Planinarenje s djecom je jedan poseban doživljaj, kako za roditelje, tako i za klince. Kako bi planinarski izlet s najmlađima ostao u nezaboravno pozitivnom sjećanju, prije svakog izleta je potrebno dobro se pripremiti. Jedna od ključni stavki pripreme izleta jest odabir prikladne planinarske staze za djecu. Rijeka sa svojom okolicom nudi pregršt uređenih staza koje su prikladne za izlete s klincima. Koje staze na užem području Rijeke odabrati i zbog čega, otkrio mi je planinarski vodič Boris Kurilić iz riječkog planinarskog društva Kamenjak

“Na izlet s djecom treba u ruksaku ponijeti dovoljno hrane i pića. Osobito je važno odvojiti dovoljno vremena za izlet. To znači da, ako piše da obilazak staze traje 2 sata, odvojite barem 4 sata kako bi izlet protekao u opuštenoj atmosferi, bez gledanja na sat i požurivanja. Kao i odrasli, i djeca vole društvo vršnjaka pa se preporučuje odlazak na izlet s njihovim prijateljima iz susjedstva, vrtića ili škole. Djeca onda skakuću kao vrapci, motivirani su i razigrani, doći će do vas samo da iz ruksaka na brzinu iščupaju sendvič ili sok. Preporučujemo pokloniti djetetu Dječji planinarski dnevnik koji će kroz igru proširiti zanimanje za odlazak u prirodu”, za početak je istaknuo Boris.

Tri planinarske staze za djecu na užem području Rijeke

Ne moraš ići daleko kako bi s klincima uživao u ugodnoj šetnji. Čak i najuže područje grada Rijeke nudi nekoliko staza koje su prikladne za lagane izlete u društvu male djece. 

planinarenje_uz_rjecinu
Kanjon Rječine

“Možda bi najbolji početak bila Poučna planinarska staza ‘Šuma Striborova’ u kvartu Bivio. Polazne točke su okretišta gradskog autobusa 1 ili 1A, gdje se može i parkirati auto. Poučna staza namjenski je uređena za potpune početnike – klinci će upoznati markacije, veprinu, šmriku, hrast, lovor, ruj, odmoriti se i poigrati na usputnim livadama, a s vidikovca na vrhu staze vidjeti Velebit, Krk, Cres i Učku. Planinarsko društvo Kamenjak pripremilo je mali dnevnik i zahvalnicu za djecu koja nacrtaju ili napišu svoj doživljaj staze”, istaknuo je Boris. 

Inače su krajem 2020. godine volonteri PD Kamenjaka u sklopu projekata Europske prijestolnice kulture započeli u blizini staze, točnije između Doma za starije i Dječje bolnice Kantrida, uređivati novi gradski šumski Park lovora. Park je već na raspolaganju za šetnju te je fizički i programski sastavni dio “Šume Striborove”. Stoga možeš kombinirati Poučnu planinarsku stazu “Šuma Striborova” s Parkom lovora ili ovu lokaciju posjetiti u više navrata. 

Cijeli rutu možeš detaljnije pogledati na Googleu ovdje

Veli vrh na Drenovi atraktivan je vidikovac do kojeg vodi šumska staza od starog groblja na Drenovi (iza crkve). S klupica na vrhu pruža se lijepi pogled na Učku, klanac Rječine i planine iznad Grobničkog polja, predlaže Boris kao drugu zanimljivu opciju na užem riječkom području.

mlin_zakalj
Ruševine mlina Žakalj

Jedna izuzetno atraktivna staza je ona koja se proteže iz centra grada, prolazi kroz Harteru te prateći Rječinu vodi sve do ostataka nekadašnjih mlinova. U pitanju je pješačko-izletnička staza poznata pod nazivom “Šetnica uz Rječinu”.

“Od mlinova se može malo produžiti izlet usponom na Kozalu ili Drenovu ili Orehovicu. Staza dalje vodi do samog izvora Rječine, što je ipak malo previše za izlet s malom djecom. Međutim, do izvora Rječine lako se prošeta iz sela Kukuljani na Grobniku”, savjetuje Boris.  

