Ako si u potrazi za city breakom, glavna poljska prijestolnica Varšava, pravi je izbor za uživanje u produženom vikendu. Njena burna povijest, raznolika gastronomska ponuda i moderna strana grada pružit će ti zanimljiva iskustvo. Varšava će te definitivno ugodno iznenaditi. A prije nego se odlučiš na put u glavni poljski grad, donosim par korisnih informacija o Varšavi.

1. Kako doći do Varšave?

Iz Zagreba poljska aviokompanija Lot leti direktnim letom za Varšavu. Let traje 1,25 minuta, a mi smo s ručnom prtljagom svoju kartu platili 1045 kn.

2. Koliko je udaljena varšavska zračna luka od centra Varšave?

Varšavska zračna luka veoma je blizu grada, tako da ako ne upadneš u gužvu, već za 20 minuta možeš biti na svom odredištu.

3. Je li potrebna putovnica ili se može s osobnom putovati u Poljsku?

Za put u Poljsku dovoljna je osobna iskaznica.

Varšava_Poljska
Varšava_Poljska

4. Cijene u Varšavi

Ne trebaš se opterećivati oko razmjenjivanja novaca u Hrvatskoj, na zračnoj luci skini odmah s računa novce u njihovom valuti. Jedan zlot iznosi 1,7 kn, a meni je za tri i pol dana bilo dovoljno oko 1000 kn. Dobra vijest je također što skoro svi restorani, znamenitosti i kafići primaju kartice.

5. Taksi, Uber ili Bolt u Varšavi?

Uber je zakon i Uber je veoma jeftin u Varšavi, jeftiniji nego u Hrvatskoj. Stoga ga možeš bez razmišljanja koristiti na dnevnoj bazi. Na zračnoj luci ga možeš dočekati na peronu odlazaka. U gradu pripazi s koje strane ga pozivaš, ceste su široke i često nemaju u blizini pješačke prijelaze.

6. Pričaju li Poljaci dobro engleski?

Poljaci se baš ne služe engleskim, rijetka su mjesta gdje ćeš se sporazumjeti bez problema. I svi će misliti da si iz Rusije. Reci “Spasiba” i klimni glavom.

7. