Medvednica, poznatija i kao Sljeme, omiljeno je izletište Zagreba i njegove okolice te skriva brojne znamenitosti koje samo čekaju da ih istražiš. Slap Sopot, Medvedgrad, špilja Veternica, rudnik Zrinski, Brestovac samo su neke od lokacija koje privlače brojne izletnike. Na svoj popis obavezno trebaš dodati i Horvatovih 500 stuba koje se nalaze na sjevernoj padini Medvednice. 

Ovo krško područje je bilo posve nepoznato sve dok ga nije otkrio i uredio planinar, novinar, publicist, fotograf i veliki zaljubljenik u Medvednicu Vladimir Horvat

On je u periodu od 1946. do 1953. godine vlastoručno izgradio 500 kamenih stuba na do tada nepristupačnom terenu. Svaki slobodan trenutak je odlazi u planinu i tamo bi boravio cijeli dan i u potpunoj samoći radio na izgradnji stuba. 

horvatove_stube

No, nije to njegov jedini doprinos. Uredio je i za posjet špilju Medvednicu, otkrio je još jednu špilju i nekoliko ponora, a u gustoj šumskoj ladovini je uredio odmorište Srnec s klupama za izletnike. 

Mnogi smatraju kako su upravo Horvatove stube najljepši izletnički objekt na Medvednici izrađen ljudskom rukom. 

horvatove_stube

Vladimir Horvat se tijekom svog života brinuo za održavanje stuba, a nakon njegove smrti na sebe je tu odgovornost preuzeo Tomislav Jutrović. Pri završetku staze, nakon izlaska iz špilje Medvednica nalaze se njihove spomen ploče. Danas se o stubama brine Park prirode Medvednica. 

Nažalost, čini se kako brige ipak nedostaje jer se pojedine stube klate, a neke su potpuno odlomljene. Svakako bi trebalo poduzeti sve kako ova ljepota na Medvednici ne bi propala. 

Staza 500 Horvatovih stuba

Osobno mi je već dugo bila želja posjetiti Horvatove stube, no za vrijeme mog boravka u Zagrebu izlet se nije realizirao. Nekad je potrebno preseliti se u drugi grad kako biste posjetili neke atrakcije. To se dogodilo i u mom slučaju. 

horvatove_stube

Jedne, napokon, tople i sunčane subote odlučili smo u društvu prijatelja posjetiti Horvatove stube. Kako prijatelji nisu aktivni u planinama, odabrali smo najbrži i najpopularniji pristup kamenoj atrakciji – s livade Hunjka. 

Staza Hunjka – Horvatove stube – Srnec

Najpopularniji pristup Horvatovim stubama jest onaj s livade Hunjka. Tamo možeš doći automobilom ili ako tražiš dodatni izazov kombinirati druge planinarske staze do same Hunjke. 

horvatove_stube
Početak staze s livade Hunjka

Nakon što parkiraš automobil, okreni se prema hotelu gdje ćeš uočiti markaciju. Preko livade se strmo spuštamo u bukovu šumu, a hotel ostavljamo iza sebe. 

Izbijamo na još jednu livadu s koje se pruža lijepi pogled na Zagorje. Slijedi još jedan strmi spust te stižemo do velikog i razgranatog stabla tise. Inače stablo tise je posebno zaštićeno kao spomenik prirode. Upravo na ovom dijelu je tisa, za razliku od ostatka Medvednice, najviše zastupljena. 

horvatove_stube
Prolazimo pored još jedne livade na putu do Horvatovih stuba

Svi dijelovi tise su otrovni osim samog ploda koji je jestiv, no tijekom konzumacije je potrebno biti oprezan. Tisa raste jako sporo, a u dubokoj starosti zna doseći čak 1.000 godina. 

Pored tise lijevo ulazimo ponovno u šumu i za par minuta stižemo do službenog početka Horvatovih stuba. 

Nemoj se prestrašiti brojkom 500! Možda se na prvu čini kako te čeka težak spust i kasnije još teži uspon, no Horvatove uz malo opreza na pojedinim kamenim stubama, svatko može proći. Pa čak i oni s malo kondicije (provjereno!). 

horvatove_stube

Za prolazak niz Horvatove stube potrebno je svega 15-ak minuta, no odvoji malo vremena kako bi na tom putu proučio sve prirodne atrakcije. 