Planinarske staze za djecu u široj okolici Rijeke

Kako iz PD Kamenjak ističu u široj okolici Rijeke postoji pregršt planinarski staza od kojih su izdvojili one koje su posebno prikladne za planinarske izlete s djecom. 

Kao prvi prijedlog Boris ističe područje Kostrene gdje je uređena mreža laganih staza koje startaju od parkirališta kod brodogradilišta Viktor Lenac do vidikovca Sopalj. 

Sveukupno povijesne pješačke staze na području Kostrene duge su 10 kilometara, a izletnike vode kroz različita razdoblja kostrenske povijesti. Kako na službenoj stranici turističke zajednice Kostrena piše, staze prolaze najvišim dijelovima Kostrene kojima dominiraju vrhovi Solin i Sopalj, zaposjednuti i oblikovani u utvrđena naselja tijekom prapovijesnog razdoblja. Postoje dva glavna ulaza na staze, ali postoji i vertikalni ulazi koji omogućuju kraće dionice pješačenja, no svaka obuhvaća neki od spomenutih povijesnih lokaliteta. Na dijelovima staza nalaze se suhozidi, a uzduž staza cvate kadulja, pelin, majčina dušica, vrijesak, ciklame, visibabe, orhideje, šafrani, zumbuli, hrast crnika i druge biljne vrste što boravak u prirodi čini pravim mirisnim doživljajem. 

Tri atraktivne staze na području Kastva 

“Od centra Kastva vode tri lagane šumske staze različite dužine – najkraća je žuta staza puža, malo duža je plava staza zeca, a za malo veću djecu prikladna je i crvena staza srne.”

U kastavskim šumama Loza i Lužina uređeno je mnoštvo šumskih puteva, staza i puteljaka. Prva staza vodi od Kastva preko Japnenice i Spinčićevoga brega nazad do gradića. Duga je 4,5 kilometra, a za obilazak je potrebno oko sat vremena. 

kamenjak_Staza
Kamenjak

Druga je staza je duga 10 kilometara, a za nju je potrebno oko dva i pol sata. Vodi kroz šume Lozu i Lužinu, a putem se može obići i napušteno selo Cari te kamenolom, vrha Stanić te zanimljiva razgledna točka i lovačka kuća na Zviriću. 

Treća staza je ujedno i najduža stana. Za oko pet sati hodanja se prođe 14,37 kilometara, a djelomično vodi i kroz gore spomenute staze, a putem možeš uživati u obilasku Šparožne jame i penjanju na Mačkov vrh. 

kastavska_suma
Kastavska šuma

Ono što je zajedničko ovim predloženim stazama je prekrasan pogled na zaleđe Kastva, sela Kastavštine i na planine i vrhove susjednog Gorskog kotara, Lisine i Učke. 

Dvije staze prikladne za djecu u okolici Viškova

PD Kamenjak predlaže u okolici Viškova dvije staze – šetnicu Plešivac i Lončeva griža sa zanimljivom izložbom klesarskog alata. 

Šetnica Plešivac duga je 8,6 kilometara i povezuje Marčelje s Tibljašima, a najveći vrh je Plešivac. Lončeva griža je nešto zahtjevnija staza duga 15 kilometara, a s nje se pruža prekrasan pogled na Kvarner, planine Gorskog kotara, Kastavštine i Grobništinu, a posebno se ističe onaj s visokog vrha Lončeve griže. 

kamenjak_Staza
Vrh Veliki Kamenjak

Na tom vidikovcu su postavljene i interpretacije ploče na čakavskom, književnom i engleskom jeziku koje opisuju rad kamenoloma, a izložba klesarskog i kavadorskog alata na stijeni starog kamenoloma upoznaje izletnike sa starim običajima Halubajskog kraja. 

“Klana nudi nekoliko staza od kojih je za izlete s djecom možda najprikladnija kružna staza Klana-Lisac-Studena”, objasnio je Boris.

Više detalja o stazama možeš pronaći na sljedećem linku

Brdo Kamenjak na putu prema Platku nudi atraktivne vidike na cijeli Kvarner i šumsko zaleđe, sve u stjenovitom alpskom ugođaju.”

