Prije svog prvog puta u Poljsku, točnije u Varšavu, nisam puno znala o poljskoj gastronomiji. Točnije moje znanje se svodilo na pojmove “svinjetina, kobacise i votka”. Tu je moje znanje o poljskoj kuhinji stalo. Srećom tijekom samog boravka u glavnom poljskom gradu to znanje se proširilo. Poprilično. Toliko da bih ti savjetovala da odeš na gastronomski vikend u Varšavu. Jer će te ponuda iznenaditi.

Poput većine zemalja srednje Europe, i Poljska svoju ishranu bazira na mesu, točnije rečeno najpopularnija je svinjetina koja se pretežito servira uz krumpire, rižu ili kupus. Isto tako poput većine zemalja srednje Europe, i Poljska svoje porcije poslužuje u velikim količinama, tako da se ne trebaš bojati da ćeš ostati gladan. Svinjetina je najčešće poslužena u obliku šnicle (kotlet schabowy), u gulašu, kao kobasica i mesni narezak. Piletina (kurczak) je druga po popularnosti, dok je riba popularna u sjevernom dijelu Poljske.

Definitivno najpopularnije jelo su pierogi, veliko tijesto bogato punjeno koje se poslužuje uz razne umake. Punjenja mogu biti slana, a tu ponuda uistinu varira – meso, povrće, riba.. Koji umak odabrati uz koje punjenje, svakako pitaj osoblje koje će ti dati najbolju preporuku. Popularni su i slatki pierogi. Kobasice se također nalaze na svakom meniju poljskog restorana, a najčešće se služe uz kupus ili prženi luk. Najpopularnije mjesto za isprobati pierogije jest restoran Zapiecek, kojeg možeš naći na više lokacija u samom centru grada.

varšava hrana
varšava hrana

varšava hrana

varšava hrana

varšava hrana
Varšava vrvi restoranima svjetske kuhinje

No, Varšava je puno više od poljske tradicionalne hrane. U Varšavu se doslovno možeš uputiti samo kako bi par dana jeo i pio. Tu ćeš naći raznoraznu svjetsku kuhinju. I teško ćeš odabrati. Razne vrste azijske kuhinje, izraelska, meksička, gruzijska… U samom centru grada ponuda je raznolika. Što ne iznenađuje jer ono malo što sam vidjela, Poljaci svoje slobodno vrijeme rado provode uz dobru klopu i cugu. Većina restorana pored kojih smo prošli je u večernjim terminima puna.

Varšavu također nije zaobišao trend burgera, tako da kad se zasitiš poljske hrane, a ne želiš eksperimentirati, dobar burger ćeš naći u skoro svakom dijelu grada. Mi smo jeli u Bran Burgeru, gdje su cijene uistinu jeftine. I gdje sam vidjela najveći burger do sada. Bobby Burger nudi fantastičnu hranu, no nešto sporiju uslugu, stoga naoštri živce i nemoj unutra ući izgladnio. No, čekanje se isplatilo, burger je uistinu bio odličan. Pravi gastroljupci neće zaobići varšavski market pod nazivom Hala Koszyki gdje se nalaze mnogobrojni restorani i štandovi, a tamo možeš odraditi i pokoji tečaj kuhanja.

varšava hrana
varšava hrana
varšava hrana

U samom centru naletjet ćeš i na fast food štandove, a posebno su među Poljacima popularan pomfrit i kebab. Na sve strane su popularni fast food lanci, tako da, doslovno, i oni koji mrze lokalnu hranu i ne žele isprobati ništa “egzotično”, poput gruzijskog restorana Chmeli Suneli, neće ostati gladan. Kao i kod nas, postoji određena vrsta pekara, no u većini slučajeva nudi slatke proizvode. Što uz kavu i nije toliko loša opcija.

varšava hrana
varšava hrana
varšava hrana
varšava hrana

Varšava me na raznima poljima iznenadila, a posebice kad je ponuda hrane u pitanju. U isto vrijeme vratit ćeš se par desetljeća u prošlost i tradicionalni poljski ručak će ti poslužiti konobarica odjevena u tradicionalnu nošnju, a svega par koraka dalje uživat ćeš u Meksiku ili na dobrom sushiju. A to se odnosi i na uređenje interijera. Svega par ulaza te dijeli od modernog i pretencioznog mjesta, preko hipsterskog do onog u kojem je vrijeme stalo. Doslovno. Do sada nisi razmišljao o Varšavi? Vrijeme je da počneš.

Planiraš put u Varšavu? Onda trebaš pročekirati i ovo:

  1. Varšava_Poljska
  2. Varšava_Poljska