Prije točno godinu dana u mojoj glavi se počela rađati ideja pohađanja Opće planinarske škole, a kada se ta ista ideja svidjela jednog od mojih najboljih prijateljica, pala je odluka – idemo po planinarsku diplomu. Kako u tom trenutku ni ona ni ja nismo pretjerano puno znale o planinarskim društvima, školama, trajanju, izletima i slično, izgubile smo poprilično mnogo vremena u potrazi za odgovorima na mnogobrojna naša pitanja. Zvale smo pojedina društva, slali upite, čekirale Facebook stranice, no na koncu su nam najbolje pomogli upravo ljudi koji su i sami prošle Opću planinarsku školu u jednom od mnogobrojnih aktivnih planinarskih društava diljem Hrvatske. Kako ne bi gubio vrijeme u bespućima interneta, donosim veliki vodič kroz Opće planinarske škole diljem Hrvatske. Na tebi je da samo odabereš onu koja ti se sviđa i kreneš u svoje planinarske avanture.

Opće planinarske škole koncipirane su u dva dijela – tu je teoretski dio koji se prolazi u prostorima pojedinog društva/udruge/firme, a on se odvija većinom unutar radnog tjedna u večernjim terminima. Mnogima je u početku taj dio više tlaka nego zadovoljstvo, no kad-tad ćeš taj dio i sam zatrebati negdje u prirodi. Stoga slušaj pozorno i slobodno postavi sto i jedno dodatno pitanje. Tu je i onaj najljepši dio, onaj praktični, a to su planinarski izleti, jednodnevni i više dnevni, tijekom kojih ćeš se zaljubiti u planinarenje i više nikad nećeš poželjeti spustiti se s tog vrha. Nakon par tjedana, vrijeme je za ispit koji se također sastoji od teoretskog i praktičnog dijela, a nakon što u ruke dobiješ diplomu možeš je ponosno objesiti doma, sebe proglasiti planinarom, nastaviti svoje školovanje ili jednostavno oduševljeno vrbovati nove zaljubljenike u planine u novu sezonu Opće planinarske škole.

Kako sam ne bi gubio vrijeme potpisivajući društva u potrazi za potrebnim informacijama, za tebe sam kontaktirala planinarska društva, ali i jednu privatnu firmu, i doznala što sve planiraju ove sezone/godine, po kojoj cijeni, koliko prvašića primaju i na koliko izleta idu. Na tebi je samo da kupiš gojzerice i otkriješ sve čari planinarenja.

opća planinarska škola

HDP Runolist (Zagreb)

Za 30 planinarskih prvašića Opću planinarsku školu HDP Runolist organizira u trajanju od 03. travnja do 09. lipnja 2019., a cijena školarine iznosi 350 kn u koju nisu uračunati troškovi izleta. Cijena jednodnevnih izleta iznosi od 60 do 100 kn, a dvodnevnih od oko 150 do 200 kn. Upisi u školu traju do 27. ožujka i obavljaju se srijedom od 19h u prostorijama društva. Također za upis u školu je potrebno biti član HPD Runolista, a plaćanje za tekuću godinu se obavlja kod upisa (zaposleni 100 kn + 10 kn iskaznica, đaci i umirovljenici 50 kn + 10 kn iskaznica, nezaposleni 70 kn + 10 kn iskaznica). Svakako nemoj zaboraviti osobnu sliku najmanje veličine (3,5 x 3 cm). Predavanja se održavaju svake srijede u 18h u prostorijama HDP Runolist (Ribnjak 2). Većina izleta odvija se nedjeljom, a ako je u pitanju dvodnevni izlet, on traje cijeli vikend.

Predavanja i izleti su obavezni. Za dobivanje diplome potrebno je odslušati osam od devet predavanja, te sudjelovati na osam od devet izleta. Dvodnevni izlet, koji se odvija 25. i 26. svibnja, je obavezan za sve polaznike. Završni ispit, pismeni dio, odvija se 01. lipnja, dok teoretski dio 02. lipnja i obavezni su za sve polaznike. Dana 09. lipnja dodjela je diploma i uvjerenja o položenoj školi. Obavezno je imati osnovnu opremu za pohađanje škole: gojzerice, ruksak i štapove, a ostala oprema se upotpunjuje postupno sa stjecanjem planinarskog iskustva. Sva pitanja nam slobodno postavite na službeni E-mail hpd.runolist@gmail.com ili na mobitel 095/3745461, a odgovore na postavljena pitanja možete pročitati i na našoj web stranici i službenoj Facebook stranici, poručuje Tonči Buličić, voditelj škole.

