Dolomiti nisu poznati samo po svojim planinama i zelenim livadama, ovaj dio Italije obiluje predivnim jezerima čija ljepota ostavlja bez daha. Često se prizor čini kao najljepše ulje na platnu. Definitivno najpoznatije jezero je Lago di Braies, no u Dolomitima postoji još mjesta koja trebaš istražiti. 

Jezera u Dolomitima možeš posjetiti nakon ili u sklopu planinarskog izleta, a većinski dio lokacija moguće je posjetiti i bez gojzerica. Donosim popis najljepših jezera Dolomita…

Lago di Braies

Kada se spomenu Dolomiti, jedna od definitivno vodećih atrakcija i simbola ovog dijela Italije je jezero Lago di Braies, odnosno Pragser Wildsee. Čak i ako ništa ne znaš o Dolomitima negdje si već ugledao fotografiju ovog prelijepog jezera. To je najfotografiranija atrakcija Južnog Tirola, a zbog velike popularnosti na društvenim mrežama tijekom cijele godine privlači veliki broj posjetitelja. 

lago_di_braies
FOTO: Unsplash

Ovo jezero nije popularno samo zbog svoje izuzetne ljepote nego i zbog legende koja kruži oko njega. Drevna priča govori o magičnom prolazu u podzemni svijet gdje živi stari narod Fanes koji čeka povratak na površinu. Legenda govori kako kraljica i princeza jednom u sto godina za vrijeme punog mjeseca u crnom čamcu plove jezerom Lago di Braies te čekaju zvuk fanfara koji nagovještava povratak nekoć velebnog kraljestva Fanes. 

Pristup jezeru Lago di Braies je moguć osobnim automobilom, no imaj na umu da u vrhuncu ljetne sezone vlada posebna regulacija. 

Ako te zanima detaljnije Lago di Braies, klikni ovdje.

Lago di Sorapis

Meni osobno je Lago di Sorapis najljepše jezero u Dolomitima. I oko njegovoj nastanka kruži legenda koja govori o sebičnoj kćeri zbog kojeg se njen otac pretvorio u planinu Sorapis. Ona je svojim suzama natopila podnožje planine i tako je nastalo jezero.

lago_di_sorapis

Ovo jezero nevjerojatne nijanse tirkizne boje postalo je poznato zbog društvenih mreža, no njegov pristup je moguć samo u gojzericama. Za iskusne planinare staza nije zahtjevna, no ako nemaš planinarskog iskustva dobro razmisli hoće li posjetiti ovu lokaciju. Staza nije duga, no većinski dio puta je uzak, a na dijelovima su zbog sigurnosnih razloga postavljene i sajle. 

Sve o stazi do Lago di Sorapis, pročitaj ovdje.

Lago di Dobbiaco 

Lago di Dobbiaco, ili na njemačkom Toblacher See, je nešto manje jezero u blizini sela Dobbiaco po kojem je i dobilo ime. 1939. godine je Mussolini naredio izgradnju četiri bunkera oko samog jezera koja su trebala štiti pristup talijanskim cestama. 

Lago_di_Dobbiaco
Lago di Dobbiaco
FOTO: Unsplash

Moguća je šetnja oko jezera koja je duga 4.5 kilometra, a traje oko dva sata. Na stazi se nalazi 11 poučnih ploča o flori i fauni ovog dijela Dolomita. Ovo jezero je posebno popularno kod ljubitelja ptica jer upravo tu migriraju rijetka jata. 

Lago di Carezza

Lago di Carezza ili na njemačkom Karersee ubraja se među vodeće prirodne atrakcije u Dolomitima i nezaobilazna je adresa svakog ljubitelja prirode. Iznad jezera nadmoćno u visinu se proteže planina Latemar čiji goli vrhovi se reflektiraju na površini jezera i tako stvaraju prizor koji za vrijeme zalaska sunca djeluje poput najljepšeg ulja na platnu. 

Lago di Carezza nije veliko, dugo je 250 metara, a široko 125 metara. Njegova dubina varira ovisno o količini vode, odnosno otopljenog snijega koje ga puni. Tako da može biti duboko svega 5 metara, ali i preko 20 metara. 

lago_di_carezza

Oko nastanka njegove specifične boje drevni narod Ladin priča legendu o prelijepoj nimfi koja je živjela u jezeru, a često je znala boraviti na njegovoj površini i pjevati. Jednog dana ju je ugledao čarobnjak Masare koji ju je odmah poželio posjedovati. 

Za savjet je obratio vještici Langwerdi koja mu je predložila da se preruši u trgovca nakitom te nimfu očara dragim kamenjem koje je sačinjeno od duge. 

lado_di_carezza

Čarobnjak svojom magijom stvara drago kamenje, a prelijepa nimfa biva zadivljena duginim bojama. No, čarobnjak je bio toliko uzbuđen da je zaboravio prerušiti se. Nimfa ga je uočila, bježi u jezero iz kojeg više nikad nije izašla.

Čarobnjak je bio toliko bijesan da razbija drago kamenje koje pada na dno Lago di Carezza te dan danas svjetluca svojim magičnim bojama. Jezero je zbog legende dobilo naziv “Lec de ergobando” što na ladinskom znači “Dugino jezero”. 

Jezeru možeš pristupiti automobilom, no ako želiš i planinariti, kombiniraj ga sa stazom Latemar Labirint.

Sve o stazi oko Lago di Carezza i Latemar Labirint, pročitaj ovdje.

Lago di Misurina

U bespućima interneta sigurno si naletio na fotografiju bajkovitog jezera na čijoj obali se nalazi lijepi hotel. U pitanju je Lago di Misurina u mjestu Misurina pored kojeg ćeš proći na svom putu do Tre Cime di Lavaredo. Jezero se nalazi na 1.754 metara nadmorske visine, a duboko je do pet metara. 

lago_di_misurina
Lago di Misurina
FOTO: Unsplash

Mi smo, nažalost, u ljepoti jezera uživali samo iz automobila. Ujutro smo se žurili što prije stići do Tre Cime di Lavaredo, a našu šetnju uz jezero je pri povratku pokvarila jaka kiša. Jezero Misurina je posebno lijepo u rano jutro, a nezaboravno je za vrijeme zalaska sunca. 

Lago Antorno

Lago Antorno je slatko malo jezero koje se nalazi na putu prema Tre Cime di Lavaredo. Ono nije toliko popularno kao neka veća jezera u Dolomitima, no ako planiraš posjetiti Tre Cime di Laveredo, pri povratku možeš stati i upijati mir uz obalu ovog jezera. 

Lago Antorno
FOTO: Unsplash

Lago Landro

Ako planiraš posjetiti Lago di Misurina, onda u svoj plan puta trebaš dodati i Lago Landro koje se nalazi na 1.400 metara nadmorske visine. Nije lijep samo pogled na jezero nego i na Cristallo planinu. Ovo jezero je posebno i zbog toga što je nešto toplije od ostatka jezera. 

Sva jezera, osim Lago di Sorapis, imaju pristup osobnim automobilom, zbog čega ih mogu posjetiti i osobe koje ne planinare. Planinari pak vole uzeti dan odmora i uživati na obali jednog od gore navedenih jezera. Jezera u Dolomitima se s razlogom smatraju među najljepšima u Europi, stoga ih svakako uvrsti u svoj plan puta. 

Naslovna fotka: Unsplash

Otkrij još zanimljivih priča iz Dolomita:

  1. dolomiti_italija-
  2. dolomiti_seceda
  3. dolomiti_italija
  4. tre_cime_di_lavaredo

Comments are closed.