Park prirode Učka nudi pregršt lakših, ali i težih staza koje će zadovoljiti svako planinarsko srce, bilo ono iskusno ili tek otkriva ljepote planinarenja. Postoje one planinarske staze koje su razvikane i na kojima ćeš uvijek naletjeti na druge izletnike. No, postoje i one staze koje su “skrivene”, a koje će te iznenaditi svojom ljepotom. Jedna takva je staza koja vodi uz potok Banina sve do slapa Banina, odnosno Rečina, kako se isto naziva. 

Moram priznati da sam na ovu prirodnu atrakciju na Učki naletjela posve slučajno. Više se ne mogu sjetiti je li bilo u jednoj od mnogobrojnih grupa na društvenim mrežama ili na nekom blogu, no ostala mi je nekako u sjećanju. Ovu staza nije razvikana niti ćeš o njoj čitati na poznatim portalima. Šteta jer meni osobno je ova staza bila jedna od ljepših koje sam u zadnje vrijeme prošla unutar Parka prirode Učka. 

slap_recina_ucka

Riječ je o nezahtjevnoj i ugodnoj stazi koja skoro cijelo vrijeme prati potok Banina (iliti Banjina na domaći). Riječ je o potoku koji izvire na Učki na platou Rečine podno vrha Grnjač na 750 metara nadmorske visine. Zapravo se Rečina obrušava i nastavlja kao potok Banina dužine 7,5 kilometara koji se ulijeva u more u Iki. Upravo do mjesta “obrušavanja” vodi ova staza.

ucka_slap_recina

Na brojnim izvorima sam naišla na dva imena slapa – Banina i Rečina. Koliko god istraživala, nisam uspjela doći do informacije koji naziv je onaj ispravan. Do pomutnje vjerojatno dolazi jer iznad teče Rečina, a podno Banina. Međutim, na službenim oznakama Parka prirode Učka piše “slap Rečina”. Stoga ćemo ga nazvati slap Rečina/Banina i tako pokriti oba imena 🙂

ucka_slap_recina

Kružna staza Tunel Učka – potok Banina – slap Rečina/Banina

Staza započinje kod tunela Učka s riječke strane. Potrebno je prije samog tunela skrenuti i parkirati se, a staza započinje s lijeve strane (gledano od tunela). 

Kako se probija druga trasa tunela, nekadašnji parking je devastiran, odnosno služi za potrebe radnika, stoga ni markacije nisu više odmah vidljive. 

ucka_slap_recina

Mi smo se služili opisom staze s jednog bloga, no taj opis je bio prije radova. U početku nam je trebalo malo vremena dok smo se snašli i uputili prema prvim markacijama. Kako će na koncu područje kod ulaska u sami tunela na kraju izgledati, teško je procijeniti, no vjerujem da će se ponovno izgraditi parking te će pristup stazi biti normalno omogućen. 

ucka_slap_recina

Mi smo parkirali auto, ponovno se okrenuli prema tunelu te samo nastavili ravno. Uskoro se blago uspinjemo prema lijevo, priključujemo se na šumski put te stižemo do privatnog posjeda s desne strane. Netom nakon ovog posjeda stižemo do samog potoka i križanja puteva. Staza se odvaja od šumskog puta, uspinje desno i nastavlja se uspinjati uz sami potok. Do ove točke križanja ćemo se na koncu vratiti jer smo mi kreirali kružnu stazu. 

ucka_slap_recina

Staza skoro cijelim putem prolazi uz potok. U jednom trenutku prelazimo preko njega uz pomoć malog drvenog mosta te se nalazimo uz lijevu stranu Banine. 

Mi smo se na stazu uputili krajem veljače nakon par dana obilne kiše, stoga je potok bio u svojoj punoj snazi. Tako smo u jednom trenutku morali skakutati s kamena na kamen kako se ne bi smočili. 

ucka_slap_recina

Uskoro stižemo do mjesta gdje ga istom metodom moramo prijeći, no uz malo spretnosti to ne predstavlja problem. Slijedi malo veći uspon koji vodi do križanja staza. Lijevo svoj put nastavljamo prema slapu Rečina, desno je uspon na Poklon. 