HDP Runolist ove sezone svoje polaznike vodi na izlete od Medvednice, Okića, Oštrca do Risnjaka, a sve detalje o planiranim izletima, možeš detaljnije provjeriti na njihovom službenoj stranici.

PDS Velebit (Zagreb)

Ako želiš biti dio PDS Velebit Opće planinarske škole moraš biti brz i spretan – ne postoje liste čekanja, mogućnost predbilježenja ili bilo kakav drugi način osiguravanja mjesta. Ono što moraš napraviti jest pojaviti se 18. ožujka u 19.30h na uvodnom predavanju, svojevrsnoj prezentaciji same škole u prostorijama Zelene akcije (Frankopanska ulica 1, zgrada u dvorištu, 1.kat).  Jer upravo tvoje prisustvo jest uvjet za upis u školu. Do tada su sva mjesta u planinarsku školu slobodna. Broj polaznika je ograničen, a iznosi 50 sretnika + 20 polaznika na listi čekanja. Cijena Opće planinarske škole iznosi 450 kn, s tim da je, naravno, obavezno učlanjenje u PDS Velebit i “markica” HPS-a za tekuću godinu, što iznosi dodatnih 100 kn za zaposlene osobe, odnosno 50 kn za studente + 5 kuna za planinarsku iskaznicu. I ne zaboravite vlastitu fotografiju i osobnu iskaznicu. Osobe mlađe od 18 godina mogu upisati školu isključivo uz pismeni pristanak roditelja ili staratelja. U cijenu su uključeni: vodstvo škole, organiziranje predavanja, terenskih vježbi i izleta, zamka, literatura i prezentacije s predavanja, majica i osiguranje polaznika. U cijenu nisu uračunati troškovi izleta, prijevoza, spavanja u domovima i hrane. Predavanja se održavaju svakog četvrtka od 19 do 21h u prostorijama PDS Velebit (Radićeva 23).

“PDS Velebit i danas okuplja mlade i sve koji se tako osjećaju. Uvijek nas veseli dolazak novih ljudi, na koje nastojimo prenijeti svoj entuzijazam, pozitivnu energiju i ljubav prema prirodi. To činimo između ostalog kroz škole, pa tako i ove godine održavamo opću planinarsku, alpinističku i speleološku školu, te visokogorski tečaj. PDS Velebit je do današnjeg dana održao 40 planinarskih škola u jesenskim terminima, a ove godine smo odlučili osim jesenske održati i proljetnu planinarsku školu”, poručuju iz PDS Velebita.

Većinski dio izleta je dvodnevni, a Paklenica, Zavižan, Krk, Dinara i Samarske stijene su samo neke od destinacija za ovo proljeće. Sve informacije o školi možeš doznati i svakog četvrtka na sastanku Planinarskog odsjeka oko 21h u Radićevoj 23. PDS Velebit na raspolaganju stoji i na službenom E-mailu pdsvops@gmail.com ili na službenoj Facebook stranici.

opća planinarska škola

HPD Zagreb-Matica (Zagreb)

HDP Zagreb-Matica organizira čak 42. planinarsku školu po redu koja će trajati od 03. travnja do 05. lipnja 2019., a upisuje 85 polaznika. Upisi počinju 15. veljače i traju do popunjenja upisne kvote. Upisi se mogu obaviti samo osobno u kancelariji Društva, uz popunu pristupnice i podmirenja školarine u iznosi od 250 kn te ujedno moraš biti/postati član društva.

“Novim članovima koji žele upisati planinarsku školu preporučujemo pohađati izlete našeg Društva i prije početka planinarske škole, kako bi stekli neophodno početno iskustvo društvenog planinarenja. Termini obaveznih predavanja su srijedom u večernjim satima od 19 do 22 sata (1x tjedno, 4x mjesečno). Vikendima se ide na obavezne izlete i pokazne vježbe. Planinarska škola s obzirom na intenzivni dvomjesečni ritam rada traži ulaganje dodatnog napora polaznika pored svakodnevnih obaveza, tako da preporučujemo upis samo onim članovima koji će to moći zadovoljiti. Za vrijeme trajanja planinarske škole tražimo od polaznika škole da se suzdrže od ostalih outdoor aktivnosti, i NEMA drugih planinarskih izleta! Upisom u školu svaki polaznik potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sudjelovanje u radu škole, da izletima pristupa na vlastitu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati programa izleta, odluka i uputa vodiča. Nakon uspješno položenog završnog ispita, polaznicima planinarske škole dodjeljuju se verificirana diploma Hrvatskog planinarskog saveza (HPS) o završenoj planinarskoj školi”, naglašava Bruno Šibl, voditelj planinarske škole.

