Lago di Carezza ili na njemačkom Karersee ubraja se među vodeće prirodne atrakcije u Dolomitima i nezaobilazna je adresa svakog ljubitelja prirode. Iznad jezera nadmoćno u visinu se proteže planina Latemar čiji goli vrhovi se reflektiraju na površini jezera i tako stvaraju prizor koji za vrijeme zalaska sunca djeluje poput najljepšeg ulja na platnu. 

Tijekom našeg road tripa kroz Dolomite nezaobilazna adresa je bilo jezero Carezza kojeg smo kombinirali s jednom izuzetno zanimljivom stazom zvanom Latermar labirint te u jednom izletu otkrili sve raznolike strane ovog dijela Italije. 

Lago di Carezza skriva legendu o razbijenoj dugi 

Poput većine poznatih jezera u Dolomitima i Lago di Carezza skriva legendu koja priča o tome kako je jezero zapravo dobilo svoju tako specifičnu boju. 

Priču o začaranom jezeru Lago di Sorapis, pročitaj ovdje.

Lago di Carezza nije veliko, dugo je 250 metara, a široko 125 metara. Njegova dubina varira ovisno o količini vode, odnosno otopljenog snijega koje ga puni. Tako da može biti duboko svega 5 metara, ali i preko 20 metara. 

lado_di_carezza

Lago di Carezza se nalazi na 1.534 metara nadmorske visine, a osim moćne planine Latemar podno koje se nalazi, ovo jezero privlači pozornost i zbog svoje boje. Mi smo ga posjetili u kasno popodne kada je sjalo u svim nijansama plave i zelene, da bi se tijekom zalaska sunca pretvorilo u kaleidoskop ljubičaste i crvene. 

Oko nastanka njegove specifične boje drevni narod Ladin priča legendu o prelijepoj nimfi koja je živjela u jezeru, a često je znala boraviti na njegovoj površini i pjevati. Jednog dana ju je ugledao čarobnjak Masare koji ju je odmah poželio posjedovati. No, što god je on učinio, nimfa bi pobjegla. 

Za savjet je obratio vještici Langwerdi koja mu je predložila da se preruši u trgovca nakitom te nimfu očara dragim kamenjem koje je sačinjeno od duge. 

lago_di_carezza

Čarobnjak svojom magijom stvara drago kamenje, a prelijepa nimfa biva zadivljena duginim bojama. No, čarobnjak je bio toliko uzbuđen da je zaboravio prerušiti se. Nimfa ga je uočila, bježi u jezero iz kojeg više nikad nije izašla.

Čarobnjak je bio toliko bijesan da razbija drago kamenje koje pada na dno Lago di Carezza te dan danas svjetluca svojim magičnim bojama. Jezero je zbog legende dobilo naziv “Lec de ergobando” što na ladinskom znači “Dugino jezero”. 

Lago di Carezza u vrhuncu sezone privlači veliki broj posjetitelja jer je pristup do jezera veoma jednostavan. Pored samog jezera nalazi se veliki šljunčani parking koji se naplaćuje (otvoren je do oko 17 h, no izlazak je moguć i nakon zatvaranja jer se naplata vrši na automatu) te ugostiteljski objekt i suvenir shop

Oko jezera je moguće napraviti krug te je staza veoma jednostavna i posve nezahtjevna. Na samom početku jezera nalazi se plato s kojeg se pruža predivan pogled. Tu ujedno vlada i najveća gužva. 

latemar_labirint_dolomiti

Latemar labirint – zanimljiva staza koja pruža pogled na drugu stranu Lago di Carezza

Mi smo se oko jezera zadržali kratko. S platoa krećemo desno na stazu, prolazimo skoro pola staze oko Lago di Carezza te skrećemo lijevo i priključujemo se takozvanoj “Stazi perla”. Sa suprotne strane ceste postoje tri staze koje vode dublje u šumu. Jedna, s kojom smo se trebali vratiti, druga koja vodi do Lago di Mezza, jezero koje u ljetnim mjesecima presuši, te na koncu treća staza s kojom smo se mi uputili do Latemar labirinta. 

Stoga prilikom šetnje uz jezero pripazi na koju stazu se priključuješ. Također ako nisi zainteresiran za duži i malo zahtjevniji hike po labirintu, uvijek možeš nadopuniti svoj posjet prošetavši se dodatno stazom do Lago di Mezza. 

Mala napomena – inače staza u svim opisima na koje smo naletjela počinje kod Grand Hotela Carezza, uspinje se kroz šumu do Latemar labirinta te se spušta do Lago di Carezza. Mi smo išli suprotnim smjerom. 

Inače se smatra da naziv planine potječe iz 14. stoljeća od ladinske riječi “mora ili mara”, a označava kamenje koje se odronulo s planine. Inače prije 200 milijuna godina Latemar je bio dio masivnog vulkana. 

latemar_labirint

Turizam je u ovaj dio Italije stigao tijekom 1850-ih kada je napravljena cesta te je jezero povezano s gradom Bolzanom. Grand Hotel je otvoren 1896. godine i uskoro je postalo glamurozno ljetno odredište za aristokraciju. Nakon Prvog svjetskog rata privlači veliki broj stranih gostiju, a između ostalog su tu boravili Winston Churchill i poznata spisateljica Agatha Christie. 

Na Agathu je Latemar ostavio veliki dojam te je inspirirao i za dio scena iz njenog poznatog trilera “Velika četvorka”. Upravo stazu Latemar labirint Agatha spominje u svojoj knjizi koja je izašla 1927. godine. 

latemar_labirint

Isprva staza prolazi ugodnim usponom kroz šumu, iza sebe ostavljamo Lago di Carezza, a dok se šetamo beremo divlje jagode kojih je bilo u velikom broju. Nakon što smo napustili stazu oko samog jezera, napokon smo odahnuli jer više nikoga nismo sreli na putu te smo mogli uživati u miru i prirodi koja nas okružuje. 

Ova staza se naziva i “Perlenweg” odnosno “Staza perla” koju pratimo sve dok ne dođemo do zelenog proširenja gdje se nalaze dva mala planinarska objekta te drvene klupe za uživanje u pogledu. Tu se nalaze ploče, a mi slijedimo “Latemar labirinto”. 

latemar_labirint_dolomiti

Staza prvo prolazi kroz šumu da bi se iznenadno počela probijati kroz veliko kamenje. Nismo se ni okrenuli, a nalazimo se podno moćne planine Latemar te se probijamo kroz labirint stijena i kamenja koji su se nekoć davno odronuli s planine te kreirali svoj vlastiti surovi svijet. 

Više puta sam na stazi izjavila da mi se čini kao da se nalazimo na Premužićevoj stazi, doduše nešto malo manje uređenoj. Naime, staza Latemar labirint prati prohodni put kroz odlomljene stijene, a na dijelovima su od kamenja napravljene i prirodne stepenice. 

Inače se s ove staze pruža jedan od upečatljivijih pogleda, što na Latemar, što na obližnje planine, no mi smo planinarili tijekom nešto lošijeg vremena te većinom pogled nije bio čist. U jednom trenutku smo ubrzali spuštanje jer se magla počela spuštati s vrhova Latemara. 

Imaj na umu da Latemar labirint ponekad zna biti zatvoren i to najčešće zbog odrona ili prijetnje odrona kamenjem. Svakako prije izleta provjeri kakvo je stanje staze. U tom slučaju nećeš skrenuti na stazu “Latemar labirito” nego ćeš skratiti put do Lago di Mezza i s tom stazom se ponovno vratiti do Lago di Carezza. 

Zakrčene staze podno Latemara i zalazak sunca na Lago di Carezza

Nakon što smo se spustili iz Latemar labirinta, ponovno ulazimo u šumu i tu po prvi put nailazimo na problem s prohodnosti staze. Brzo se snalazimo, ostavljamo Latemar iza sebe i dolazimo do drugog raskrižja gdje smo se trebali priključiti na jednu stazu koja bi nas odvela natrag do jezera. 

latemar_labirint

No, na raskrižju nismo nigdje našli putokaz za dotičnu stazu, no ona je bila upisana u sve mape koje inače koristimo. Nakon što smo je pronašli, shvatili smo da je posve zakrčena i posve neprohodna te smo morali svoj put nastaviti dužom stazom koja okolnim putem vodi do Grand Hotel Carezze. Umjesto s lijeve strane potočića, mi smo počeli uspon s desne strane. 

Prolazimo kroz šumu, napokon i mimo kultnog hotela da bi za nagradu dobili predivni pogled na Lago di Carezza. Tu smo trebali kraćom stazom presjeći put do jezera, no ni tada nismo imali sreće. Staza je također bila zakrčena te smo morali nastaviti put kroz šumu te stižemo do prvog raskrižja kod jezera prema Lago di Mezzo. 

lado_di_carezza

Za kraj smo odlučili izlet završiti zatvaranjem kruga oko jezera što je bila fantastična odluka. Naime, netom prije mraka, kada su se svi turisti povukli, jezero je bilo okupano u najljepše nijanse ljubičaste, crvene i plave te je cijeli prizor djelovao poput romantičnog ulja na platnu. 

Umjesto 8.5 kilometara tako smo prošli skoro 12.5 kilometra te je izlet uz uračunate pauze trajao preko četiri sata. Inače planiranim putem je izlet trebao trajati oko dva i pol sata. 

Kasnije smo doznali kako je 2018. godine ovo područje pogodila razorna oluja čiji udari vjetra od 200 km/h su uništili 5.000 hektara šume u Južnom Tirolu. Samo u Latemar šumi, odnosno onoj koja okružuje Lago di Carezza, olujni vjetar je uništio preko 100.000 kubičnih metara drva, za što je inače potrebno 24 godine sječe. Sve to se dogodilo u jednoj noći. Pretpostavljam da pojedine staze do danas nisu pročišćene, a pojedine lokacije uistinu djeluju poput prizora iz apokaliptičnog filma. 

lago_di_carezza

Posjet jezeru Lago di Carezza u kombinaciji sa stazom Latemar labirint nudi jedno nezaboravno iskustvo u Dolomitima. U samo jednom izletu bit ćeš svjedok prirodne raznolikosti Dolomita – izlet ćeš započeti pitomom stazom uz kaleidoskopno jezero, istražit ćeš bogatu šumu, pronalaziti svoj put kroz stoljetno odlomljeno kamenje da bi na koncu doživio jedan od najljepših zalazaka sunca. 

Tko zna, možda kada sve oko tebe utihne te posljednje zrake sunce obasjaju planinu Latemar na obali Lago di Carezza ugledaš lijepu nimfu i čuješ njen čarobni pjev. 

Korisne informacije za stazu Lago di Carezza i Latemar labirint

 • Početak staze: jezero Lago di Carezza, Dolomiti, Italija
 • Parking: parking kod Lago di Carezza koji se plaća, moguće parkirati automobil i kod mjesta Carezza i Grand Hotel Carezza 
 • Naplaćuje li se ulaz?: Ne
 • Dužina i trajanje staze: Staza koju smo na koncu prošli je duga 12.3 km te nam je bilo potrebno oko 4.20 h s uračunatim pauzama. Staza spada pod K1 (kondicijski lagana, manje od 5 sati hodanja i T1  (Nezahtjevno. Hodanje bez upotrebe ruku i pomagala). Cijelu rutu možeš pogledati ovdje i ovdje (dečkov i moj trag)
 • Za koga je prikladna staza: Staza je prikladna za različite uzraste i nije tehnički zahtjevna. Mogu je proći i roditelji s djecom i ljudi sa psima. Prema vlastitoj kondiciji i iskustvo, procijenite hoćete li se otisnuti na ovaj izlet
 • Postoji li mjesto za hranu i piće?: ugostiteljski objekt i trgovina kod Lago di Carezza, mnogobrojni restorani i barovi u naselju Carezza, na samoj stazi ne
 • Dodatno: Latemar labirint zna biti zatvoren, u tom slučaju se nastavlja stazom prema Lago di Mezza koja vodi do Lago di Carezza

Izvor: The Common Wanderer, knjiga “Shorter walks in the Dolomites” od Gillian Price

Nastavi čitati još zanimljivih priča iz Dolomita:

 1. dolomiti_italija-
 2. cadini_di_misurina
 3. dolomiti_seceda
 4. lago_di_braies
 5. dolomiti_italija
 6. tre_cime_di_lavaredo
 7. lago_di_sorapis
 8. lago_di_sorapis

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *