibnja do listopada je od 9 h do 17 h te utorkom ne radi. U selu Razloge nalazi se Goranska kuća znanja koja je smještena u seoskoj školi te čuva povijest i sjećanja tog sela i njegovih potomaka. Radno vrijeme je isto kao i rodne kuće rijeke Kupe, osim što centar ne radi ponedjeljkom. Ako imaš na raspolaganju vremena, posjeti i Nacionalni park Risnjak.

izvor_kupe

Više o izvoru Kupe, pročitaj ovdje.

Gorski kotar nudi pregršt prirodnih ljepota za koje ni par dana nije dovoljno. No, to je i njegova čar – uvijek otkriješ nešto novo. 

Istraži i druge priče iz Gorskog kotara:

  1. lokvarsko_jezero
  2. lokvarsko_jezero
  3. Risnjak
  4. skradski_vrh
  5. Bjelolasica vrh Kula
  6. tuhobic
  7. gorski_kotar_skijanje_sanjkanje (1)
  8. visevica_gorski:kotar
  9. spicasti_vrh_brod_moravice