Kako HPD Zagreb-Matica organizira samo proljetnu planinarsku školu, odnosno jednom godišnje, ako želiš s njima upoznavati sve čari planinarenja, ovo je ta prilika.

opća planinarska škola

PD Kamenjak (Rijeka)

Riječki Kamenjak organizira Opću planinarsku školu samo na jesen, točnije počinje sredinom listopada, upisuje se 40 polaznika, a kotizacija iznosi 300 kn. No, svakako treba naglasiti da Kamenjak ima itekako zanimljiv program koji se proteže u trajanju do čak veljače iduće godine, omogućivši tako svim polaznicima uistinu iscrpno znanje i brojne planinarske avanture. Stoga ako si u timu “oni koji žele više”, PD Kamenjak je tvoj izbor.

“Glavna specifičnost je da kamenjakova škola traje puuuuno duže od ostalih i da sve polaznike tretiramo kao vodičke kandidate, bez obzira hoće li kasnije nastaviti školovanje za vodiča ili ne. Ostale specifičnosti vidljive su u programu – ima puno više stvari od propisanih u programu HPS-a. I, naravno, specifičnost naše škole jest da se održava zimi. Inzistiramo na izletima i vježbama po snijegu, u bespuću, noći…”, poručuje Boris Kurilić, voditelj škole.

HDP Željezničar (Zagreb)

Upisi u Opću planinarsku školu HDP Željezničar otvoreni su od početka prosinca prošle godine, a obavljaju se utorkom i četvrtom od 19.30h u prostorijama društva (Trnjanska 5b, iza Vatroslava Lisinskog). Škola započinje 18. ožujka, a traje do 24. svibnja te prima 50 polaznika. No, za upis u školu treba biti brz jer su napomenuli da mjesta veoma brzo popune. Prosjek godina polaznika iznosi 35 godina, a završni ispit ispuni oko 45 polaznika od kojih oko 10-ak do 15-ak ostanu aktivni članovi društva. Cijena školarine iznosi 200 kn i treba imati na umu da u tu cijenu nisu uračunati troškovi izleta, knjige i učlanjenje u HDP Željezničar. Plaćanje članarine za tekuću godinu obavlja se kod upisa (iskaznica 10kn + članarina 100 kn, dok đaci i umirovljenici plaćaju 70 kn). Ne smiješ zaboraviti i osobnu sliku najmanje veličine (2,5x3cm).

“Predavanja i izleti su obavezni, a za dobivanje diplome potrebno je odslušati 11 od 13 predavanja, odnosno sudjelovati na šest od osam izleta. Predavanja su ponedjeljkom u 18.30h u prostorijama HDP Željezničar, a izleti su subotom, odnosno subotom i nedjeljom ako su dvodnevni. Podjela diploma održat će se 24. svibnja u 18.30h u prostorijama društva. Gojzerice, ruksak i štapovi osnovna su oprema za pohađanje škole, a ostala oprema se upotpunjuje postupno sa stjecanjem planinarskog iskustva”, naglašavaju iz HDP Željezničar.

Samoborsko gorje, Krk, Skrad, Risnjak, Baške Oštarije samo su neki od izleta HDP Željezničara za ovogodišnju proljetnu sezonu. Sva pitanja se mogu postaviti putem E-mail, ali ekipa preferira da ih dođeš upoznati i uživo porazgovarati o svim dodatnim pitanjima. Stoga, nemoj biti stranac.

opća planinarska škola

HPD Mosor (Split)

U tijeku su upisi u Opću planinarsku školu splitskog Mosora, a odvijaju se svakog utorka, srijede i četvrtka u njihovim prostorijama na adresi Sinovčićeva 2 od 18h do 22h ili petkom od 8h do 12h. Škola s radom započinje u utorak 26. veljače u 20h s uvodnim predavanjem, dok će se vikendima održavati praktični dio nastave. Cijena školarine iznosi 250 kn, s tim da je, naravno, obavezno učlanjenje u planinarsko društvo i tekuća “markica” HPS-a (dodatnih 100 kn, odnosno 60 kn za djecu, mladež i umirovljenike + 10 kuna za planinarsku iskaznicu). Naravno, ne smiješ zaboraviti jednu fotografiju i osobnu iskaznicu. Tijekom trajanja škole očekuju te predavanja i osam terenskih vježbi, od kojih je obavezno njih šest.

