Uhvatio si se kako već tjednima čeznutljivo promatraš fotografije brda, planina, šuma i proplanaka? Pomalo zavidiš ljudima koji su svaki vikend na nekoj drugoj lokaciji i borave u prirodi? Čini se kako si osjetio zov brda, a jednom kada čovjek osjeti poziv planina, teško mu je odoljeti. 

Ako nikad do sada nisi boravio u prirodi (pri tome ne mislim na izležavanje na plaži ili roštiljanje na vikendici kod prijatelja) posve je shvatljivo da se pitaš “Kako početi planinariti?”. 

Osobe koje nemaju puno iskustva s prirodom u samom početku osjećaju strah pri samoj pomisli da se sami nađu u šumi. Što ako se izgubim? Što ako padne mrak? Kako uopće odabrati stazu? Gdje počinju te staze? Kako se čovjek uopće snalazi po tim stazama? Kako je moguće popeti se tako visoko?

mali princ, crnopac, velebit (4)

Ako osjećaš barem malu dozu straha i strahopoštovanja prema prirodi, na pravom si tragu – i trebaš se tako sjećati. Boravak u prirodi nisu samo romantične nijanse jeseni, bajkoviti snježni pokrivač ili živopisne boje na proljeće. Priroda ima svoja vlastita pravila, a čovjek je tu da ih nauči, poštuje i da se prilagodi. Jednom kada prestanemo poštivati moć prirode postajemo neoprezni, a tada se često događaju nesreće. 

Najjednostavnije je početi planinariti u sklopu planinarskog društva

Ako nemaš odgovore na gore navedena pitanja, za početak planinari pod stručnim vodstvom na izletima koje organiziraju planinarska društva. 

Većina većih gradova ima i po više planinarskih društava koji tijekom cijele godine primaju nove članove. Prije nego se učlaniš u prvo društvo koje ti izbaci Google, malo se raspitaj. Nije svako planinarsko društvo isto. 

Koje planinarsko društvo odabrati?

Kako je planinarenje društvena aktivnost, s ljudima iz svog odabranog društva često ćeš provoditi sate i sate, dane i dane. Ponekad u teškim vremenskim uvjetima, često u ranim jutarnjim satima, ponekad gladan, posve iscrpljen… Stoga je bitno da odabereš ono društvo koje ti paše. Raspitaj se o demografiji društva, vrsti izleta koje imaju, pitaj poznanike koji su članovi nekog društva o njihovom dojmu i savjetu, pitaj članove Facebook grupa da s tobom podijele iskustva… Opcije su razne. 

Na koncu kada se odlučiš za pojedino planinarsko društvo, sve što je potrebno jest uplatiti godišnju članarinu s kojom dobivaš i planinarsku iskaznicu koja nudi brojne pogodnosti. Sve informacije možeš potražiti na službenim stranicama odabranog planinarskog društva. 

Risnjak

Moj savjet je da prije prvog izleta, odeš na tjedni sastanak društva kako bi se upoznao s voditeljima, vodičima i aktivnim članovima. Tamo možeš dobiti odgovore na sva svoja pitanja. 

Također, koliko god ti primamljivo zvučao uspon na Sveto brdo ili izlet na Dinaru, za svoje prve izlete biraj kraće i lakše staze. Koji izlet je prikladan za tvoj početak, znat će voditelji odabranog društva. 

Upiši se u opću planinarsku školu

Ako želiš od temelja naučiti planinariti, najbolja opcija je upisivanje opće planinarske škole. Većina vodećih planinarskih društava organizira jednu do dvije škole godišnje. Planinarske škole se dijele na proljetne i jesenske, a svakako je dobro raspitati se pokoji mjesec ranije. Mjesta su ograničena, a potražnja je velika. Stoga ako želiš početi planinariti na proljeće, javi se odabranom društvu već u siječnju/veljači, a ako je tvoj odabir jesen, već sredinom ljeta pošalji upit. 

Kalnik sedam zuba

Cijena planinarske škole i njeno trajanje

Cijena opće planinarske škole varira, ali bazno se kreće oko par stotinjak kuna. Bazirana je na tjednim predavanjima i vikend izletima te završnim ispitom nakon kojeg dobivaš diplomu. Izleti su pretežito jednodnevni, no svaka škola u sklopu svog trajanja ima i višednevne izlete. Traje od oko dva mjeseca do više, ovisno o pojedinom društvu i učestalosti škole. Osim troškova upisa, potrebno je platiti i troškove svakog izleta koji variraju ovisno o samom izletu, od oko 50 kn do par stotina (za višednevne izlete).

Opća planinarska škola je izvrsna za svakog početnika. Kroz predavanja i izlete dobivaju se svi potrebni temelji pomoću kojih ćeš s lakoćom organizirati izlete izvan društva. Prednost je što su izleti prilagođeni početnicima i što tjedni prolaze, to postaju teži. Veliki broj školaraca na koncu ostaju aktivni član društva, a često se steknu i prava prijateljstva. 

Zamoli prijatelja/poznanika da te povede na izlet

Ako u svojoj blizini imaš nekoga tko se aktivno bavi planinarenjem, upitaj ga smiješ li se priključiti na njegov sljedeći izlet. Većina planinara neće nikad odbiti takav upit. Svakako naglasi da si početnik te da ne znaš ništa o planinarenju. Ne zaboravi upitati što sve trebaš ponijeti sa sobom. Također prijatelja zamoli da bude milostiv (čitaj blag) kod prvog izleta kako ne bi odmah na početku ostavio dušu na planinarskoj stazi.

veliki crnopac, velebit 22

Kako sam organizirati planinarski izlet?

Ako ti se niti jedna opcija ne čini prikladna (moja preporuka je da svakako u početku ideš s planinarskim društvom ili prijateljem s iskustvom), planinarski izlet trebaš organizirati sam. Pri tome budi oprezan, početnici se često preračunaju i precijene svoje fizičke mogućnosti, ali i znanje na samom terenu. Također imaj na umu da u planinarske avanture nikad ne ideš sam te stazu prilagodi sebi i svojim suplaninarima.

Koje staze za prvi planinarski izlet odabrati?

Prije nego uopće kreneš na svoj prvi izlet, trebaš se dobro raspitati. Na stranicama Hrvatskog planinarskog saveza možeš potražiti korisne savjete. Izvrsna početna točka su knjige “Osnove planinarenja” i “Planinarski vodič po Hrvatskoj” Alana Čaplara. Facebook grupe, poput Planinarskog kutka, i stranice, kao što su Planinarenje.hr, nude također brojne informacije o stazama. Nemoj se ustručavati pitati. 

uvala_vela_luka
Pogled na uvalu Vela i Mala luka

Za svoje prve izlete, uvijek, ali uvijek, biraj lagane i popularne staze. Na njima će uvijek biti ljudi, staza neće biti kondicijski i tehnički zahtjevna, manje su mogućnosti da se izgubiš, a na njoj možeš brusiti ne samo gojzerice nego i svoje znanje o stazama. Ako uz pojedinu stazu piše da je “turistička”, “edukativna”, “lagana” i “za početnike”, to znači da je stvorena za tvoj prvi planinarski izlet. Također biraj staze koje su u tvojoj blizini, na kojima se pređe mala nadmorska visina i koje su duge par kilometara. 

Prije svog prvog planinarskog izleta nemoj zaboraviti…

Priroda je predivna, lijepa, nudi nezaboravna iskustva i ispunjava nas. No, priroda je isto tako moćna, nepredvidljiva i nije je briga za nas. Možeš uletjeti u maglu, pred vrh te mogu dočekati gromovi i munje, na stazi ne mora biti niti jedan izvor vode… 

Stoga uvijek zadrži onu početnu dozu straha i uvijek imaj strahopoštovanja prema prirodi. Samo tako ćeš je doživjeti na onaj pravi način – u smijeh, veselje, nova iskustva i saznanja, nezaboravne prizore, prelaženje vlastitih granica i čisto uživanje.

Ostali tekstovi iz planinarskog vodiča za početnike:

—> Kada doznaš koje su sve prednosti planinarenja, odmah ćeš uskočiti u gojzerice

—> Otkrio si prirodu i planinarenje? Odlično, ali to sa sobom nosi i dozu odgovornosti

—> Kako odabrati idealan ruksak za planinarenje?

—> Kako odabrati i kupiti gojzerice?

4 Comments

 1. tonicobra

  “planinarski izlet trebaš organizirati sam”

  Ako “organizirati” znaci “otici” (“organizacija” je puno siri pojam), zar te nisu upozorili da NIKADA NIKOME NE DAJES ovakav savjet, POGOTOVO NE pocetnicima???

  • Organizacija kao odabrati destinaciju i stazu i što sve ide s tim, ne sami ići u brda 😉 Podrazumijem organizaciju kao nešto što prethodi izletu. Ne bih nikad savjetuje nikom da sam ide u brda 😉

 2. tonicobra

  Ajde izvukla si se😎; pocetnike moras nauciti “loviti ribu” a to ovakvim “moras sam organizirati” bas i ne ide, vrlo malo ih ima “zicu” (za “i što sve ide s tim”)
  I ovo “prethodi izletu” ne stima, izlet je zavrsen TEK kad svi sretno stignu doma!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *