Domaća je publika još jednom dokazala koliko voli planinarenje i boravak u prirodi. U zagrebačkom Galleria Business Centru održana je promocija knjige Alana Čaplara “Planinarski vodič po Hrvatskoj”. Deset godina nakon objavljivanja prvog izdanja ovo obljetničko izdanje pruža sveobuhvatan pregled planinarskih mogućnosti u našoj zemlji.

Istaknuti putopisac i planinar Damir Šantek rekao je kako je potreba za ovakvim vodičem velika jer su planine opasne te da svatko tko se uputi na planinu mora poznavati put kojim hoda i kako se najbolje pripremiti. 

„Iako živimo u vrijeme kada nam je sve dostupno na mobitelu, svatko tko je barem jednom planinario zna da se u visinama često ostane bez signala. Zato je potrebno imati vodič. Za planinare volim reći da su neka vrsta relikta prošlog stoljeća, ali knjiga za nas zaljubljenike u prirodu ima neku toplinu i sjećanje na puteve kojima smo hodali“, rekao je Šantek. 

Damir Šantek

Osim što je odličan turistički vodič, “Planinarski vodič po Hrvatskoj” služi dodatnoj promociji hrvatskih planina i još čvršće pozicionira našu zemlju kao planinarsku destinaciju, smatra Šantek. Otkrio je što nikako ne smijemo zaboraviti kada se uputimo u planinarsku avanturu. 

„Voda, dobra volja, prilagođena oprema, izbjegavanje precjenjivanja vlastitih sposobnosti, praćenje vremenskih prilika i planinarski vodič glavne su stvari koje svakom planinaru trebaju. Planinarenje nije samo aktivnost, to je cijeli put od početka do kraja koji budi predivan osjećaj sreće i zadovoljstva kada dođete na vrh i pogledate što vam se pruža na dlanu“, dodao je Šantek. 

Govoreći o Alanu Čaplaru, planinarskom publicistu, uredniku, vodiču, instruktoru i popularizatoru planinarstva, Šantek kaže kako je svojim radom i posvećenošću prirodi i planinama ostavio neizbrisiv trag te ga je nazvao hrvatskim planinarskim renesansnim čovjekom. 

Alan Čaplar

Autor Alan Čaplar smatra kako je nakon deset godina knjigu bilo potrebno osuvremeniti i dodatno obogatiti. 

„Planine nisu samo mrtvo slovo na papiru, s njima se stalno nešto događa i mijenja. Zato je potrebno stalno ažurirati podatke. Moram napomenuti da su u tom periodu nastali neki novi putevi koji su morali dobiti svoje mjesto u vodiču“, rekao je Čaplar.

Fotografije ovom priručniku daju novi čar i dimenziju. Autor smatra da one nude nove perspektive već poznatih mjesta, odnosno neku vrstu „treće dimenzije“ hrvatskim planinama.  Osim novih fotografija i puteva, Čaplar je ponosan na uvođenje QR kodova.

„Uz pomoć moderne tehnologije, vodič će zauvijek ići u korak s vremenom jer se gotovo sve stranice redovito ažuriraju, a samim time i planinari će uz pomoć tehnologije dobiti ispravne i točne informacije. To pruža dodatnu interaktivnost planinarima“, dodao je Čaplar. 

Prema riječima Čaplara, Velebit je planina kojoj se svaki planinar uvijek vraća, a u okolici Zagreba najviše voli uživati u Samoborskom i Žumberačkom gorju. 

„Ako prođete veći dio puteva iz knjige, sasvim sigurno možete tvrditi da ste jako dobro upoznali cijelu Hrvatsku i njezine brojne ljepote. Planinarski vodič ne živi kada stoji na polici, već kada se koristi“, zaključio je Čaplar.

Planinarenje je zdrava fizička aktivnost koja je sve popularnija od početka pandemije. Prvi je korak na tom putu jednog planinara postati članom planinarskog društva gdje te čekaju ljudi sličnih želja i ambicija, a uz pomoć “Planinarskog vodiča po Hrvatskoj” zajedno ćete rasti i napredovati kao planinari.

Ja sam svoj primjerak već kupila, a ti možeš svoj ovdje.

FOTO: Grgur Žučko

Više o planinarenju čitaj u nastavku:

  1. prednosti_planinarenja
  2. snjeznik_guslica_staza
  3. Crnopac_Mali_princ_Hrvatska
  4. samarske stijene