Dolomiti u Italiji pravi su raj za sve outdoor ljubitelje. Nevjerojatno lijepa priroda i pregršt planinarskih staza oduševit će svakog planinara. Dolomiti su također odličan odabir za sve četveronožne planinare hitrih šapica jer je ova destinacija izuzetno pet friendly. Pas u Dolomitima skoro pa može svugdje zbog čega ćeš ih vidjeti u svim oblicima doslovno posvuda. Pravi raj za pse i njihove vlasnike!

Ako si i ti odlučio svoj idući aktivni godišnji odmor provesti u Dolomitima u Italiji te sa sobom povesti i svog psa, prije samog puta provjeri par zanimljivih činjenica. 

Smještaj u Dolomitima s kućnim ljubimcem

U Dolomitima ćeš lako naći pet friendly smještaj jer su četveronožni gosti skoro pa svugdje dobrodošli. No, prilikom rezerviranja imaj par bitnih stavki na umu. 

tre_cime_di_lavaredo

Prije svega, smještaj rezerviraj što prije. Općenito je to koristan savjet kada su sobe/apartmani u Dolomitima u pitanju. Ova destinacija je izuzetno popularna te smještajni kapaciteti brzo planu. Većina smještaja uz prikazanu cijenu nema uračunatu “taksu” za kućne ljubimce. Stoga računaj da na cijenu koju plaćaš za sebe, najčešće na licu mjesta uz boravišnu taksu moraš platiti i cijenu za psa. Okvirno se cijene kreću od okvirno sedam do 15 eura po noćenju. Cijena ovisi o veličini psa. Također prije nego rezerviraš smještaj provjeri koliko kućnih ljubimaca smije boraviti po smještajnoj jedinici. Naime, nije rijetkost da po sobi smije biti samo jedan pas. Primjerice, u našem B&B smještaju dopušten je po jedan pas po sobi, a mi smo za Aryju platili sedam eura po noćenju. U dotičnom smještaju pas je mogao svugdje, osim u blagovaonicu gdje se posluživao doručak. 

Što sve nositi na put u Dolomite za kućnog ljubimca?

Osim onih neophodnih stvari, poput hrane, zdjelica i lajne, obavezno ponesi sljedeće stvari: kabanicu i/ili kaputić, par ručnika i šampon za pranje. Vrijeme u Dolomitima se brzo mijenja stoga sa sobom trebaš obavezno nositi kabanicu te eventualno nešto toplo (ovisno o godišnjem dobu). Nipošto nemoj zaboraviti nositi par ručnika jer će tvoj čupavac nakon izleta u prirodi vjerojatno biti prljav. Jedan drži i u sobi/apartmanu. Računaj da je zabranjeno korištenje ručnika iz smještaja za kućne ljubimce. 

lago_di_sorapis

Pravila ponašanja za pse i njihove vlasnike

Psi svugdje trebaju biti na uzici, a skupljanje govanca se, naravno, podrazumijeva. U naseljima postoje i spremnici u kojima se nalaze vrećice za govanca. Psi bi također trebali biti na lajni i na izletištima i stazama. Primjerice, kada smo planinarili na Tre Cime di Lavaredo, većinom smo Ari držali na lajni, no kada smo se odmakli od gužve i bili na dijelu staze gdje nema nikoga smo je pustili. U Dolomitima, posebno na popularnih lokacijama, toliko je pasa da je držanje na uzici jedini način da se spriječi kaos. 

Psi i žičare u Dolomitima

Psi su dopušteni u skoro pa svim žičarama, jedino je pravilo da moraju biti na uzici te plaćaju kartu. 

Psi i restorani i kafići u Dolomitima

Dolomiti su toliko dog friendly destinacija da psi smiju boraviti i u interijeru restorana. Kako osobno nismo na to navikli, svaki restoran smo unaprijed priupitali smije li pas s nama unutra, što je njima bilo čudno jer se to očigledno podrazumijeva. Računaj da mi nismo išli u fancy restorane, stoga ne znam kakva pravila vladaju tamo. 

Psi i muzeji u Dolomitima

Pojedini muzeji/dvorci dopuštaju čak ulazak i kućnog ljubimca koji ne plaćaju ulaznicu. Pravilo je da mora biti u rukama ili torbici, što se, naravno, odnosi samo na manje pse. Veliki psi nisu dopušteni. Prije odlaska svakako informacije provjeri na službenim stranicama jer ovo nije slučaj sa svim ustanovama. 

lado_di_carezza

Tijekom našeg boravka u Dolomitima vidjeli smo toliko pasa kao nikad u životu. Čini se kako je svatko poveo svog sretnog čupavca. Dolomiti su ona destinacija u kojoj vlasnici pasa ne moraju razbijati glavu gdje i kako. A tvoj najbolji četveronožni prijatelj imat će najbolji godišnji ikad. Jer tko bi tražio više – zelene livade, cijela obitelj na okupu i gomila drugih pasa za igrati se po cijele dane. Pravi raj!

Nastavi čitati još priča iz Dolomita:

  1. dolomiti_italija-
  2. dolomiti_seceda
  3. dolomiti_italija
  4. tre_cime_di_lavaredo