“Predavači i instruktori u školi su pripadnici Stanice planinarskih vodiča Split i HGSS-a s višegodišnjim iskustvom. Praktična predavanja te vježbe na terenu pokrivaju područja: općeg znanja o planinarstvu, Hrvatskog planinarskog saveza, opasnostima u planinama, opreme, orijentacije, meteorologije, speleologije, prve pomoći i pristupa unesrećenom, HGSS-a, penjanja, poznavanja uzlova, bivakiranja… Samo u posljednjih 15 godina školu je završilo više od 1.200 planinara, uglavnom današnjih članova HPD “Mosor”, ali i brojnih drugih društava iz Splita, Kaštela, Trogira, Sinja, Omiša, Imotskog, s Brača i Hvara… Neki od njih su nakon Opće planinarske škole završili i druge specijalističke planinarske škole i danas su nositelji aktivnosti u svojim Društvima. Mnogi članovi “Mosora” svojim su nesebičnim zalaganjem, volonterskim radom doprinijeli da ova škola postane, ne samo redovita i tradicionalna, nego i da dostigne zavidan nivo znanja i stručnosti u izobrazbi i pripremanju budućih planinara. Pozivamo sve zainteresirane, ljubitelje prirode, planinare i one koji to žele postati da nam se pridruže. Dobrodošli!”, poručuju iz HDP Mosor.

opća planinarska škola

HPD Kapela (Zagreb)

Opću planinarsku školu organizira i HDP Kapela s početkom 19. ožujka 2019. u 18h, i to s uvodnim predavanjem i upoznavanjem sudionika u prostorijama društva (Maksimirska 51a, 1.kat), a traje do 26. svibnja 2019. Škola se sastoji od osam predavanja koji će se održavati svakog utorka od 19h do 20.45h i osam izleta koji se održavaju tijekom vikenda. Uvjet završetka škole je prisustvo na šest predavanja i šest izleta. Škola može primiti samo 40 polaznika, a zbog velikog interesa potrebno je što ranije osigurati svoje mjesto. To možeš učiniti svake srijede od 19h do 20h u prostorijama društva ili se javiti budućim kolegama planinarima na službeni E-mail pl.skola.kapela@gmail.com.

Mountain-Fit (Zagreb)

Ako si zainteresiran za manje grupe i nešto intimnije škole, za tebe je stvorena privatna planinarska škola koju organizira Mountain-Fit, koja iza sebe ima dvije organizirane škole. Škola počinje sa svojim radom krajem ožujka, prvi izlet se organizira 31. ožujka, a posljednji traje od 25. do 26. svibnja i odvija se u Julijskim Alpama. Ostatak izleta organizira se u Hrvatskoj, a tijekom škole posjetit će se Kalnik, Klek, Zavižan (NP Sjeverni Velebit) i NP Paklenica, odnosno kanjon Velike Paklenice. Minimalan broj polaznika je osam, dok Mountain-Fit škola maksimalno prima 16 sudionika. Za završetak planinarske škole potrebno je proći minimalno 4 izleta s predavanjima, a po završetku polaznici dobivaju certifikat o pohađanju planinarske škole. Cijena školarine iznosi 1270 kn, a moguće je platiti na dvije rate. Rok za prijavu i uplatu u treću Mountain-Fit školu je 23. ožujak 2019.

“Specifičnost privatne škole jesu male grupe, nema gužvi i nestanka u gomili. Školu vode iskusni licencirani vodiči s međunarodnim licencama, instruktori se mogu posvetiti svakom polazniku, a interakcija je brza, jednostavna i jasna”, poručuju iz Mountain-Fita.

opća planinarska škola
Meni osobno je upisivanje Opće planinarske škole bila najbolja odluka koju sam donijela prošle godine. Ne samo da sam mnogo toga naučila i dobila odgovore na određena pitanja, nego sam svakim izletom prelazila neke svoje granice. Uz to sam upoznala mnogo zanimljivih istomišljenika s kojima je bilo tako lijepo izmjenjivati iskustva. Stoga, učini nešto dobro za sebe i ove godine se zaljubi u planine. Vedro!

Foto: Unsplash

Za one koji žele znati više 😉 :
1
Upisati planinarsku školu – da ili ne?
2Kako mi je planinarenje vratilo fokus na sada i ovdje
3. Kako sam se zaljubila u planine?