Dok nas prati žubor potoka, ulazimo dublje u šumu. Stižemo do mjesta gdje bi trebali ponovno prijeći potok i doći na njegovu lijevu stranu. Međutim, zbog izuzetno visokog vodostaja, opcija preskakanja s kamena na kamen nije dolazila u obzir. Na kraju smo pronašli deblo koje nam je poslužilo kao most, a ja sam se osjećala kao u filmu “Prljavi ples” (uz puno manje elegancije). 

Uskoro stižemo do križanja staza. Mi svoj put nastavljamo ravno prema slapu, dok ćemo se pri povratku vratiti drugim putem i tako ostvariti kružnu stazu. 

Dani obilne kiše učinili su svoje. Slap Rečina/Banina je zasjao u svojoj punoj snazi i stvarno predstavlja nezaboravan prizor. Vrijeme smo iskoristili za fotkanje, a koliko je njegovo obrušavanje snažno, svjedoci su bili moje skoro pa potpuno mokro lice i šiške. 

ucka_slap_banina

Slap stvara “jezerce” u kojem se nalazi kip takozvane Gospa od slapa o kojoj nigdje nisam mogla naći konkretnije informacije. 

Nakon kratke pauze za fotkanje i uživanje u lijepom prizoru, vraćamo se natrag i uskoro se priključujemo desnoj stazi smjer Dobreć. Zvuk vode ostaje iza nas, stižemo do križanja staza. Desno je moguće nastaviti put do Rečine, ranča Bubač i Poklona, no mi smo nastavili ravno. 

slap_recina_ucka

Uskoro se priključujemo šumskom makadamskom putu, prolazimo pored drvenih kućica i privatnih posjeda te dolazimo do novog raskrižja gdje je moguće spustiti se do Opatije. Mi se držimo šumskog puta, blago se spuštamo te uskoro izbijamo ponovno kod potoka i gore spomenutog prvog križanja staza. 

ucka_slap_banina

Prvi dio staze, onaj uz potok, je odmor za dušu i izgleda kao kulisa fantasy filma. Sami slap je velebna nagrada koji uistinu oduševljava svojom ljepotom. Staza za povratak nije spektakl, no poslužit će kako bi uz ugodan tempo posložili dojmove sa slapa Rečine. 

ucka_slap_banina

Staza nije tehnički ni kondicijski zahtjevna, no traži malo spretnosti prilikom prelaska potoka. Naravno, u slučaju većeg vodostaja. Ova dionica je vjerojatno izuzetno lijepa kada se priroda probudi, no vjerujem da je tada znatno manje vode u opticaju stoga i slap sigurno nije u svom najljepšem izdanju. Staza je duga svega 6.25 kilometra, a za nju nam je uz lagani tempo trebalo dva sata. 

Mi smo se na stazu uputili na jedan od prvih toplijih dana u novoj godini, no unatoč tomu cijelim putem smo bili sami na stazi. Stoga ako želiš pobjeći od svih, uživati u žuboru vode i malo protegnuti gojzerice, ova staza je stvorena za tebe. 

mala_ucka_brgud

Korisne informacije za kružnu stazu preko potoka Banina do slapa Rečina:

 • Početak staze: prije ulaska u tunel Učka s riječke strane
 • Parking: nekoć je postojao službeni parking, no s razbijanjem nove trase tunela Učka on trenutno nije u funkciji. 
 • Naplaćuje li se ulaz?: Ne
 • Dužina i trajanje staze: Opisana staza je duga 6,25 km, a za nju nam je bilo potrebno dva sata bez uračunate pauze kod slapa. Staza spada pod K1 (kondicijski lagana) i T1 (tehnički nezahtjevna). Cijelu rutu možeš pogledati ovdje i ovdje.
 • Za koga je prikladna staza: Staza nije tehnički ni kondicijski zahtjevna, prikladna je i za početnike. Traži spretnosti prilikom prelaska potoka. 
 • Postoji li mjesto za hranu i piće?: Ne
cingarela_slap

Otkrij još zanimljivih staza unutar Parka prirode Učka:

 1. brdugac_korita
 2. land_art_ucka
 3. mala_ucka_brgud
 4. poklon_vojak
 5. trebisca_perun
 6. brsec_sisol
 7. ucka_veliki_planik