Svatko tko je prolazio starom riječkom cestom 20-ak minuta prije/nakon Rijeke uočio je slikovito brdo koje jednostavno zove u planinarsku avanturu. U pitanju je Kamenjak do čijeg vrha vodi veoma jednostavna i za brojne uzraste i kondicije prikladna staza koja je fantastičan odabir kada poželiš otići u prirodu, uživati u predivnim pogledima i udisati svježi zrak bez da izgubiš cijeli dan. Našao si se u ovom opisu? Onda je vrijeme da istražiš Kamenjak. 

Staza do vrha Kamenjak je u biti šetnjica koja od izletnika ne zahtijeva kondiciju, ali ni pretjerano poznavanje markacija. Naime, do samog vrha vodi od ljudskih ruku stvoren put stoga je gubljenje na ovoj trasi naprosto nemoguće. Stoga je ova staza izvrstan odabir za obiteljske izlete, a popularna je i kod samih planinara jer je cijela staza slikovita, pomalo bajkovita, a s vrha se pruža pogled sve do Obruča i Snježnika. Uspon do vrha Veliki Kamenjak traje samo sat vremena (odnosno cijeli izlet traje oko dva sata bez uračunatih pauza), a prijeđe se oko dva kilometra (odnosno četiri kilometra sve skupa). 

kamenjak_Staza
Pogled s parkinga na staru riječku cestu
kamenjak_Staza
Početne markacije za Kamenjak
kamenjak_Staza
Križanje dvaju staza ka Velikom Kamenjaku

Kako izgleda staza do Kamenjaka?

Početka točka za uspon do Kamenjaka jest istoimeno napušteno selo na staroj riječkoj cesti Rijeka-Gornje Jelenje. Ako ideš iz Rijeke proći ćeš gostionicu koja se nalazi tik uz cestu te će se s lijeve strane pojaviti makadamska cesta koja vodi do parkirališta i početka staze. Orijentacija može biti i izraženi zavoj kod kojeg se nalazi opisana makadamska cesta. Također se možeš parkirati i nešto ranije, prije gostionice te ogrankom staze se priključiti na šumski put. 

Moj savjet je posjetiti Kamenjak što ranije ujutro moguće. Naime, staza je izrazito popularna, što znači da privlači veliki broj izletnika. Kako tura ne traje dugo, većinski broj izletnika do Kamenjaka ide kasnije prijepodne. 

Na parkingu je nemoguće ne uočiti markaciju koja nas vodi na šumski put koji nakon 10-ak minuta stiže do vojne mulatijere koja nas nakon oko 5 minuta vodi do križanja staza  – desno je staza do Velikog Kamenjaka, a lijevo vodi staza do Malog Kamenjaka. Prije dolaska do vojne mulatijere imamo još jedno križanje – to je staza do Velikog Kamenjaka preko bunkera koja traje malo duže nego klasična ruta. Obje staze se spajaju malo prije samog vrha, stoga je moguće organizirati kružnu stazu oko Velikog Kamenjaka. 

kamenjak_Staza
Križanje staza Veliki i Mali Kamenjak
kamenjak_Staza
Put ka Velikom Kamenjaku
kamenjak_Staza

Naš plan je bio prvo obići Veliki Kamenjak i kasnije se spustiti do Malog Kamenjaka kojeg, nažalost, tijekom ovog izleta nismo posjetili zbog jake bure. No, dobro je znati kako brojni izletnici upravo Mali Kamenjak ističu kao ljepši i mnogo slikovitiji vrh od Velikog Kamenjaka. Mali Kamenjak je ujedno i stjenovitiji te je oduvijek bio popularno alpinističko vježbalište. 

Nakon što smo desno skrenuli ka Velikom Kamenjaku svoj uspon nastavljamo mulatijerom te uskoro izbijamo do predivne livade koja je stvorena za uživanje u pripremljenom ručku. Slijedi malo strmiji uspon, a cijelim putem do vrha su postavljene klupice s kojih se pruža predivan pogled. Nakon što smo dospjeli do druge strane Kamenjaka uskoro stižemo do samog vrha gdje se ujedno nalazi i žig. 

Meni osobno pogled sa samog vrha nije toliko predivan kao onaj koji se pruža ispod istog. Vrh se nalazi na 837 metara nadmorske visine, a u biti je riječ o vapnenačkoj litici. Cijelo brdo se često na kartama naziva i Kamičina. 

kamenjak_Staza
Pogled na Mali Kamenjak
kamenjak_Staza
kamenjak_Staza
Vrh Veliki Kamenjak
kamenjak_Staza

Vratiti se možeš na dva načina – stazom preko bunkera gdje izbijaš prije početka mulatijere ili se vratiti istim putem te kod gore spomenutog križanja posjetiti i Mali Kamenjak. Kako je nas u tome spriječila bura (čitaj sleđena faca i prsti), mi smo se vratili istim putem do parkirališta, no obećali smo si uskoro posjetiti i Mali Kamenjak. Uz to na spomenutoj livadi organizirati i mali piknik. 

Izlet na Kamenjak podjednako je zanimljiv i planinarima, ali i izletnicima bez planinarskih ambicija. U koju god skupinu se ubrajao, Kamenjak definitivno barem jednom trebaš posjetiti. Vjeruj mi.

Traži još staza u blizini Rijeke?

  1. kanjoj_rjecina
  2. snjeznik_guslica_staza
  3. poklon_vojak
  4. trebisca_perun
  5. Risnjak
  6. kanjon_kamacnik

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *