Kada smo odlučili svoj ljetni godišnji s mora prebaciti u planine, točnije u Dolomite, nisam znala kako početi planirati put. O Dolomitima sam znala samo osnovne informacije, a korisne vodiče iskreno nisam pronašla na hrvatskom jeziku. Posebno je bilo izazovno organizirati put koji je trebao biti mješavina planinarskih izleta, ali i posjeta turističkim atrakcijama i gradovima. Nakon pomnog guglanja, napokon sam sastavila plan puta s kojim sam bila posve zadovoljna. 

Naš plan puta je uključivao vodeće prirodne atrakcije Dolomita, planinarske staze koje oduzimaju dah, ali i posjet pitoresknim mjestima koja davaju poseban šarm ovom dijelu Italije. 

Nažalost, naš plan puta nismo uspjeli do kraja realizirati. Postojale su dvije vodeće prepreke. Prva je uključivala loše vrijeme, jake i dugotrajne kiše zbog kojih smo morali mijenjati određene planove te odgoditi i odustati od pojedinih izleta. 

lago_di_sorapis

S druge pak strane pred sami kraj godišnjeg odmora, dečko je na jednom izletu uganuo gležanj te smo naredni dan proveli u horizontali, a povratni put nismo mogli iskoristiti za usputna stajanja koja su bila u planu. Unatoč svemu vratili smo se u Hrvatsku sretni i zadovoljni, a nerealizirane izlete čuvamo za povratak u Dolomite. 

Kako sam kreirala plan puta za Dolomite?

Vodeća želja prilikom kreiranja ovog plana puta je bila da unutar sedam dana vidimo vodeće atrakcije Dolomita, prohodamo par planinarskih staza, od kojih su neke bile nešto malo zahtjevnije, dok su druge trebale biti lagane. Ferate i teži visokogorski usponi nisu uključeni u ovom vodiču.  

Između planinarskih izleta trebali smo biti i turisti. Kako je ovo bio naš prvi posjet Dolomitima, željela sam da otkrijemo sve strane ove predivne talijanske destinacije. 

lado_di_carezza

Ako te zanimaju korisne informacije za planiranje puta u Dolomite, klikni ovdje.

Stoga ako ideš posjetiti Dolomite po prvi put, još uvijek se nisi odvažio na planinarenje ili je ovo prvi put da boraviš duže u ovom dijelu Italije, ovaj vodič je stvoren za tebe. 

Dodatni savjet za smještaj ako planiraš pratiti ovaj putni plan

Smještaj smo rezervirali tek kada smo imali okvirni plan puta. Prvotno smo mislili tri noći provesti u ili blizu grada Ortisei te tri noći u ili blizu Cortine D’Ampezzo. Na koncu smo odlučili naći smještaj između ova dva grada – odabrali smo mjesto La Villa. 

To smo učinili zato što nismo željeli ponovno pakirati stvari i seliti se na drugu lokaciju. Mjesto smo odabrali jer je okvirno oko sat do maksimalno sat i pol udaljeno od svih atrakcija koje smo planirali posjetiti (vrijeme putovanja je variralo ovisno o gužvi i vremenskim uvjetima). 

Ovo se ujedno pokazalo kao mudra odluka jer je vrijeme bilo nestabilno te smo izlete birali ovisno o tome na kojoj je lokaciji bolje vrijeme. 

Plan puta za tjedan dana u Dolomitima

Ovaj plan puta nije podijeljen po principu “prvi”, “drugi” i “posljednji dan”. Svaki izlet je planiran za jedan dan, a slagati ih možeš ovisno o vremenskim prilikama. 

Tre Cime di Lavaredo, kratka šetnja po stazi Cadini di Misurina, posjet Cortini D’Ampezzo

Tre Cime di Lavaredo je bez premca najslikanija prirodna atrakcija Dolomita. Hike oko ovih nevjerojatnih šiljaka je obavezan, bilo da si u Dolomite stigao zbog planinarenja ili ne. Kružna staza oko Drei Zinnen (kako se na njemačkoj šiljci zovu) je dugačka oko 10.3 kilometra, a za nju je potrebno oko 3.30 h aktivnog hoda bez uračunatih pauza. Na cijeloj stazi se nalaze planinarski objekti u kojima možeš ručati ili samo popiti osvježavajuće piće. 

tre_cime_di_lavaredo

Dobra vijest je što ovu stazu mogu odraditi i osobe bez planinarskog iskustva. Bit će naporno, no svaki grašak znoja se isplati. Ako nisi spreman za cijelu kružnu stazu, prošetati se možeš do Rifugio Lavaredo ili Rifugio Locatelli. Bez obzira na dobro vidljive staze i popularnost ove atrakcije, planinarska oprema je obvezna. 

