Jedna od bitnih stavki prilikom organiziranja planinarskog izleta jest odabir prikladne planinarske staze. Za svakoga to predstavlja nešto drugačije. Netko preferira duge staze, netko voli izazove penjanja, a netko treći voli uživati u lijepom pogledu. Što god za tebe znači idealna i zanimljiva planinarska staza jedno moraš znati – čitati njene oznake za težinu. Univerzalne oznake za težinu planinarske staze govore o tome koliko je dotična staza kondicijski i tehnički zahtjevna i koja se visinska razlika prolazi. 

Što je za nekoga lagana, što zahtjevna, a što teška staza je često osobni dojam i ovisi o planinarskom iskustvu i fizičkoj kondiciji i spremnosti. Kada čitaš o stazama i iskustvu drugih planinara imaj na umu da njihov dojam ne mora nužno značiti da će i tebi “staza biti mačji kašalj” ili “pravi izazov”.  

Na što pripaziti prilikom odabira težine planinarske staze?

Ipak postoje pojedine stavke koje možeš proučiti. Na prvom mjestu je tu kilometraža, vrsta terena, visinska razlika i vrsta staze. Naravno, ako si do sada hodao na ravnom terenu do maksimalno pet kilometara, zasigurno će ti izazovna biti staza na sličnom terenu dužine 15 kilometara. 

Imaj na umu da je planinarenje fizička aktivnosti i poput bilo koje druge aktivnosti, postepeno podižeš ljestvicu. Planinarimo i zbog uživanja u prirodi, a to sigurno nećemo moći ako si zadamo za sebe previše zahtjevnu stazu. 

Sigurno si do sada susreo oznake poput K3, T1 i VR3 i nije ti bilo nimalo jasno za što te oznake stoje. 

Kako bi se bolje i jednostavnije označavale staze, postoje univerzalne oznake za težinu planinarske staze koje se dijele na tri stavke: kondicijska zahtjevnost (K), tehnička zahtjevnost (T) i visinska razlika (VR). Kondicijska i tehnička zahtjevnost idu do brojke 4, dok visinska razlika ide do 5. Brojke u ovom slučaju označavaju težinu staze za pojedinu stavku, a slovo, logično, objašnjava koja je stavka u pitanju.

Kondicijska zahtjevnost

 • K1 – Lagano. Manje od 5 sati hodanja
 • K2 – Umjereno zahtjevno. 5-7 sati hodanja
 • K3 – Zahtjevno. 7-9 sati hodanja
 • K4 – Vrlo zahtjevno. Više od 9 sati hodanja

Tehnička zahtjevnost

 • T1 – Nezahtjevno. Hodanje bez upotrebe ruku i pomagala
 • T2 – Umjereno zahtjevno. Hodanje i povremena upotreba ruku. Lagano penjanje
 • T3 – Zahtjevno. Povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala, zimi povremena upotreba dereza i cepina
 • T4 – Vrlo zahtjevno. Duže i zahtjevnije staze osiguranih puteva, stalno penjanje. Zimi konstantna upotreba dereza i cepina

Visinska razlika

 • VR1 – 0 m – 250 m. Lagano
 • VR2 – 250 m – 500 m. Umjereno lagano
 • VR3 – 500 m – 750 m. Umjereno zahtjevno.
 • VR4 – 750 m – 1000 m. Zahtjevno
 • VR5 – Više od 1.000 m. Vrlo zahtjevno.

Kako čitati oznake za težinu planinarske staze i kako odabrati stazu prema težini?

Sada kada si naučio univerzalne oznake za težinu planinarske staze, vrijeme je da naučiš kako prema njima odabrati stazu. Ako si početnik, startaš s K1, T1 i maksimalno VR2. Uvijek uzmi u obzir koju ćeš visinsku razliku proći tijekom odabranog izleta. Nije isto proći K1 i T1 uz visinsku razliku od 100 metara ili pak preko 300 metara. Uvijek biraj prije lakše staze nego one teže. Također ako se do sada nisi susreo sa stazama na kojima moraš koristiti pomoć ruku ili na dijelovima se penjati, biraj za početak T2 te kasnije T3.

tuhobic

Također imaj na umu vrstu terena i vremenske uvjete. Ista pređena kilometraža na kršu ili u šumi nije jednako teška/lagana. Snijeg, kiša, blato i bura također otežavaju planinarenje. 

Osobno kod predstavljanja svake planinarske staze ostavljam svoj vlastiti dojam o težini iste. Naravno, to je dosta individualno, no uz opis staze također navodim kilometražu i trajanje staze, vrstu terena te također možeš proučiti i GPS trag. Na temelju toga svatko može procijeniti je li dotična staza lagana ili pak zahtjevna.

veliki crnopac, velebit 22

Prilikom organiziranja planinarskog izleta i odabira prikladne staze vodi računa ne samo o svojoj kondiciji nego i o fizičkom spremnosti tvojih suplaninara. Sigurnost i uživanje su na prvom mjestu, stoga prema tome biraj stazu za svoj idući izlet. I uvijek je bolje se podcijeniti nego precijeniti. Priroda je po tom pitanju nemilosrdna i ne prašta. 

Pročitaj i druge postove iz Planinarskog vodiča za početnike:

 1. gavez
 2. planinarske_staze
 3. snjeznik_guslica_staza
 4. samarske stijene
 5. planinarenje_kisa
 6. mali princ, crnopac, velebit (1)
 7. planinarske_markacije