Ako si u potrazi za laganim i brzim izletom koji će te nagraditi nezaboravnim pogledom, onda se svakako odluči za vrh Tuhobić (1.109 m) u Gorskom kotaru. U pitanju je izdužena planina strmih strana kod Gornjeg Jelenja prema Fužinama do čijeg vrha vodi ugodna i ne toliko fizički zahtjevna staza na čijem kraju se pruža fantastičan pogled. 

Gdje je početka staze Gornje Jelenje- Tuhobić?

Kako smo imali popodnevnih obveza, a isto tako smo još u fazi nabijanja izgubljene kondicije, Tuhobić je bio izlet kao stvoren za nas. Mi smo išli iz smjera Rijeke gdje smo starom riječkom cestom išli u smjeru Gornjeg Jelenja. Nakon što se cesta s lijeve strane odvaja za Crni lug i Mrzle Vodice potrebno je voziti u smjeru Fužina oko 1 km gdje ćeš s desne strane uočiti proširenje na cesti gdje možeš parkirati automobil. Vozi sporije kako bi uočio markacije i početak staze. S te točke se može ići na Tuhobić, ali sa suprotne strane ceste vodi staza i za Veliki Risnjak. 

Staza Gornje Jelenje (Lepenica) – Tuhobić

Staza za Tuhobić započinje makadamskom cestom koja se negdje nakon 10-ak minuta račva pored velikom imanja “Za stražu” (nisam 100% sigurna da se imanje točno tako zove, ali straža je definitivno u imenu).. Lijevo makadamski put vodi do izviđačkog doma Lepenica, a ravno započinje staza koja vodi do grebena Tuhobić. Nastavi ravno.

Na ovom dijelu staze pripazi, mi smo se zanijeli u priči i promašili skretanje koja vodi u šumu. Naime, mi smo planinarili do Tuhobića u snježnim uvjetima, a kako je dosta drveća bilo posječeno te se izradio novi makadamski put, nama je ulazak u šumu prošao nezamijećen. Nakon negdje 10-ak do 15-ak minuta potrebno je sići s makadamske ceste. Ulazak se nalazi na lijevoj strani prije livade na kojoj je postavljeno hranilište za životinje. 

tuhobic

Ovaj dio staze oštro lijevo ulazi u šumu. Mi smo dio tog puta išli novom makadamskom cestom i skrenuli sa staze koja nas je pratila paralelno. Izgubiti se na tom dijelu ne možeš jer cesta prati stazu. Nakon 15-ak minuta staza malim usponom ide u šumu nakon čega slijedi oštriji uspon. Izlaskom iz bukove šume dolaziš do raskrižja putova, staze koja dolazi od doma Izviđača i staza s kojom si ti došao. U par minuta hodanja hrptom stižeš do vrha Tuhobića.

Upravo taj dio staze se ubraja među najljepši dio izleta jer pruža divan pogled i otvara pogled na sami vrh. Vrh Tuhobić nalazi se na 1.109 m i stvoren je za uživanje i odmor jer je vrh travnat, a pogled na Učku, Riječki zaljev, Snježnik, Risnjak, Medviđak, Viševicu, izviđački doma Lepenica, jezero Lepenica i Bajer je nezaboravan. Na samom vrhu nalazi se razrušeni geodetski stup, tuljac za žig i uzidani metalni žig. 

Kružna staza Tuhobić

Nas je na vrhu dočekao ledeni vjetar, stoga smo u prizoru uživali onoliko dugo koliko je bilo potrebno da nam se slede ruke i potjeraju nas u zaklon. Nakon što smo se ponovno vratili do gore spomenutog raskrižja, odlučili smo vratiti se drugom stazom, onom koja vodi do izviđačkog doma Lepenica. Malo upozorenje: dio ove staze je izrazito strm, stoga ako nisi u formi, nemaš dobre gojzerice ili sigurnost u vlastite sposobnosti (čitaj noge i stabilnost), vrati se stazom kojom si došao. Mi smo se spustili strmim dijelom i unatoč snijegu nismo imali problema niti neugodnosti. Doduše usporili smo tempo i pomno gledali gdje stajemo, ali spuštanje je prošlo brzo i bezbolno. 

Podno samog vrha

U jednom dijelu ova staza izbija do makadamske ceste te ponovno ulazi u šumu. Nakon kraćeg spuštanja ponovno se izbija na makadamsku cestu kojom je potrebno ići lijevo prema domu. U ovom dijelu nećeš vidjeti markacije, zadnje će biti one koje ostavljaš iza sebe i koje ukazuju na vrh Tuhobić. Nakon nekog vremena stižeš do raskrižja staza. Ravno, odnosno blago desno, staza vodi do izviđačkog doma, dok desno staza vodi prema grebenu Tuhobić. 

Nemoj se dati zbuniti, ova markacija zapravo najavljuje stazu s kojom smo krenuli. Naime, nastavljajući makadamskom cestom izbijamo s druge strane gore spomenutog imanja i vraćamo se opet na prvo raskrižje. Stoga je moguće odraditi kružnu stazu do Tuhobića za koju je potrebno oko tri sata s manjom pauzom (imanje “Za stražu”, greben Tuhobić, ka izviđačkom domu, imanje “za Stražu”). Nama je zbog snijega i početnog gubljenja bilo potrebno oko 40 minuta duže nego predviđeno.

Pogled na strmi spust
Prilikom spuštanja budi oprezan

Za izlet na Tuhobić definitivno je potrebno čekati lijepo vrijeme bez jakog vjetra jer pogled s vrha zove da se sjedne na travu, pristavi kava, izvadi ručak i uživa u prizoru. Staza do vrha je nezahtjevna i ugodna što ovaj izlet čini idealnim i za one bez velikog planinarskog iskustva i kondicije. A početnici će na vrhu shvatiti zbog čega je tako lako zaljubiti se u planinarenje. 

park_suma_golubinjak

Korisne informacije za kružnu stazu Tuhobić:

  • Početak staze: Gornje Jelenje
  • Parking: proširenje uz cestu pored početka staze
  • Naplaćuje li se ulaz?: Ne
  • Dužina i trajanje staze: okvirno cijela staza traje oko 2.45 sati aktivnog hoda (bez uračunatih pauza) 
  • Za koga je prikladna staza: Staza nije tehnički zahtjevna ni kondicijski zahtjevna. Odličan je odabir za početnike planinare, ali i iskusne planinare koji traže bržu i lijepu stazu za kraći izlet. Prikladna za djecu i kućne ljubimce. 
  • Postoji li mjesto za hranu i piće? Kako smo mi išli tijekom zime, imanje Za stražu nije radilo
  • Oprez! Odluči se za kružnu stazu ako nemaš problema sa strmijim spustom, u protivnom se vrati istom stazom do početne točke

Istraži još zanimljivijih staza u Gorskom kotaru:

Related Posts

  1. skradski_vrh
  2. Bjelolasica vrh Kula
  3. veliki_risnjak