“Idemo na Sljeme s klincima?” česta je entuzijastična rečenica mnogobrojnih roditelja koji vikend sa svojom obitelji žele provesti u prirodi. Ako nisi iskusni planinar zna se dogoditi da posve nepripremljeno odeš na Medvednicu i pri tome odabereš krivu stazu. Posljedice su često dugoročne – djeci nije bilo zabavno, nije ni tebi, a kasnije ih ne možeš nagovoriti u brda. Kako ti se do ne bi dogodilo, odlučila sam napraviti vodič kroz najbolje staze za djecu na Medvednici, a u tome mi je pomogao vrsni planinar, vodič iz planinarskog društva Runolist Krešimir Gracin koji kao otac ima mnogo prohodanih kilometara u velikim i onim malim gojzericama.

Prvi odlazak u brda svakom bi djetetu trebao ostati u divnom sjećanju, trebao bi biti prije svega zanimljiv, zabavan i za njih ne prezahtjevan. Ako prvi izlet ispuni ove uvjete, vjerojatno će se klinac zaljubiti u brda te će svaki idući izlet biti jednostavniji. 

Staza broj 13 – idealna staza za prvi odlazak na Medvednicu

Najčešća greška koju roditelji rade jest da biraju najpopularnije i njima često poznate staze na Medvednici. No, klincima je potrebno ipak nešto drugačije. Krešimir za početak savjetuje roditeljima početnicima da prvi put u brda sa svojim kikićem idu poučnom stazom Miroslavec (staza broj 13). Do početka staze možeš doći javnim prijevozom, odnosno ZET-ovim autobusom broj 102 (Britanski trg – Mihaljevac), a potrebno je izaći kod crkve u Šestinama. Također postoji i veliki parking neposredno prije restorana Šestinski Lagvić. 

“Stazu je još krajem 19. stoljeća dao izgraditi grof Miroslav Kulmer za šetnje svoje supruge Elvire, pa je tada staza nosila njezino ime”, za početak objašnjava Krešimir i ističe kako to može biti ujedno jedna od tema za razgovor i motivaciju djeteta koji mašta da jednog dana postane kralj/kraljica, grof/grofica ili vitez. Jer dječju maštu treba golicati i zadovoljiti.

medvednica_planinarenje_djeca

“U novije vrijeme ipak se uvriježio naziv staze prema grofu – Miroslavec. Uz stazu su postavljene poučne ploče koje prikazuju geološku građu i prošlost Medvednice te mjesta za odmor s klupicama. Poučna staza neposredno iznad restorana skreće u šumu i više manje prateći potok Kraljevec dolazi do izletišta Kraljičin zdenac. Staza prati šumski put koji je ugodan za hodanje i svladava malu visinsku razliku (cca. 180 m), a duljine je nešto manje od 3 km. Za prolaz staze s djecom potrebno je sat do sat i pol, ali i to ovisi dosta o dobu djeteta, istaknuo je Krešimir. 

U nastavku objašnjava kako se staza može posjetiti tijekom cijele godine, no da ju je zbog sigurnosti bolje izbjegavati kada je zaleđena. Kako se na stazi izmjenjuju kratki usponi i silasci s ravnim dionicama ona za djecu nije monotona. Uz to ova staza prolazi uz potok te se preko drvenih mostova prelazi par puta preko njega, što djeci dodatno pruža osjećaj avanture, pogotovo u rano proljeće kada je potok bogat vodom. 

“Kod izletišta Kraljičin zdenac, koje je, nažalost, već neko vrijeme zatvoreno, uređeno je malo akumulacijsko jezero s klupicama za odmor uokolo. Tu se također nalazi i izvor pitke vode, što prvom boravku u prirodi daje dodatnu vrijednost. U toplije doba godine tu se može napraviti veća pauza. U hladnije doba godine za odmor može poslužiti par minuta udaljen ugostiteljski objekt Lugareva kuća. Povratak s izleta moguć je istom stazom, ali je moguć povratak stazom preko srednjovjekovne utvrde Medvedgrad (kružna tura – staza broj 12). Djeci bi sigurno bilo zanimljivo vidjeti utvrdu u kojoj je živjela strašna Crna kraljica (Barbara Celjska)”, objašnjava Krešimir. 

medvednica_planinarenje_djeca
Kod slapa Sopot

Staza broj 13 idealna je za prvu stazu na Medvednici iz brojnih razloga. Krešimir prije svega ističe malu visinsku razliku i relativno kratku duljinu, što je važno za prvi put kako se djeci ne bio boravak u prirodi zamjerio. Pogodna je za djecu svih uzrasta, od beba u nosiljkama do starije djece. 

“Prohodna je tijekom cijele godine, iako treba napomenuti da se boravak na njoj treba izbjegavati kad je zaleđena (mogućnost pada) i kad puše jaki vjetar (opasnost od pada drveća –  opasnost izražena na cijeloj Medvednici)”, smatra Krešimir te u nastavku ističe sve prednosti i posebnosti ove staze: 

 • Okružena šumom pa je zaštićena od sunčevih zraka i pruža osvježenje u ljetnim mjesecima
 • Blizina potoka i postojanje drvenih mostova za prelazak 
 • Uređena odmorišta pogodna za odmaranje ljeti i blizina ugostiteljski objekata (restoran Šestinski Lagvić i Lugareva Kuća)
 • Postoji i povijesni značaj te staze – grof Kulmer i utvrda Medvedgrad

Planinarske staze na Medvednici za djecu s više iskustva

Kada si odradio prvi uspješni izlet na Medvednicu sa svojim djetetom/djecom, vrijeme je da se zajedno odvažite na nove planinarske avanture. Krešimiru, pravom znalcu staza Medvednice, nije trebalo dugo da sastavi cijeli niz zanimljivih izleta uz pomoć kojih će se tvoj klinac pretvoriti u pravog ljubitelja planinarenja. A uživat ćeš jednako i ti. 

 • Za početak možeš kombinirati gore spomenutu stazu broj 13 s 1M i 12, odnosno ići stazom Šestinski lagvić – Kraljičin zdenac- pl. Dom Grafičar.

“Kod Kraljičinog zdenca staza prelazi sljemensku cestu i penje se prema pl. domu Grafičar. Neposredno prije samog doma nalazi se rudnik Zrinski koji je uređen i može se posjetiti (obilazak traje oko 30 minuta i upoznaje posjetitelje s rudarenjem u Srednjem vijeku, detaljima iz života rudara, kako se tražila ruda, koje alate su koristili, gdje se skriva srebro, za što se ono tada koristilo, a sve to uz ozvučenje i glasove rudara koji upotpunjuju cijeli doživljaj). Prilikom lijepog vremena za vrijeme uspona ukazuje se prekrasna panorama Zagreba.”

medvednica_planinarenje_djeca
Slap Sopot
 • Veoma zanimljiva je staza broj 3 Gornji Stenjevac – pl.dom Glavica, a ako se za povratak odabere staza broj 8 moguća je kružna tura. U pitanju je kratka, ali strma staza koju svakako izbjegavaj u slučaju skliske podloge. 

Posebnost staze je što prolazi tik uz špilju Veternicu koja je poznato stanište šišmiša te je moguće organizirati posjet. Kod doma s terase se pruža prekrasan pogled, te postoji malo ograđeno dječje igralište s ljuljačkama i toboganom”, objašnjava Krešimir.

 • Staza 1M, Ponikve (Zelena magistrala) – slap Sopot – pl.dom Glavica, također je zanimljiva djeci, ali i odraslima jer prolazi pored najvećeg slapa Medvednice. 

“Staza kreće s prostrane livade Ponikve (livadom teku tri potoka: Jezeranec – najveći, Javorščak čiji je izvor Jambrišakovo vrelo i Slivnjak. Dva se od njih slijevaju u jedan potok i poniru na početku Ponikvi nedaleko mostića, odmah pokraj zelene magistrale), prema Jambrišakovom vrelu (izvor vode) i dalje prema slapu Sopot. Slap Sopot je visok nekoliko metara i posebno je fascinantan u dijelu godine kad je bogat vodom (nakon topljenja snijega ili velikih kiša). Uz slap je izgrađen veliki drveni most, povratak istim putem uz moguć posjet pl. doma Glavica”, detaljno je pojasnio Krešimir. 

medvednica_planinarenje_djeca
Pogled sa Sljemena

U nastavku ističe kako su za djecu prikladne i sve staze na vršnom dijelu Medvednice oko samog vrha Sljemena, a do vrha je moguće doći autom i autobusom s Mihaljevca. On preporučuje sljedeće ture: 

 • vrh Sljeme – kapelica – Hunjka (staze broj 26 – od sedla iznad Činovničke livade ima više opcija za nastavak puta stazama broj 39 i 44) – prekrasni pogledi, lagana položena staza, planinarski domovi i ugostiteljski objekti, mnoštvo mjesta pogodnog za igru (s loptom, badminton itd.)
 • Bidrovec – pl. dom Gorščica (staze 24 i 25) – moguća kružna tura, prostor ispred doma pogodan za igru djece
 • Staza 24 prolazi uz potok Bidrovec, a uz stazu 25 je Cesarov kamen

Medvednica uistinu nudi pregršt djeci zanimljivog sadržaja koji se uz unaprijed kreiranu priču najmlađima pretvara u pravu avanturu. Špilja Veternica, slap Sopot, rudnik Zrinski, utvrda Medvedgrad, 500 Horvatovih stuba i odmorište Srnec, sljemenska kapelica Majke božje sljemenske, Gorsko zrcalo i vrh Sljeme, samo su neke od lokacija koje će oduševiti djecu.

Koji su planinarski domovi na Medvednici prikladni za djecu? 

Kad su planinarski domovi u pitanju, Krešimir je izdvojio svoja tri favorita. Planinarski dom Grafičar ima prostor za igru za djecu na livadi, a blizina rudnika Zrinski je svakako prednost. Jedini nedostatak ovog doma jest što tijekom hladnijih dana postane gužvovito jer je unutarnji prostor manji. 

