Planinarenje i ozljede nažalost idu ruku pod ruku. Teško da nakon kilometara i kilometara ne osjetimo neko neugodno zatezanje, ne dobijemo žuljeve, razvijemo upalu ili u najgorem slučaju doživimo i težu ozljedu. “Stari” mudri planinari uvijek spominju gavez kao čudotvornu biljku koja liječi sve planinarske tegobe. Što se točno krije iza toga, upitala sam Martinu Tutu, poznatiju kao Biljkoljupku, vrsnu poznavateljicu ljekovitog bilja i mahericu ljekovitih pripravaka koji ublažavaju brojna stanja. 

Kao što samo ime govori gavezova mast i tinktura se izrađuju iz biljke gavez. Martina ističe kako je to jedna čarobna ljekovita biljka koja samoniklo raste po vlažnim i šumskim područjima Gorskog kotara i Like. 

“Voli vlažna staništa i često ćemo je susresti pored rijeka, potoka i jezera. Osim što je ljekovita za nas, ljudska bića, tako je i dobrodošla u svakom, osobito permakulturnom, vrtu. Najljekovitiji dio biljke je sami korijen u kojem se krije pravo bogatstvo blagotvornih sastojaka, započinje priču Martinu. 

Martina u šumu ne idemo samo kako bi brala ljekovito bilje, ona je također strastvena planinarka koja se zaljubila u prirodu od malih nogu. Govori kako je već kao klinka gavezovu mast znala vidjeti kod starih iskusnih planinara. 

gavezova_mast
Osobno gavezovu mast uvijek nosim sa sobom u planinarskom ruksaku

“Govorili su kako je to mast od koje sve zacjeljuje, iako često samo ime biljke nisu niti spominjali. Naime, kad god bi se dogodila neka nezgoda u planinarenju, poput vrlo čestih žuljeva, padova, nenadanih bolova u zglobovima i kostima, istegnuća i iščašenja, mast od gaveza bi se odmah vadila iz ruksaka kao prva pomoć koja zaista djeluje. OK, prvi korak bila je dobra domaća rakija za dezinfekciju, pa onda gavezova mast ;)”.

Čudotvorno djelovanje gaveza poznato je još u srednjem vijeku kada se ova biljka koristila za liječenje zglobova i zacjeljivanje rana te bolesti kostiju. Tajna njegovog moćnog djelovanja leži u spoju sastojaka. 

gavez

Alantoin je, kao jedan od sastojaka same biljke, glavni ‘krivac’ za njenu ljekovitost. U sinergiji s ostalim elementima iz biljke, gavez uistinu poboljšava i ubrzava regeneraciju tkiva, umanjuje osjećaj boli i potiče obnovu oštećenih stanica kože”, objasnila je Martina. 

Za što je sve odličan gavez?

Gavez je poznat po svom protuupalnom i analgetskom djelovanje koje je potvrđeno u brojnim kliničkim studijama. 

Ova moćna biljka koristi se za zacjeljivanje vanjskih i unutarnjih rana, posjekotina, ogrebotina, modrica, lomove, bolove u leđima, istegnuća ligamenata, uganuća, iščašenja i za nategnute mišiće i tetive. 

Gavezova mast ili tinktura – koja je razlika?

U široj primjeni poznatija je gavezova mast, no postoji i gavezova tinktura. Kako Martina objašnjava i mast i tinktura se rade isključivo od svježeg korijena gaveza kojeg smo prethodno izvadili iz zemlje, oprali i temeljito ogulili/očistili.

gavez

Razlika je, potom, u samom mediju u kojem maceriramo taj korijen – kod gavezove masti će to biti mast (po tradicionalnim recepturama, koristimo nesoljenu domaću svinjsku mast s obzirom na to da je ona najsličnija ljudskoj, međutim možemo koristiti i veganske varijante poput kokosovog ulja). Kad izrađujemo tinkturu, očišćeni i usitnjeni korijen gaveza potapamo u alkoholnom mediju, u točno određenim omjerima i s definiranim postotkom alkohola. I dok je gavezova mast spremna za korištenje nakon 48 h prethodne obrade, tinkturu ćemo koristiti tek nakon što je korijen gaveza odstajao u alkoholu minimalno 3 tjedna, detaljno objašnjava Martina. 

Osobno sam bila sumnjičava, sve do trenutka kada sam ciljano počela koristiti mast i tinkturu u kombinaciji. Naime, dečko je patio od bolova u koljenu i nakon što je obišao liječnike koji mu, doslovno, nisu rekli više od toga da “stavlja led” i pliva, počeli smo intenzivno i redovno primjenjivati kuru gavezove masti i tinkture. I gle čuda – nakon kojeg tjedna bol je nestala. 

gavez

Nakon toga sam gavez koristila za razne bolove koje bi osjetila nakon dugosatnog hodanja, poput bolova u zglobovima ili istegnutog mišića. Svoje čudo je gavez pokazao u Dolomitima kada je dečko uganuo gležanj na planinarskom izletu dva dana pred povratak u Hrvatsku. Dan i pol smo u razmacima stavljali led, obloge tinkture i mazali mast. Manje natečenog i bolnog zglob nas je odvezao uspješno natrag u Hrvatsku. Od tada je gavez ide svugdje sa mnom, a malu mast nosim uvijek u planinarskoj “kozmetičkoj” torbici u ruksaku.

Volim reći kako bi gavezova mast trebala biti dijelom kućne biljne ljekarne jer postoji jako puno situacija u kojoj je možemo koristiti. Isto vrijedi i za tinkturu, osobito ako smo skloni outdoor aktivnostima, poput hodanja, planinarenja, trekkinga i slično jer baš takve aktivnosti često budu ishodišta raznoraznih tjelesnih ozljeda. Možemo kombinirati tinkturu i mast, ja to baš volim i preporučiti. Tinktura je namijenjena olakšavanju akutnih, jakih bolova u kostima i mišićima te će djelovati jače i brže u odnosu na gavezovu mast. Olakšava tegobe poput išijasa, upale živaca i vena, osteoporoze, hematoma, uganuća i iščašenja zglobova. Međutim, kako se radi o alkoholnoj tinkturi, preporučuje se apliciranje na bolni dio tijela do dva puta dnevno, dok se za eventualno naknadno apliciranje savjetuje gavezova mast koja se može koristiti bez ikakvih ograničenja”, objašnjava Martina. 

Gavez, ta moćna biljka, postaje najbolji prijatelj svakom planinaru u slučaju ozljeda i bolova. Prirodni pripravci u obliku masti i tinkture trebali bi biti dio tvoje biljne ljekarne jer jednom kada počneš koristiti gavez potpuno shvaćaš te “stare” mudre planinare…

Ako si u potrazi za gavezom, mast i tinkturu možeš pronaći kod Biljkoljupke čije proizvode osobno koristim već duži period i uvijek obnavljam svoje zalihe.

Fotke proizvoda: Andrea Anić Dokmanović – Biljkama do zdravlja

Nastavi čitati još tekstova iz Planinarskog vodiča za početnike:

  1. brsec_sisol
  2. planinarske_staze
  3. Crnopac_Mali_princ_Hrvatska
  4. planinarenje_menstruacija
  5. krpelji