Dolomiti su raj za sve ljubitelje outdoor aktivnosti, bilo da voliš planinariti, biciklirati ili samo uživati u svježem planinskom zraku. Dolomiti su jednako popularni tijekom zimskih mjeseci kada se pretvaraju u jedno od najpopularnijih skijališta Europe, ali i tijekom proljeća i ljeta kada postaju hiking središte. Mi smo odlučili svoj ljetni godišnji s mora prebaciti u planine te smo u Dolomitima u Italiji potražili tako željeno osvježenje. 

Prije samog puta u Dolomite nisam puno znala o tom dijelu Italije, a posebno nisam raspolagala s korisnim putnim informacijama. Kako ne bi trebao uokolo guglati što sve trebaš znati prije svog puta, donosim korisne informacije za putovanje u Dolomite. 

Kako putovati u Dolomite?

Najpraktičniji način putovanja u Dolomite je vlastitim automobilom/kombijem/kamperom. Iz Hrvatske su Dolomiti (ovisno iz kojeg kraja započinješ svoje putovanje) udaljeni par sati vožnje, a dio dana možeš iskoristiti i za pauze u talijanskim gradovima koji se nalaze uz put. Također je u Dolomitima prednosti imati vlastiti automobil, posebice ako želiš istražiti različite atrakcije.

Smještaj u Dolomitima

U Dolomitima najčešće prevlada bed&breakfast i klasični hotelski smještaj. Ako u Dolomite ne dolaziš kamperom, najbolja opcija je da rezerviraš sobu u jednom od manjih obiteljskih B&B hotela koji u svojoj ponudi nude doručak. B&B hoteli imaju na raspolaganju i apartmane u kojima možeš kuhati. Također možeš apartmane naći i izvan B&B ponude. 

Imaj na umu da je apartmanski smještaj kod Talijana, koji su ujedno i najčešći gosti Dolomita, najpopularniji stoga takvu vrstu smještaja moraš rezervirati par mjeseci unaprijed. Sobe se mogu naći i koji tjedan prije. Također računaj da jeftiniji smještaj odmah prvi ode te što duže čekaš na rezervaciju to ćeš platiti više. Skoro svako mjesto ima i hotele, a u Dolomita ćeš naći i veliku ponudu luksuznog i skupog smještaja. 

Ako stižeš s kamperom, kampove ćeš naći blizu skoro svih vodećih atrakcija. Imaj na umu da je dobro unaprijed rezervirati svoje mjesto jer ljeti zna biti velika gužva. Dok smo putovali Dolomitima znali smo na suludim mjestima naći kampere tako da turisti znaju spavati i na “divljim” lokacijama. 

Spavati možeš i u planinarskim objektima. Sve vodeće lokacije imaju svoj “Rifugio”, odnosno sklonište. U pitanju nije sklonište u hrvatskom smislu riječi. To su redom izuzetno dobro opskrbljeni planinarski domovi koji znaju biti otvoreni od svibnja do listopada. Popularniji i veći domovi su otvoreni duže, manji kraće. 

Primjerice, Rifugio Lavaredo na lokaciji Tre cime otvoreno je od lipnja do rujna, a cijena polupansiona po osobi dođe 70 eura u višekrevetnoj sobi te 75 eura u privatnoj sobi. Rifugio Scoiattoli kod Cinque Torri za polupansion u privatnoj sobi s dva do pet kreveta traži 80 eura, dok 75 eura trebaš platiti za smještaj u sobi od osam do 10 kreveta. Svakako u sezoni unaprijed rezerviraj svoj krevet. 

Prijevoz u Dolomitima

Ako stižeš s vlastitim automobilom/kombijem/kamperom ne moraš razmišljati kako doći s jedne na drugu destinaciju. Imaj na umu da su skoro sva mjesta, popularniji ugostiteljski objekti i atrakcije izuzetno dobro povezane javnim prijevozom koji se često koristi od strane posjetitelja. To je ujedno i korisno ako nisi u mogućnosti napraviti kružnu stazu te se s busom možeš vratiti na početnu točku. Pojedine lokacije imaju i svoje shuttle buseve ako ne želiš do neke atrakcije pješačiti ili voziti vlastiti automobil. 

ceste_dolomiti
FOTO: Unsplash

Promet u Dolomitima

Kao i u većini Italije u Dolomitima se vozi ludo. To znači da Talijani na serpentinama režu zavoje te pretiču za vrijeme magle i kiše, stoga budi na oprezu. S druge pak strane ceste su toliko predivne da je i sama vožnja kroz Dolomite doživljaj. 

Žičare u Dolomitima

Žičare vode na skoro sve najpopularnije planine/vrhove, kreću s radom oko osam ujutro, a završavaju oko pet sati popodne. Okvirno se cijene kreću oko 30-ak eura za povratnu kartu, no ako planiraš koristiti više žičara, svakako se isplati kupiti SuperSummer pass, odnosno univerzalnu ulaznicu. 

sassolungo_dolomiti-
FOTO: Unsplash

Cijene variraju ovisno je li uzimaš za cijele Dolomite ili ti je potreban pass samo za pojedinu regiju. SuperSummer pass za cijelu regiju za jedan dan iznosi 47 eura, dok cijena za višednevne varira od 110 do 147 eura. Postoji i sezonski pass koji iznosi 350 eura. Naravno, SummerPass za samo određenu regiju plaća se manje. Sve detalje doznaj ovdje

Psi u Dolomitima

Dolomiti su izuzetno pet friendly te ćeš bez problema naći smještaj u koji može i tvoj najbolji četveronožni prijatelj. Svakako prije puta provjeri koliko se dodatno plaća smještaj psa i koliko životinja je dopušteno po sobi/apartmanu.

tre_cime_di_lavaredo

Psi su također dobrodošli u većini kafića i restorana (mogu boraviti i u objektu), a čak smo s Ari mogli ući i u jedan dvorac, doduše morali smo je nositi u rukama. Na većini lokacija potrebno je pse držati na uzici, pretežito jer je velika količina životinja na stazama. Mjesta imaju i svoje kante za smeće s vrećicama gdje možeš baciti govanca. 

Hrana u Dolomitima

Jedan od razloga zbog čega sam se toliko veselila odlasku u Dolomite jest talijanska hrana. Nažalost, ostala sam razočarana. Restorani su iznadprosječno skupi te veliki dio ima prosječne, ako čak ne i loše ocjene. Tri puta smo jeli u restoranu i jela su bila nedojmljiva, skupa i precijenjena. Kako smo putovali kroz veliki dio Dolomita, primijetili smo da je situacija svugdje jednaka. Naravno, ovdje ne pričam o izuzetno skupim i luksuznim restoranima koje nismo posjetili jer se ne uklapaju u naš budžet. 

dolomiti_hrana

Prosječno smo po večeri plaćali između 50 do 100 eura s pićem za dvije osobe. Alkohol je izuzetno skup te ćeš za veliko pivo (veliko je kod njih 0.4 l) prosječno platiti pet eura. Slastice u restoranima su izuzetno skupe te se cijena kreće prosječno od osam do 12 eura. 

S druge pak strane hrana u trgovinama je pristupačna, a neke stvari su jeftinije nego u Hrvatskoj. Skoro svako malo veće mjesto ima trgovinu u kojoj možeš naći sve što ti je potrebno za doručak/ručak/večeru. 

dolomiti_cuga

Pekare su fantastične i nude raznoliku ponudu. Puna vrećica hrane za dvije osobe za skoro dva dana košta oko 11 eura. Na koncu smo često birali odlične pekarske proizvode te konzerve nego ponudu iz restorana. 

Vrijeme u Dolomitima

Vrijeme u Dolomitima je nepredvidljivo. Stoga prilikom pakiranja stvari nosi robu za tri godišnja doba – ljeto, jesen/proljeće i čak zimu. Vrijeme se veoma brzo mijenja, stoga navečer i ujutro provjeri prognozu za pojedinu lokaciju kako bi bio siguran što možeš očekivati. 

tre_cime_di_lavaredo

Nigdje ne idi bez kabanice/kišobrana i rezervne obuće i odjeće. Mi smo, primjerice, tijekom jednog dana doživjeli red sunca, vjetra i kiše, ponovno red sunca, tuče i kiše od koje nas nije zaštitila ni najbolja oprema, a dan je završio suncem i ponovnim nevremenom. 

Ako putuješ vlastitim automobilom, uvijek na stražnjem sjedalu imaj odjeću i obuću za presvlačenje jer nikad ne znaš kada će ti to biti potrebno. 

Pumpe i gorivo u Dolomitima

Ne bi čovjek rekao, no u Dolomitima moraš pomno razmišljati o svom rezervoaru. Naime, pumpe se ne nalaze na svakom koraku, većinom su selfpay, a znalo se dogoditi da oko pet sati popodne naletimo na natpise “no petrol” jer se sve prodalo. 

Tankaš tako da prvo platiš na automatu. Nama je s kartice odobrilo 100 eura za plaćanje, no skine onaj iznos do koliko si natočio goriva. Kada dobiješ odobrenje, možeš tankati. 

lago_di_sorapis

Imali smo problema i s tlakom u gumama te smo pola dana tražili pumpu na kojoj taj problem možemo riješiti. Naime, pojedine pumpe ne rade cijeli dan te otkopčaju uređaj za pumpanje guma. 

Stoga nemoj u potragu za gorivom krenuti u zadnji čas jer ćeš možda ostati bez njega. 

Jezik u Dolomitima

U Dolomitima se pričaju čak tri jezika – ladinski, njemački i talijanski. Nažalost, ne pričaju svi engleski pa ako ne barataš s nekim od gore navedenih jezika, morat ćeš koristiti ruke i noge. 

Gužve u Dolomitima

Dolomiti su u svojim zimskim i ljetnim sezonama krcati. Na vodećim atrakcijama vlada velika, ali podnošljiva gužva. Potrudi se doći na pojedine lokacije ili ranije ili kasnije. Također manje popularne staze imaju manje ljudi. Primjerice, na stazi Latemar labirint nismo sreli niti jednu osobu. 

lado_di_carezza

Svaki ljubitelj prirode i bilo koje vrste outdoor aktivnosti barem jednom treba posjetiti Dolomite. No, jednom kada udahneš svježi planinski zrak s pogledom na zelene livade i surove šiljke planina, poželjet ćeš se vratiti. Moj popis što bih sve htjela vidjeti i proći u Dolomitima je i dalje podugačak. Nastavk će sigurno slijediti…

Naslovna fotka: Unsplash

dolomiti_vodic

Nastavi čitati još zanimljivih priča iz Dolomita:

  1. cadini_di_misurina
  2. dolomiti_seceda
  3. dolomiti_pas
  4. jezera_dolomiti
  5. lago_di_braies
  6. lado_di_carezza
  7. dolomiti_italija
  8. tre_cime_di_lavaredo
  9. lago_di_sorapis
  10. lago_di_sorapis