Staza naziva “Šetnica uz Rječinu” počinje u Rijeci i vodi sve do izvora Rječine po kojoj je grad i dobio svoje ime. Za prijeći cijelu stazu potrebno je pet sati samo u jednom smjeru, no dobra vijest je što joj se možeš priključiti na različitim lokacijama. 

Šetnici uz Rječinu se možeš priključiti na Trsatu ili krenuti od Hartere, što smo mi jednom prigodom na proljeće i učinili. Ovaj put smo pak htjeli istražiti sami izvor Rječine te smo odabrali stazu koja počinje kod naselja Trnovica (Jelenje). 

izvor_rjecine
Možeš ići uz samo korito ili lijevo na ovom mjestu skrenuti u šumu gdje je markirani put

Staza Trnovica – izvor Rječine – Trnovica

Šetnica uz Rječinu je popularno izletište Riječana, a definitivno najpopularniji je njen prvi dio koji “završava” kod starih mlinova.

Ovaj dio staze možeš detaljnije proučiti ovdje.

Mi smo se ovaj put odlučili za manje popularni dio staze koji počinje kod Trnovice. Nakon što se prođe most, odnosno sama Rječina, odmah u središtu mjesta možeš parkirati automobil. Tu se ujedno nalazi i putokaz koji usmjerava prema stazi koja vodi do samog izvora. 

izvor_rjecine

Nakon samo par metara izbijamo do rijeke gdje postoje dvije opcije. Ravno možemo ići uz samo korito, dok službena staza ide lijevo i prolazi kroz okolnu šumu. Na koncu se ubrzo staze spajaju. U tom dijelu, prije naselja Kukuljani markacije su zbunjujuće na par mjesta, no bazno je teško izgubiti se jer put prati Rječinu. 

Selo Kukuljani također je omiljena polazna točka za kratki izlet do izvora Rječine. Ako se prijeđe na desnu stranu rijeke stići ćemo do uređene livade gdje izletnici vole roštiljati, dok se lijevo nastavlja planinarska staza. 

izvor_rjecine

Nakon sat i pol laganog hoda stižemo do samog izvora Rječine koji se nalazi na 326 metara nadmorske visine. U pitanju je zapravo mala špilja iz koje izvire velika količina vode zbog čega je Rječina u prvih par metara svog toka zapravo velika rijeka. Što više ide, to se vodostaj smanjuje, a u većinskom dijelu godine je ostatak korita presušen. Ukupno je Rječina duga 18.3 kilometra.

Kako Alan Čaplar navodi u svom “Planinarskom vodiču po Hrvatskoj” do 1870. je Rječina izvirala ispod vrha Pojavorje, no te je godine došlo do snažnog potresa u blini Klane koji je zatrpao izvor, a voda je onda izbila pod vrhom Strmaca. Na samom izvoru se nalazi vodovodno postrojenje i most, a sve je zaštićeno te pristup nije moguć. 

izvor_rjecine
Samom izvoru nije moguće pristupiti te također nije moguće preći na drugu stranu

Nažalost, kako je most također pod ključem, pristup na drugu stranu nije moguć. Vraćamo se istim putem natrag te uskoro uz stazu pronalazimo proširenje gdje smo uz žubor Rječine napravili mali piknik i uživali u prvim proljetnim sunčevim zrakama. 

Sveukupno ovaj dio staze je dug skoro deset kilometara, točnije prema mom satu 9.69 km, a za prijeći nam je bilo potrebno 3.15 h laganog hoda. 

izvor_rjecine

Staza je uistinu lagana, bez uspona i silazaka, prikladna je za sve uzraste te je odlična opcija za početnike koji žele nabiti kilometara u svojim gojzericama

Mana staze je loša markacija, no ako se prati korito rijeke uistinu je nemoguće izgubiti se. Nažalost, dijelovi staze su bili izrovani, pretpostavljamo traktorom, te je bila velika količina blata. 

Mi smo do izvora Rječine išli krajem veljače te se priroda tek sramežljivo počela buditi. Cijelim putem nas je pratio žubor Rječine koja je mijenjala cijeli spektar zelene, plave i tirkizne boje. Kada priroda pozeleni, šetnja do izvora je sigurno još ljepši prizor. 

izvor_rjecine

Korisne informacije za stazu Trnovica – izvor Rječine – Trnovica:

 • Početak staze: u selu Trnovica
 • Parking: u središtu sela Trnovica 
 • Naplaćuje li se ulaz?: Ne
 • Dužina i trajanje staze: Staza je cjelokupno duga oko 9,6 km, a u laganoj šetnji bez nabijanja tempa prođe se za 3.15 h. Staza spada pod K1 (kondicijski lagana) i T1 (tehnički nezahtjevna). Cijelu rutu na Google mapsima možeš pogledati ovdje i ovdje (dečkov i moj trag)
 • Za koga je prikladna staza: Staza nije tehnički ni kondicijski zahtjevna. Odličan je odabir za početnike planinare i izletnike koji žele provesti ugodno vrijeme u prirodi te proći pokoji kilometar više. Prikladna za djecu i kućne ljubimce, 
 • Postoji li mjesto za hranu i piće?: Putem ne postoje ugostiteljski objekti

Nastavi čitati o drugim izletima u okolici:

 1. kanjoj_rjecina
 2. kamenjak_Staza
 3. snjeznik_guslica_staza
 4. poklon_vojak
 5. kamenjak_Staza