Čini se kako je većina staza na Medvednici, poznatijoj kao Sljeme, prenapučena i rijetko kada možeš uživati u mirnom planinarenju. Većina popularnih staza privlači veliki broj izletnika, no postoji jedna staza koja otkriva jednu od najljepših strana Medvednice, a ne privlači veliki broj ljudi. U pitanju je staza 55, takozvana Liječnička staza, koja vodi do ozloglašenog sanatorija Brestovac i ovom izletu pruža poseban doživljaj. Od Brestovca možeš nastaviti dalje do samog vrha Sljeme. 

Nekoć je ova staza bila popularnija posebice u prvoj polovici 20. stoljeća, no kako ona traži ipak nešto malo više kondicije i traje duže nego najpopularnije staze, put do Brestovca iz Gračana je polagano padao u zaborav. Ljubitelji i poznavatelji Medvednice dobro su upoznati s ovom stazom i rado idu s njom – pejzaži su jedni od najljepših, a putem se sretne za “Sljeme” izuzetno malo ljudi. 

brestovac_staza_55
Gračani
brestovac_staza_55
Početak staze

Staza 55 poznata je kao Liječnička i Put u nebo staza

Staza započinje u Gračanima, točnije do nje možeš doći tramvajem broj 15, a trebaš izaći na predzadnjoj stanici. Možeš stazi, naravno, pristupiti i autom, potrebno je s Gračanske ceste skrenuti u ulicu Gračec gdje možeš parkirati auto. Nakon osnovne škole potrebno je doći do posljednje kuće u nizu s lijeve strane gdje ujedno započinje i staza. Doslovno na dotičnoj kući ćeš naći markaciju. Pripazi na koju se stazu priključuješ. Naime, moguće je ići stazom 57 koja se nakon određenog vremena križa sa stazom 55 ili možeš odmah ići dotičnom stazom. Uglavnom, staza 55 je s lijeve strane. 

brestovac_staza_55
brestovac_staza_55
Križanje staza 55 i 57

Slijedi šetnja kroz šumu, a negdje na oko 15-ak minuta dolazimo do prvog križanja, i to staze 55 i 57. Naša staza i dalje nastavlja lijevo, slijedi blagi uspon, a u jednom trenutku izbivamo na makadamsku cestu i tu je potrebno skrenuti lijevo. Uskoro nakon oštrog zavoja planinarska staza napušta cestu i svoj put nastavljamo po šumarskom putu.  

Put nas vodi do potoka Pusti dol što je ujedno jedan od ljepših dijelova ove staze. Napuštamo šumarsku stazu i nastavljamo onom planinarskom. Uskoro stižemo do križanja i ujedno spajanja potoka Snopljaka i Lipje u gore spomenuti Pusti dol i jednog od najtežih dijelova ovog puta. Čeka nas strmi uspon, a koliko je planinarima ostao u sjećanju, dokaz je natpis “Put u nebo” koji stoji na jednoj bukvi. Ovaj dio staze opasan je za vrijeme zime zbog snijega, ali i kiša poprilično otežava uspon (oprez, sklisko!). Prije nego kreneš, duboko udahni i reci sebi da to možeš. I dobra vijest je što te na vrhu grebena čeka položeni uspon. 

brestovac_staza_55
brestovac_staza_55
Prema potoku
brestovac_staza_55
Natpis za “lakši” i “teži” uspon
brestovac_staza_55
Put u nebo

Slijedi silazak niz istu stazu nudeći dvije varijante, onu lakšu i težu. Iz sigurnosnih razloga birajte lakšu varijantu (obilaznicu) koja po desnoj strani ide potokom Snopljak, istog prolazi nakon čega slijedi umjereni uspon. Ponovno se stiže do križanja, a potrebno je odabrati lakšu opciju. 

Sablasni sanatorij Brestovac ubraja se među najzanimljivije atrakcije Medvednice

Stižemo do križanja s makadamskom cestom. Nemoj da te ponese cesta, pogledaj ravno ispred sebe gdje ćeš uočiti šumarski put i jako oštru uzbrdicu. Izbijamo do drugog šumarskog puta po kojem vodi planinarska staza 52 i tu polagano ulazimo u mističniji dio Medvednice. 

