Planinarenje na otocima je jedan uistinu poseban doživljaj. Kombinacija mora i krša, mirisi mediteranskog raslinja, zvučna pozadina meketa ovaca i lomljenja valova o stijene – planinarski izlet na otocima znaju biti romantični. S druge pak strane nikad ne smiješ podcjenjivati težinu otočnih planinarskih staza jer teren tehnički nije jednostavan. Otok Krk je poznata outdoor destinacija, a izvan sezone najčešće ćeš vidjeti turiste kako planinare i bicikliraju. Mi smo se jedne jesenske nedjelju uputili istražiti stazu Baška-Bracol koja otkriva poglede na jedne od najljepših krčkih uvala i plaža. Moram li naglasiti da doslovno cijelim putem pogledi ostavljaju bez daha!

Brojne planinarske staze počinju u Baški, a planinari najčešće biraju istraživati Mjesečev plato, a s te strane ovog popularnog krčkog naselja starta i meni jedna od najdražih planinarskih staza – ona preko kanjona Vrženice do Uvale Vela luka.

baska_bracol

Ta jesenska nedjelja je bila kao nacrtana. Nakon reda bure i kiše, osvanuo je nevjerojatno lijep dan koji je bio toliko topao da smo na kraju hodali u kratkim rukavima.

baska_bracol

Inače planinarski izleti na Krku često znaju loše završiti, a problem je podcjenjivanje terena, ali i nesnosne vrućine tijekom sezone. Idealno vrijeme za planinarenje je definitivno izvan ljetnih mjeseci. Ako na otoku ne puše bura ili pada kiša, vrijeme je stvoreno za planinarenje. Temperature tada nisu niske stoga ti nije potrebna zimska planinarska oprema. 

Staza Baška – rt Škuljica – uvala Bracol

Početak ove staze nalazi se na kraju Baške kod pješčare Zarok. Znanstvenici smatraju kako bi pješčara Zarok trebala dobiti status prirodnog rezervata. Kako na službenoj ploči kod početka staze piše, u debelim naslagama pijeska i šljunka pohranjeni su podaci o minulima tisućljećima, vremenu kada je na baščanskom području klima bila drugačija. Radom ledenjaka, kao i potoka i rijeka formiranih pri povlačenju ledenjaka nataloženi su slojevi vapnenačkih breča, pijesaka, šljunaka i gline koji se izmjenjuju sa slojevima paleotala. 

baska_bracol

Nažalost, kada je turizam procvao javila se i veća potreba za iskorištavanjem pijeska za građenje koji se, kao što pretpostavljaš, uzimao s ovog prirodnog lokaliteta. Dugi niz godina se iskorištavao pijesak, a dio je korišteno i za povećavanje poznate baščanske plaže. Zbog toga je uništen središnji dio naslaga pijeska i šljunka na kojem su rasle zanimljive, rijetke i endemične biljke. 

baska_bracol
baska_bracol
Slijedi strmi uspon

Staza u početku prolazi kroz šumu te uskoro stižemo do vrata na kojima stoji upozorenje da je od dalje zabranjeno hodati u japankama. To upozorenje je posve shvatljivo jer brojni turisti s plaže ugledaju šetnjicu te pomisle kako je baš genijalna ideja istražiti tu stranu Baške u posve neprilagođenoj ili bolje rečeno nepostojećoj opremi. 

baska_bracol

Uskoro stižemo do najtežeg dijela ove staze, strmog uspona kroz ljuti kamenjar koji će izbiti dah svakom izletniku. Ostavljamo Bašku iza sebe. Nakon uspona dobrano zagrijani skidamo se u kratke rukave. 

baska_bracol

Stižemo do raskrižja staza na prijevoj Vraca otkuda možeš ostvariti i uspon na mali vrh Bag. Mi nastavljamo svoj put crvenom stazom broj 1 koja se spušta sve do rt Škuljica. Cijeli put je baš poseban doživljaj, a šlag na kraju je spuštanja do male plaže i na koncu osamljenog svjetionika s jednim od najljepših pogleda na otok Prvić i Velebit.

baska_bracol
baska_bracol1

Nakon kratke pauze, jer ovo mjesto zaslužuje da upijaš svu ljepotu, vraćamo se crvenom stazom natrag te se nakon uspona priključujemo na žutu stazu broj 13 koja preko uvale Vela draga vodi do uvale Bracol. Cijelim putem je pogled nezaboravan, a uskoro stižemo iznad uvale Vela draga gdje se nalazi jedna od poznatijih krčkih plaža. 

baska_bracol1
baska_bracol1

Mi smo bili u nedoumici napraviti tu pauzu za ručak ili to pak učiniti u uvali Bracol. Na kraju smo odlučili pojesti svoje sendviče i popiti pivo na krajnjem cilju jer tako znamo da smo stigli na pola puta. 

baska_bracol
baska_bracol

Inače u uvali Bracol se u ljetnim mjesecima nalazi ugostiteljski objekt koji je izvan sezone zatvoren, no možeš se poslužiti drvenim klupicama i stolovima. Osobno mi je uvala Vela draga puno ljepša i uvijek sam prije za dekicu na plaži nego za betoniranu uvalu. 

baska_bracol1
baska_bracol

Uvala Bracol je popularno izletište jedrilica i čak smo i krajem listopada vidjeli tri kako uplovljavaju u uvalu. Nakon skoro sat vremena pauze, odlučili smo uputiti se natrag istim putem do Baške. Sunce je polagano počelo zalaziti, a zadnje sunčeve zrake okupale su krš u najljepše zlatne boje. 

baska_bracol

Ova staza je duga oko 12,5 kilometra, a nama je uz dužu uračunatu pauzu trebao 5.15 h, no računaj da traje oko četiri i pol sata aktivnog hodanja. No, ova staza je toliko lijepa da ćeš često poželjeti napraviti pauzu ili samo zastati na stazi i upijati jedan od mnogobrojnih nezaboravnih prizora. Još ako putem sretneš stado glasnih ovaca (što je velika vjerojatnost), doživljaj je potpun.

mjesecev_plato

Korisne informacije za stazu Baška – uvala Bracol: 

 • Početak staze: Baška
 • Parking: duž glavne plaže u Baški, izvan sezona parking se nađe bez problema
 • Naplaćuje li se ulaz?: Ne
 • Dužina i trajanje staze: Opisana staza je duga oko 12,5 kilometara, a prođe se za 5.15 h (uz uračunate pauze) ili pak oko četiri i pol sata bez pauza. Staza spada pod K1 (kondicijski lagana) i T1 (tehnički nezahtjevna). Cijelu rutu možeš pogledati ovdje i ovdje.
 • Za koga je prikladna staza: Staza nije pretjerano zahtjevna (osim prvog uspona iznad Baške), no nipošto nemoj podcijeniti teren
 • Postoji li mjesto za hranu i piće?: Baška i uvala Bracol (tijekom ljetne sezone)
 • Dodatno: Svakako provjeri vremensku prognozu. Ljeti imaju na umu da stazom nema hlada, a zimi uzmi u obzir da na ovom dijelu udari bure znaju biti izuzetno jaki.

Otkrij još zanimljivih priča s otoka Krka:

 1. krk_surlice
 2. mjesečev plato, baška, otok krk
 3. Krk planinarenje
 4. kanjon_vrzenica_uvala_vela_luka
 5. mjesecev_plato_krk
 6. obzova_krk
 7. dolovo_krk
 8. Putevima_zlatnih_kapi_krckog_blaga