Svaki planinar početnik svoju hodačku karijeru započinje u onim svevremenskim, moglo bi se čak reći neutralnim, gojzericama koje su prikladne za brojne vremenske uvjete i razne terene. Korak po korak, kilometar po kilometar, vrh po vrh – uskoro poželimo i zimi uživati u planinarenju. No, često se dogodi da naše “svevremenske” gojzerice i nisu toliko prikladne za snježne zimske uvjete. U suradnju s outdoor brendom Alpina, donosim odgovore na pitanja zbog čega trebamo imati zimske gojzerice, po čemu se razlikuju i kako ih odabrati.

Po čemu se razlikuju zimske gojzerice?

Zimske gojzerice nisu toliko različite od drugih vrsta gojzerica, no ipak par detalja čine onu ključnu razliku – one, primjerice, obavezno čvrstu čuvaju gležnjeve. 

“Visoke gojzerice su u odnosu na niske pogodnije za većinu hodača i planinara. Istina je da je visoka obuća nešto teža i glomaznija, međutim pruža bolju zaštitu, pogotovo za gležnjeve koji su pri hodanju najviše izloženi”, objašnjavaju iz Alpine

U nastavku ovaj popularan outdoor brend naglašava kako su visoke gojzerice neophodne ne samo za zimske planinarske pohode, nego i za zahtjevnije terene, više i visoko gorje te u planinama gdje znamo biti izloženi vlažnim i skliskim stijenama. U svim tim situacijama opasnost da ćemo možda izvrnuti gležanj je velika, a visoke gojzerice pružaju bolju zaštitu od onih niskih. 

Niske i visoke gojzerice – koja je razlika?

Niske cipele za planinarenje su posebno prikladne za hodanje suhim i nezahtjevnim terenima, naravno, ako nemamo problema s gležnjevima i imamo iskustvo hodanja po različitih vrstama terena. Niske ili polu-niske cipele, koje su namijenjene za izlete, pješačenje, planinarenje i slične povremena aktivnosti, su mekane, prozračne, udobne i lagane. Njihove potplate su bolje postavljene i stoga su udobnije i mekše od modela za srednje i teže terene. Ove cipele nemaju dodatnu zaštitu i izrađene su od laganih i prozračnih materijala. Neki modeli imaju vodootporne membrane”, pojašnjava Alpina.

Zimske_gojzerice

Gojzerice za manje zahtjevne terene su lakše, manje glomazne i imaju niže potplate. One su najpopularnije među planinarima koji odlaze na povremene izlete i koji hodaju najčešće po srednjem gorju i okolnim brdima. S druge strane gojzerice za zahtjevnije terene su teže, visoke su, odnosno idu više iznad gležnja i imaju grublji potplat. Cipele štite stopalo od vanjskih udaraca i sposobne su se prilagoditi bilo kojoj površini, ali i pružiti fleksibilnost koja je potrebna za dobar uspon. 

Kako prepoznati i kupiti zimske gojzerice?

“Kod odabira zimskih gojzerica najbolje je u trgovini pogledati ponudu cipela za zahtjevne terene. Te cipele obuhvaćaju gležanj i najteže su od svih planinarskih cipela. Osim kvalitete potplata, najvažnija je također kvaliteta materijala od kojeg je izrađen gornji dio cipele. U pravilu za ove cipele se koristi materijal koji ima dobru toplinsku izolaciju i dobru nepromočivu membranu koja štita stopalo od prodiranja vlage”, savjetuju iz Alpine.

Naravno sve specijalizirane outdoor trgovine, pa tako i one Alpinine, na prodajnom mjestu imaju educirano osoblje koje će te znati uputiti na zimske gojzerice, ali i odgovoriti na svako pitanje. Svakako, ako nisi na prvu siguran jesu li dotične gojzerice dorasle svim tvojim izazovima, obrati se prodavačici/prodavaču.

Planinarske cipele se kupuju za upotrebu, a ne zbog ljepote. Najvažnije karakteristike planinarske cipele su udobnost, prikladna težina, zaštita od mehaničkih i drugih utjecaja iz okoline i dobro prianjanje stopala u cipeli i potplate na podlozi”, ističu iz Alpine glavne karakteristike dobrih gojzerice. 

Kako odabrati pravu veličinu gojzerica?

Naravno, kada smo apsolvirali udobnost i kvalitetu materijala, važno je istaknuti i druge karakteristike koje su, pogotovo kod zimskih gojzerice, od velike važnosti. Potplat koji jamči stabilnost na različitim terenima te vodoodbojna i vodonepropusna membrana od ključne su važnosti. Prilikom kupnje bilo koje vrste gojzerica trebamo obratiti pozornost na prikladnu veličinu istih. 

“Cipele moraju biti udobne i ne smiju biti premale. Preporučujemo isprobavanje cipela kasno poslijepodne ili navečer kada stopalo zbog prekida tjelesnih tekućina natekne. Probavamo u čarapama koje ćemo koristiti za planinarenje. Općenito, kada se noga gurne naprijed, otraga moramo imati mjesta maksimalno za debljinu kartona od kutije. Kada zavežemo cipele, prsti ne smiju dodirivati vrh cipele. Pri različitim opterećenjima stopalo se s prstima i petom ne smije pomicati unutar cipele. Moramo obratiti pozornosti i na još nešto – ako nas u trgovini nešto stiska ili žulja, pri stalnoj upotrebi bude još više, objašnjavaju u Alpini.

zimske_gojzerice

U Alpini su na temelju mjerenja stopala laserom otkrili kako su noge vrlo različite, a većinom se razlikuju na predjelu rista. Tako razlikujemo stopala s višim ili nižim ristom te ona uska ili široka. Prema tim informacijama, osmislili su obuću koja je prilagođena širokoj paleti stopala. 

“Cipele Binom i većina Alpina planinarskih cipela već imaju ugrađen poseban uložak VPC koji omogućuje prilagodbu visine prostora u cipeli. Ako uložak uklonimo, cipela ima veći volumen. Koliko god je ljudi, toliko je i različitih načina njihovog hodanja.”

Kada odeš u kupnju novih zimskih gojzerica, uzmi si vremena kako bi uistinu kupio one koje će ti u potpunosti pasati. Također nemoj zaboraviti zimske planinarske čarape. Isprobaj više modela kako bi osjetio eventualnu razliku u udobnosti pojedine gojzerice. Često se kaže “koliko para, toliko muzike”, a to se odnosi i na kupnju kvalitetnih gojzerica za koje je ipak potrebno odvojiti malo više od par stotinjaka kuna. No, svaki planinar na to gleda kao na trajnu investiciju. 

Ako često planinariš u zimskim uvjetima, što nužno ne mora značiti i po visokim gorjima, zimske gojzerice su za tebe must have. Ne samo što će snježni izleti biti lakši, topliji i sigurniji, nego ćeš poštedjeti svoje druge gojzerice uvjetima kojima one možda nisu dorasle. A to ujedno znači da si im produžio i vijek trajanja. 

Potrebno ti je još informacija o planinarskoj opremi?

1. Kako odabrati i kupiti gojzerice?

2. Kako odabrati idealan ruksak za planinarenje?

3. Upisati planinarsku školu – da ili ne?

4. Kako sam se zaljubila u planine?

5. Ljeti ti je vruće u gojzericama? Možda bi trebao nabaviti ljetne planinarske cipele