Stazu potraži na Google mapsima na ovom linku.

Platak se ubraja među popularnije izletište brojnih Riječana, a iz PD Kamenjak ističu tri posebno projektiranje lagane kružne staze kao idealne za obiteljski izlet s malom djecom. 

Platak

Žuta staza na Sleme i Tresku, zelena na Malo Radeševo, Radeševo i Tešnje te plava na Jasenovicu i polje Veli Pribeniš. Svaka od tih staza nudi i lakšu varijantu bez uspona na vrhove. Karta se može dobiti utorkom od 19 do 21 sat u tajništvu PD Kamenjak na Korzu 40.“

Sve staze potraži na Google mapsima na ovom linku

Četiri planinarske staze za djecu na Učki

“Učka je velika planina s brojnim stazama. Za izlete s djecom preporučujemo Mitsko-povijesnu stazu Trebišća-Perun, stazu Medveja-Draški slap, land-art stazu i poučnu stazu na dijelu puta Poklon-Vojak, savjetuju iz PD Kamenjak. 

Poučna staza “Plas” počinje samo tristotinjak metara podno Vojaka, duga je dva kilometra i za nju je potrebno oko sat do sat i pol vremena. Staza prolazi kroz gustu šumu na kojoj se nalaze uređena odmorišta i vidikovci s pogledom na Istru i Ćićariju. Interpretacijske ploče postavljene su duž staze, a izletnike upoznavaju s prirodnim karakteristikama vršnog područja Učke. 

Ulazak u napušteno selo Trebišća

Mitsko-povijesna staza “Trebišća-Perun” duga je 15 kilometara, a traje oko sedam sati. Možeš je odraditi cijelu ili ići samo do napuštenog sela Trebišća, a putem ćeš mnogo toga doznati o životu starih Slavena na tom području.

Detaljniji opis staze potraži na sljedećem linku

Šetnica ”Slap” prolazi područjem Lovranske Drage, jedne od najljepših i najizrazitijih bujičnih udolina na istočnim padinama Učke. Ova staza je duga 800 metara i traje oko 30 minuta, a vodi prema slapu koji postoji samo tijekom kiše ili kratko nakon padalina. Na putu do slapa, prolazi se kroz nasade maruna, šumu hrasta i graba te preko starih terasica na kojima se nekada obrađivala zemlja. 

Posebno je zanimljiva staza umjetnosti u krajobrazu “Stražica-Sapaćica”, duga je 6,5 kilometra, a traje oko tri sata. Ova kružna staza je spoj umjetničkih zahvata u obliku umjetnosti u krajobrazu, takozvani land art, i prirodnih ljepota Ćićarije. 

Trebišća

Za kraj PD Kamenjak predlaže izlet do otoka Cresa u kojem će podjednako uživati i roditelji, ali i djeca.  

Tramuntana je šumoviti dio Cresa s mrežom atraktivnih staza od trajektne luke Porozine prema selima i vrhovima u unutrašnjosti, sve do mjesta Beli gdje je poznati centar za brigu o supovima. U selu Sv. Petar je stari hrast sa šupljim deblom u kojem se može sakriti nekoliko klinaca. U blizini je i nekoliko neobičnih labirinata na livadama. Auto se može parkirati i na Brestovi pa se kao pješaci ukrcamo na trajekt”, predlažu iz PD Kamenjak

Više o planinarskim stazama otoka Cresa, provjeri na sljedećem linku.

Ono najljepše što djeci možeš pokloniti su sjećanja na sve nezaboravne trenutke provedene u prirodi. Ne samo što je planinarenje izvrsna fizička aktivnost nego putem nje djeca mnogo toga uče o sebi i svijetu koji ih okružuje te od malih nogu stječu osjećaj poštovanja prema prirodi. Postoji li ljepši način kako provesti vikend nego s cijelom obitelji u prirodi, daleko od vreve grada i užurbanog načina života?

Zanimaju te dodatni postovi na temu planinarenje s djecom?

  1. kanjoj_rjecina
  2. djecje_gojzerice
  3. kastavska_suma
  4. izvor_rjecine
  5. medvednica_planinarenje_djeca
  6. planinarske staze za djecu