Planinarski dom Runolist je udaljen od glavne prometnice, ima veliki vanjski i unutarnji prostor, a posebnost ovog doma leži u njegovom predivnom pogledu koji puca na Zagreb. 

medvednica_planinarenje_djeca
Planinarski dom Runolist

Planinarski dom Gorščica posjeduje ogromnu livadu za igru, ima nogometno igralište, a kada je lijepo vrijeme oko doma je veliki broj djece. Prednost je svakako i nepostojanje prometa oko samog objekta. 

Lokacije na Medvednici stvorene za piknik

Kada temperature postanu toplije i omogućavaju cjelodnevni boravak u prirodi, rado sa sobom nosimo svoju hranu i piće, a Krešimir zna i one najbolje lokacije za obiteljske piknike. 

Nadstrešnica na livadi Danjka udaljena je samo 25 minuta hoda od ceste i parkinga kod planinarskog doma Hunjka, a nalazi se na pola planinarske staze koja povezuje planinarski dom Pačkovski (Puntijarka) i planinarski dom Hunjka. Nalazi se ispod ceste, ima prostranu livadu pogodnu za igru te nudi dosta hlada. Tu je i nadstrešnica na proplanku Mijatovac na stazi između planinarskog doma Pačkovski (Puntijarka) i planinarskog doma Hunjka iznad ceste. Tu je i nadstrešnica na livadi Falat na stazi između planinarskih domova Risnjak i Grafičar, ima klupice i stolove koji su stvoreni za piknik”, objasnio je Krešimir.

medvednica_planinarenje_djeca
Pogled na Zagreb s Medvednice

Na što je potrebno paziti prilikom planinarenja s djecom?

No, prije nego se odvažiš na svoju prvu planinarsku avanturu u društvu onih najmlađih, potrebno je pripaziti na pojedine stavke kako bi izlet prošao bez neugodnih iznenađenja i negativnih posljedica. 

Krešimir ističe kako posebnu pozornost trebaš obratiti na prikladno odijevanje djece koje treba biti u skladu s vremenskim prilikama na terenu. 

“Nije dobro da su djeca pretoplo odjevena, potrebno je koristiti odjeću od materijala koji ‘diše’ i brzo se suši. Duge hlače i po mogućnosti dugi rukavi i ljeti – tako se štitite od sunca i ugriza. Obavezno ponijeti dovoljno rezervne odjeće. Ostavite jedan komplet rezervne odjeće u automobilu – djeca su sklona skakanju po lokvicama i blatu, savjetuje Krešimir. 

Obuća je također od velike važnosti. Ovaj strastveni planinar, vodič i otac iz iskustva naglašava kako ona treba biti razgažena kako ne bi došlo do stvaranja žuljeva. Visoke gojzerice su najbolji odabir jer štite zglob od ozljeda i ujedno štite od ugriza i ujeda. Nemoj zaboraviti i na rezervne tenisice u automobilu kako bi djetetu olakšao završetak izleta. 

“Obavezno je korištenje kreme za sunčanje s visokim faktorom jer je sunčevo zračenje jače u planinama nego u dolini. Također se ne smije zaboraviti kapa za zaštitu od sunca ljeti, te kapa i rukavice zimi. Potrebno je ponijeti dovoljno tekućine i nekakvu poslasticu kao nagradu za dijete. Dobro je da dijete ima svoj mali ruksak u kojem je bočica vode, rezervna majica i jedan dio ‘tehničke’ opreme (npr. naglavna svjetiljka, karabiner ili zamka jer tako stječe dojam da bez njega ta ‘ekspedicija’ ne bi uspjela. Treba ostaviti dojam kako je dijete važno za uspjeh izleta. Nakon boravka u prirodi dijete je potrebno otuširati i provjeriti je li ‘pokupilo’ krpelja, nažalost je Medvednica posebno kontaminirana krpeljima”, savjetuje za kraj Krešimir. 

medvednica_planinarenje_djeca

Svaki roditelj poznaje svoje dijete i prema tomu bi trebao organizirati izlet, imajući na umu njegove afinitete, poput utvrda i njegovih stanovnika, divljih zvijeri ili pak biljaka. Potrudi se da svaki dio izleta djetetu bude zanimljiv, kreirajte svoju bajku u kojoj se na svakom dijelu staze događa nešto uzbudljivo. I Krešimir posebno naglašava kako nikad u početku ne smijemo pretjerati s duljinom hodanja jer se tako stvara kontra efekt i dijete zna zamrziti boravak u prirodi. 

Stoga s prvim toplijim zrakama sunca napunite ruksake najdražim delicijama i uskočite u gojzerice. Umjesto da još jedan slobodan dan provedete u obližnjem parku ili još gore u shopping centru, stvorite zajedno uspomene u prirodi koje ćete svi kao obitelj pamtiti cijeli život. 

Napomena: Numeracija staza preuzeta – Planinarska karta Medvednica, SMAND, 2012.

Foto: Pexels, privatno

A zašto ne bi pročitao i sljedeće postove:

 1. horvatove_stube
 2. slap sopot medvednica
 3. djecje_gojzerice
 4. Kameni_Svati_medvednica
 5. kamenjak_Staza
 6. planinarske staze za djecu
 7. planinarenje s djecom