Kod 10. stube se odmah lijevo odvaja mala stazica koja vodi do takozvane Patuljkove špilje. Pogađaš, naziv je dobila jer je izuzetno mala i kroz nju može proći samo patuljak. Tamo te i čeka pokoji patuljak. Možda nemaju vrt kojeg trebaju čuvati, no ne čine se nezadovoljni. Osim onog jednog prepolovljenog. 

horvatove_stube
Patuljkova špilja

Negdje na sredini stuba se nalazi odmorište Škrape gdje na drvenoj klupici možeš uživati u pogledu na brežuljke Zagorja. Odmah pored Škrapa nalaz se kamen upečatljivog naziva Moj naklon te duboki Tisin ponor dubok 15 metara. 

horvatove_stube
Moj naklon

Pred sami kraj nas čeka špilja Medvednica, meni osobni najzanimljiviji dio staze. Staza prolazi kroz samu špilju, a nemoj propustiti istražiti svaki njen maleni kutak. Špilja je dugačka 25 metara, a staza prolazi samo par metara kroz nju. 

Stižemo do spomen ploča Vladimiru Horvatu i Tomislavu Jutroviću, a podno ploča se nalazi žig. 

horvatove_stube
Staza prolazi kroz špilju Medvednicu

Za svega par koraka stižemo do šumskog potoka Bistri jarek gdje je uređeno odmorište Srnec. Savjetujem da na tom mjestu napraviš pauzu, uživaš u ručku ili toploj kavi. Ovdje vlada mir, šuma je predivna, a jedino što smo čuli jest žubor malog potoka. 

Opisana staza je duga svega 3 kilometra, a nama je uz izrazito spor tempo bilo potrebno nešto manje od sat i pol. Hodali smo sporo, prvenstveno jer smo u Zagreb došli družiti se s prijateljima. Stoga vjerujem da se opisani put može proći za oko sat vremena.

horvatove_stube

Inače visinska razlika između prve i zadnje Horvatove stube je 117 metara, a vodoravna udaljenost iznosi oko 300 metara. S obzirom na stanje stuba na pojedinim dijelovima, stazu je dobro izbjegavati za vrijeme snijega i skliskog terena. 

Koje druge staze odabrati do Horvatovih stuba?

Naravno, postoje brojne opcije na raspolaganju za posjet Horvatovim stubama. Najlakši i najkraći put započinje oko 3 kilometra niže od Hunjke. Uz cestu postoji proširenje gdje možeš ostaviti automobil.

horvatove_stube
Potok Bistri jarek

Ako želiš provesti još neko vrijeme u prirodi, kod izletišta Srnec nalazi se staza koja vodi ka Puntijarki i Tomislavom domu, a od tamo se jednostavno vratiš do Hunjke. 

Do Horvatovih stuba možeš doći i iz Stubičkih toplica preko Kapelščaka, a potrebno je oko tri i pol sata. 

horvatove_stube
Odmorište Srnec

Naravno, za veći izazov možeš kombinirati razne staze koje vode do Hunjke i od livade se gore opisanom stazom priključiti Horvatovim stubama. Popularan je uspon od tunela preko Hunjke do stuba, a traje oko tri sata. 

Ono što je fascinantno kod ove lokacije na Medvednici jest činjenica da je Horvat sve stepenice napravio vlastitim rukama, a one se unatoč tomu i dalje čine kao sastavni dio prirode. Kao da su oduvijek bile tu, prije samog tvorca i kasnijih posjetitelja.

horvatove_stube

Korisne informacije za stazu Hunjka – Horvatove stube – Srnec:

 • Početak staze: livada Hunjka
 • Parking: pored livade Hunjka
 • Naplaćuje li se ulaz?: Ne
 • Dužina i trajanje staze: Opisana staza je duga oko tri kilometra. Mi smo išli izuzetno sporim tempom te nam je trebalo nešto manje od sat i pol bez uračunate pauze na odmorištu. Staza spada pod K1 (kondicijski lagana, manje od pet sati hodanja) i T1 (tehnički nezahtjevna). Cijelu rutu možeš pogledati ovdje i ovdje (dečkov i moj trag)
 • Za koga je prikladna staza: Staza je prikladna za brojne uzraste i kućne ljubimce. 
 • Postoji li mjesto za hranu i piće?: Da, najbliži objekt je Puntijarka te objekti oko vrha Sljemena (Hunjka je u trenutku pisanja zatvorena )
 • Oprez: izbjegavati Horvatove stube za vrijeme snijega, leda i kiše

Otkrij još zanimljivih staza na Medvednici:

 1. slap sopot medvednica
 2. Kameni_Svati_medvednica
 3. medvednica_planinarenje_djeca
 4. brestovac_staza_55