Gorski kotar je hrvatska regija koja iz sezone u sezonu nudi svojim posjetiteljima sve više i više sadržaja. Osim predivne prirode i bezbroj zanimljivih, laganih, ali i težih planinarskih staza, Gorski kotar ima i bogatu i zanimljivu povijest koja tek čeka da ju upoznaš. Jelena Holenko, glavna njuškica Gorskog kotara kako ju od milja zovem, kroz svoju agenciju Lynx & Fox upoznaje ljude sa svim ljepotama ovog dijela Hrvatske. Imala sam tu čast da zajedno s njom i etno udrugom Turanj iz mjesta Brod Moravice budem domaćin jedne posebne ture – Under Dreamskies šetnja na Špičasti vrh s posjetom i razgledavanjem kulturnog blaga mjesta Brod Moravice. 

Špičasti vrh je vrlo atraktivan vrh Gorskog kotara koji se nalazi na 702 metara nadmorske visine. Poznat je iz dva razloga – s njega se pruža veoma atraktivan pogled na dolinu Kupe, a uspon je prilagođen za cijelu obitelj, djecu kao i naše četveronožne prijatelje. 

U organizaciji agencije Lynx & Fox te s podrškom etno udruge Turanj i moje malenkosti, te nedjelje se ispred crkve u Moravičkim selima okupila raznolika ekipa koja se sastojala od velikih i malih ljubitelja prirode, ali i onih čupavih koji su jedva čekali trčkarati kroz šumu. 

spicasti_vrh
Pogled na dolinu Kupe sa Špičastog vrha

Staza (ž. st. Brod Moravice) Moravička sela – Špičasti vrh

Postoje dvije polazne točke za uspon na ovaj atraktivni vrh. Jedan dio izletnika voli krenuti iz naselja Brod Moravice, pogotovo ako do početne točke stiže vlakom. U tom slučaju staza počinje kod željezničke stanice. Ako si odabrao ovu opciju potrebno je skrenuti lijevo te asfaltiranom cestom doći do naselja Moravička sela. Ova šetnja traje okvirno oko 45 minuta. 

spicasti_vrh1

Ako dolaziš s autom, iz naselja Brod Moravice je potrebno produžiti te doći do sela Moravička sela, a najbolje je automobil parkirati ispred crkve Majke Božje Škapularske. Inače ova crkva potječe iz 1663. godine, a možeš je i posjetiti. Za ključ zamoli mještane iz susjedne kuće. Njezin oltar, kao spomenik nulte kategorije, pod zaštitom je Zavoda za zaštitu kulturne baštine, a izradili su ga domaći drvorezbari. Krovište crkve se 1977. godine urušilo, unutrašnjost je oštećena, no uz pomoć mještana je krovište obnovljeno 1989. godine.

Nakon što si stigao ili se dovezao do crkve, potrebno je nastaviti ravno i proći zadnju kuću gdje zapravo započinje i staza prema Špičastom vrhu. Staza ide šumskim putem, stiže do livade te blagim usponom vodi do vrha. Putem su postavljene i poučne table na kojima možeš doznati mnogo toga o prirodi, ali i promjeni načina života ovog dijela Hrvatske. 

spicasti_vrh-
U društvu Jelene Holenko na Špičastom vrhu

Inače se Špičasti vrh ubraja među četiri najpoznatija i najljepša vidikovca na dolinom Kupe na području općine Brod Moravice. Osim Špičastog vrha, tu je Medveja stijena, Kavranova stijena i Orlova stijena. Na samom vrhu uz betonski stup nalazi se i žig. 

Kako je u pitanju bio jedan od najtoplijih dana u Gorskom kotaru, pogled na dolinu Kupe nije bio potpuno čist i pregledan, no to nije umanjilo ljepotu koja se protezala ispred nas. 

spicasti_vrh

Staza u jednom smjeru traje oko sat vremena laganog hoda bez uračunatih pauza, a prođe se oko pet i pol kilometra. Ako želiš malo više izazova, s ove točke možeš nastaviti prema Okrugljaku (put traje oko 3 i 45 sata), Skradskom vrhu (oko 4 sata) ili  Levešnom vrhu (oko dva sata). 

spicasti_vrh

Mi smo se nakon ugodne pauze, vratili natrag istim putem te smo svoj izlet nastavili u mjestu Brod Moravice. 

Brod Moravice – povratak u prošlost Gorskog kotara

Brod Moravice je staro goransko naselje koje se nekoć zvalo Moravice, Gornje Moravice, Turanj i Brodske Moravice.

Naselje Brod Moravice prvi put se spominje u ispravi Bele IV. 1260. godine. Brodmoravička župa je pak osnovana u 14. stoljeću te se ubraja u jednu od najstarijih u Gorskom kotaru. 

brod_moravice
Crkva sv. Nikole

1434. godine je izgrađena crkva sv. Nikole koja je obnovljena 1834. godine. U crkvi se nalazi desetak nadgrobnih ploča iz 18. stoljeća, a smatra se kako je u crkvi sahranjen i netko iz obitelji Zrinski. 

Turci su u 15. i 16. stoljeću prodrli na šire područje Brod Moravice, a kasnije knezovi Zrinski i Frankopani naseljavaju svoja imanja došljacima iz Primorja, Bosne i drugih krajeva, a vraćaju se i nekadašnji starosjedioci. 

Iz tog burnog perioda potječe s kraja 16. stoljeća kula Turanj koju je dao izgraditi knez Zrinski za obranu od Turaka. Upravo to je bila naša prva lokacija tijekom obilaska naselja pod vodstvom Davora Delača iz etno udruge Turanj

brod_moravice
Kula Turanj

Kula je napravljena od kamenih blokova, imala je tri etaže s puškarnicama i pokretnim drvenim stubama. Služila je i kao komunikacijska točka za prijenos zvučnih i svjetlosnih signala (zvonom, rogom i luči) kao bi se iz smjera Ogulina prema Kupskoj dolini dojavio iznenadni prepad turskih uhoda i pljačkaša. 

brod_moravice
zbirka Naša željeznica

U 19. stoljeću je preuređena u zvonik i toj svrsi služi i danas. Upravo udruga Turanj je osposobila zvonik za turističko razgledavanje, a unutar se može vidjeti uniforma, replike oružja i fotografije sakralnih objekata kojima obiluje općina. Turanj se ubraja u najstariji povijesni objekt Gorskog kotara.

brod_moravice
zbirka Naša željeznica

Nakon kule, obišli smo zbirku “Naša željeznica” i zbirku stara škola “Memorijalna učionica Vilko Golubić”. Oduševit će te bogata zbirka raznih predmeta i uređaja iz bogate željezničke povijesti kraja, a učionica je pravi povratak u prošlost gdje ćeš vidjeti stare udžbenike i školski pribor, a sve uokviruju lutke odjevene u stare kostime. 

brod_moravice
Memorijalna učionica Vilko Golubić

Iduća postaja je bila “Kolarnica – govor baštine” gdje su izloženi razni objekti nekadašnjih obrtnika mjesta. Inače je kuća bila oduvijek poznata kao kolarnica u kojoj su kolari Jure i njegov sin Franjo majstorski izrađivali drvena kola koja su bila poznata u širem goranskom kraju. 

brod_moravice

Najveća zvijezda obilaska koja je oduševila sve sudionike izleta jest stara birtija “Plavi podrum” u kojoj su mještani rekreirali nekadašnji izgled kafića. Tu možeš vidjeti stare boce, novine, šibice, ploče i druge stvari koje se nekad bile sastavni dio birtija. 

brod_moravice
Plavi podrum
brod_moravice
brod_moravice

Etno udruga Turanj je osnovana 2005. godine s željom poticanja zanimanja i ljubavi prema etnografskoj baštini, očuvanju tradicije i prošlosti zavičaja. Upravo članovi i mještani će te provesti kroz sve objekte koje su sami uz puno ljubavi i rada prikupili, postavili i oživjeli. Kako bi otkrio kulturnu baštinu mjesta Brod Moravice, javi se izravno etno udruzi Turanja putem njihovih društvenih mreža ili izravno kontaktiraj Dražena Brajdića na broj 051/818 099 ili na 098/296 989. 

brod_moravice

Obilazak kulturne baštine naselja Brod Moravice poseban je doživljaj i to iz više razloga. Imaš jedinstvenu priliku upoznati nekadašnji način života Gorana, a put kroz vrijeme uz zanimljive priče ponosnih mještana naučit će i tebe da je veoma važno njegovati i čuvati tradiciju naših predaka. 

Brod Moravice sa svojom okolicom ubraja se među popularnije planinarske destinacije, a uz trud i rad etno udruge Turanj mjesto posjetitelje vodi na putovanje kroz prošlost Gorskog kotara. Vrijeme na koje smo možda zaboravili, no uz pomoć mještana ono je tako vibrantno oživjelo ispred nas. 

Korisne informacije za stazu Moravička sela– Špičasti vrh:

 • Početak staze: zadnja kuća ravno nakon crkve u mjestu Moravička sela
 • Parking: kod crkve Majke Božje Škapularske
 • Naplaćuje li se ulaz?: Ne
 • Dužina i trajanje staze: oko 5.56 km u oba smjera, trajanje oko dva sata. Nama je izlet u grupi s uračunatim pauzama trajao oko dva i pol sata. Staza spada pod K1 (kondicijski lagana) i T1 (tehnički nezahtjevna). Cijelu rutu možeš pogledati ovdje i ovdje (dečkov i moj trag)
 • Za koga je prikladna staza: Staza nije tehnički zahtjevna ni kondicijski zahtjevna. Odličan je odabir za početnike planinare i izletnike koji žele provesti ugodno vrijeme u prirodi. Prikladna za djecu i kućne ljubimce. 
 • Postoji li mjesto za hranu i piće?: Kafić i trgovina u mjestu Brod Moravice
 • Dodatno: Planinarski izlet obavezno nadopuni obilaskom kulturnog blaga mjesta Brod Moravice. Kontaktiraj etno udrugu Turanj koja će te provesti kroz povijest svog mjesta. Kontaktiraj ih putem društvenih mreža ili izravno nazovi Dražena Brajdića na broj 051/818 099 ili na 098/296 989. 

Otkrij još zanimljivih priča iz Gorskog kotara:

 1. gorski_kotar
 2. lokvarsko_jezero
 3. lokvarsko_jezero
 4. izvor_kupe
 5. Risnjak
 6. visevica_gorski:kotar
 7. kanjon_kamacnik

Comments are closed.