Na putu prema napuštenoj sanatoriju Brestovac prolazimo pored napuštenog doma Brestovac. I tu negdje počinješ osjećati trnce jer ne samo da ćeš rijetko koga sresti na putu nego cjelokupni kompleks tako napušten, a ipak predivan, ostavlja pomalo jeziv dojam. 

brestovac_staza_55
Na putu do napuštenog doma Brestovac
brestovac_staza_55
Napušteni dom Brestovac

Sami sanatorij Brestova je priča za sebe i svakako odvoji vremena da istražiš mjesto i upijaš njegovu atmosferu. Nekoć slavno lječilište za oboljele od tuberkuloze danas je ruševno izdanje koje privlači ljubitelje povijesti i paintballa

Brestovac često nazivaju sablasnim mjestom i to ne samo zbog njegovog današnjeg izgleda u kojem je primat preuzela priroda koja polagano guta nekadašnji zagrebački zdravstveni dragulj. 

Otvaranje Brestovca je inicirao Milivoj Dežman i to zbog svoje velike ljubavi koju je dugo godina gajio prema poznatoj ljepotici i glumici Ljerki pl. Šram. 

brestovac_staza_55
Prema sanatoriju Brestovac
brestovac_staza_55
Sanatorij Brestovac

Čudni su ljubavni putevi! Glumica je predvodniku hrvatske moderne i glavnom uredniku časopisa “Obzor” slomila srce kada se udala za bogatog Aleksandra Isakovića. Njen muž nestaje uslijed pronevjere novca, a upravo je Dežman taj koji njoj i njenom sinu vida rane (čitaj zaljubljeni Dežman napokon dolazi na svoje). Njihova ljubav, pogađaš, nije imala sretan kraj. Ljerka od posljedice tuberkuloze umire u Dežmanovim rukama, pogađaš, u sanatoriju Brestovac koji je 1909. primio svoje prve bolesnike te je uskoro postao jedno od najboljih lječilišta za plućne bolesti u ovom dijelu Europe. Mnoge priče kruže kako Ljerkin duh i dalje obitava u zaboravljenom Brestovcu. 

Još mračniji dio povijesti Brestovca zbiva se za vrijeme Drugog svjetskog rata kada je sanatorij služio kao bolnica za ranjene Nijemce i ustaše. Nakon što su Partizani ušli u bolnicu ubijaju sve pacijente, srećom osoblje su poštedjeli. Partizani nakon pokolja Brestovac koriste za njegu vlastitih ranjenika. Pogađaš, priča se da duhovi ubijenih Nijemaca i ustaša i dan danas hodaju napuštenim hodnicima sanatorija.

Brestovac se zatvara 1968. jer napredak u liječenju te pronalazak cjepiva protiv tuberkuloze čine ga nepotrebnim. I tada započinje njegovo propadanje. Počinju i sablasne priče o brojnim duhovima koji vladaju na ovom mjestu. Vjerovao ili ne u duhove, u Brestovcu i oko njega vladaju duhovi prošlosti i sadašnjosti i veoma lako te njegova atmosfera obuzme. 

brestovac_staza_55
Sanatorij Brestovac
brestovac_staza_55
Sanatorij Brestovac
brestovac_staza_55
Sanatorij Brestovac

Nakon što prođeš Brestovac možeš do vrha Sljeme ići stazom iz Šestina gdje strmijim uspon za oko pola staza stižeš do samog vrha. Za silazak možeš odabrati stazu 57, poznatiju pod nazivom Gips po Anti Kosteliću koji ju je često koristio za kondicijske treninge. Druga opcija je Leuštekova staza koja, nažalost, zna biti izrazito prometna.

Ukupno je do vrha Sljemena ovom stazom potrebno oko tri do četiri sata, ovisno o tvojoj kondiciji, ali i pauzama. Svakako preporučujem da dužu pauzu napraviš kod samog sanatorija, jer, realno, on je bio i cilj ove staze. 

Sanatorij Brestovac i staza 55 definitivno se ubrajaju među ljepše izlete na Medvednici i svakako ovom stazom trebaš proći barem jednom u životu. Ne samo da je mirna, što omogućuje potpuno uživanje u prirodu, nego nudi i dovoljno izazova, predivne prizore i nezaboravnu povijest Zagreba. 

horvatove_stube

Tražiš još zanimljivih staza na Medvednici?

  1. horvatove_stube
  2. slap sopot medvednica
  3. Kameni_Svati_medvednica
  4. medvednica_planinarenje_djeca