Detalje o samoj kružnoj stazi Tre Cime di Lavaredo, doznaj ovdje.

Nakon što si odradio cijelu ili dio staze oko Tre Cime di Lavaredo, predah potraži na terasi Rifugio Auronzo otkuda si i startao hike. Ovdje možeš ručati, popiti kavu ili hladno pivo, a svakako nemoj propustiti kušati jedan od kolača. 

dolomiti_italija

Dok sjediš na terasi pogled ti je usmjeren na planinu Cadini di Misurina koja se često naziva i biserom Dolomita. Upravo na stazi Cadini di Misurina nalazi se jedan od najupečatljivijih prizora koji djeluje kao iz filma “Gospodar prstenova”. To mjesto je veoma čest motiv na brojnim Instagram fotkama iz Dolomita. Priključujemo se stazi 117 te za oko 45 minuta stižemo do mjesta. Šetnja traje okvirno oko 1.30 h. 

cadini_di_misurina

Nakon predivnog dana u prirodni, spuštamo se do najpopularnijeg naselja u Dolomitima, Cortina D’Ampezzo. Ovo mjesto je bogato skupim trgovinama, ali trgovinama suvenira te shopping možeš obaviti upravo tu. Otiđi na večeru u jedan od mnogobrojnih restorana, a dan završi sladoledom. 

Planinarski izlet do Lago di Sorapis

Jedan od dužih i nešto zahtjevnijih planinarskih izleta je uspon do jednog od najljepših jezera Dolomita – Lago di Sorapis. Automobil je potrebno parkirati nakon 15-minute vožnje od Cortine D’Ampezzo kod Passo Tre Croci. 

Detaljan opis staze, pročitaj ovdje

Priključujemo se stazi broj 215 (lakši uspon), uspon traje oko dva sata, odnosno cijeli hike između četiri do pet i pol sati (prvenstveno ovisi o gužvi jer je staza uska), a pređe se oko 10.5 kilometara. Izlet možeš upotpuniti i šetnjom oko samog jezera. Ručak i osvježenje je moguće u Rifugio Vandelli. 

lago_di_sorapis

Lago di Sorapis je toliko lijepo mjesto da računaj da ćeš u njegovom ljepoti poželjeti uživati. Većina izletnika na samom jezeru provede minimalno sat do dva. 

lago_di_sorapis

Ako se odlučiš provesti skoro cijeli dan gore, nakon planinarenja možeš ići odmah u svoj smještaj. Ako imaš još energije te ti je ostalo na raspolaganju vremenu, ostatak dana možeš provesti ili u Cortini D’Ampezzo ili možeš otići na večeru u jedan od restorana uz Lago di Misurina. 

Lago di Carezza i staza Latemar labirint te posjet gradu Bolzano

Ovaj dan je rezerviran za kombinaciju prirode i gradskog naselja. Imaj na umu da je grad Bolzano izuzetno popularna destinacija, a jezero Carezza se ubraja među vodeća jezera Dolomita te se pripremi na gužve. Primjerice, mi nismo mogli ući u centar grada autom te je bilo potrebno parkirati auto izvan centra.

Jutro možeš provesti istražujući grad Bolzano koji nudi brojne atrakcije. Posjeti katedralu i franjevački samostan, Arheološki muzej u kojem se nalazi poznati ledeni čovjek Otzi, istraži odaje dvorca Roncolo i Tirolo ili se otisni do gradića Merano te se prošetaj vrtovima dvorca Trauttmansdorff. 

latemar_labirint_dolomiti

Nakon Bolzana uskačemo u udobniju planinarsku odjeću te se vozimo do Lago di Carezza. Oko jezera Carezza možeš napraviti laganu kružnu stazu, no ako želiš planinariti, kombiniraj s posjetom poznatoj stazi Latemar labirint. 

Detaljan opis ove planinarske staze, pročitaj ovdje.

Seceda i posjet mjestu Ortisei te vožnja žicarom na Sassolungo

Rano ujutro idemo na Secedu, jednu od najljepših i najupečatljivijih planina u Dolomitima. Do Secede vozi žičara iz mjesta Ortisei čija cijena za povratnu kartu iznosi 30 eura, s radom počinje u 8.30 h, a završava u 17.30 h. Kako se Seceda ubraja među popularnija odredišta, zbog parking mjesta dobro je doći što ranije ujutro. 

Nakon što si došao do vrha, možeš se samo kratko prošetati prema najslikanijem mjestu Secede koji je od žičare udaljen oko deset minuta hodanja. 

seceda_dolomiti
FOTO: Unsplash

Ako si zainteresiran za hike, predlažem kružnu stazu preko Pieralongije, Rifugija Firenze, Lech da Iman, Baita Troiera koja na koncu završava kod žičare. Staza je duga oko devet kilometara, a za nju je potrebno oko tri do tri i pol sata aktivnog hoda. 

Nakon planinarenja vraćamo se u Ortisei gdje možeš ručati i posjetiti jednu od mnogobrojnih trgovina s rezbarijama od drveta po kojima je ovaj kraj poznat. 

sassolungo_dolomiti-
FOTO: Unsplash

Nakon što smo se odmorili idemo popiti pivo na jedno uistinu posebno mjesto. Malom žičarom, u koju stanu samo dvije osobe, vozimo se na Sassolungo gdje se nalazi planinarski objekt s fantastičnim pogledom. 

Lago di Braies i okolna jezera

Dolomiti su poznati po svojim kristalno bistrim tirkiznim jezerima. Ovaj dan smo rezervirali za ugodnu vožnju kroz Dolomite koju ćemo upotpuniti posjetom jezera. 

Glavna destinacija je, naravno, Lago di Braies, najpoznatije, najslikanije i najrazvikanije jezero Dolomita. Nažalost, mi nismo stigli posjetiti jezero zbog izuzetno lošeg vremena, a na koncu kada nam se vrijeme posrećilo, uganuti gležanj to nije omogućio. 

lago_di_braies_dolomiti
FOTO: Unsplash

Ova destinacija je postala toliko popularna da je od 2021. uvedena rezervacija parking mjesta kako bi se regulirao broj posjetitelja. U periodu od 10. srpnja do 10. rujna potrebno je online rezervirati parking mjesto ili kupiti kartu za autobus koji vozi do ove atrakcije. U vrhuncu sezone mjesta nestanu i po tjedan dana ranije, stoga dovoljno rano rezerviraj svoje mjesto.

Kružna staza oko jezera počinje kod hotela Lado di Braies, duga je 3.5 kilometra i traje oko 1.20 h. 

Na ovom jednodnevnom road tripu možeš posjetiti i druga jezera koja se nalaze u blizini. Preporučujem posjetiti jezera Lago di Dobbiaco, Lago di Landro i Lago di Misurina. 

lago_di_misurina_dolomit
FOTO: Unsplash

Planinarski izlet Cinque Torri

Čini se kako su tornjevi itekako popularni u Dolomitima. Možda Tre Cime di Lavaredo zauzimaju najpopularnije mjesto, no i Cinque Torri su također vrijedni tvog posjeta. 

cinque_torri_dolomiti
FOTO: Unsplash

Kružna staza oko Cinque Torri počinje kod Bai de Dones gdje se nalazi veliki parking i žičara. Staza je duga oko osam kilometara, a za nju je potrebno oko 3.30 h aktivnog hoda. Staza prolazi uz Rifugio Scoattoli gdje možeš ručati ili samo popiti piće. Također u ljetnoj sezoni možeš svratiti i do Rifugio Cinque Torri koje se ne nalazi izravno na stazi, ali nije daleko. 

Marmolada i umjetno jezero Lago di Fedaia

Marmoladu zovu Kraljicom Dolomita i to s razlogom. To je najviša planina Dolomita, a uz pomoć žičare posjet je omogućen svim posjetiteljima, bilo da su planinari ili ne. 

Žičare vode na razne lokacije, a najviša točka je Punta Rocca koja se nalazi na 3.265 metara nadmorske visine. Tu se nalazi 360 ° terasa s koje se pruža jedan od najvelebnijih pogleda u Dolomitima. Na Marmoladi se nalazi i najviši muzej Europe, Grande Guerra koji je posvećen Prvom svjetskom ratu. 

marmolada_dolomiti-
FOTO: Unsplash

Žičara se nalazi kod Malga Ciapela i vozi na različite lokacije Marmolade. Moguće je kupiti kartu samo za jednu relaciju ili možeš kombinirati te uz pomoć žičare posjetiti više destinacija. Cijene variraju ovisno o relaciji, a možeš ih provjeriti ovdje

Nakon posjeta Marmoladi, prošetaj se oko umjetnog jezera Lago di Fedaia gdje možeš vidjeti ogromnu branu, a s jezera se pruža također fantastičan pogled na planine. 

tre_cime_di_lavaredo

Dolomiti na svakom koraku nude novu outdoor aktivnost. Ovom dijelu Italije možeš se vraćati svake godine i svaki put bi Dolomiti pružili potpuno novi doživljaj, bilo da se baviš planinarenjem ili samo voliš uživati u prirodi. 

Naslovna fotka: Unsplash

Nastavi čitati još zanimljivih priča iz Dolomita:

  1. dolomiti_italija-
  2. cadini_di_misurina
  3. dolomiti_pas
  4. jezera_dolomiti
  5. lago_di_braies
  6. lado_di_carezza
  7. dolomiti_italija
  8. tre_cime_di_lavaredo
  9. lago_di_sorapis
  10. lago_di_sorapis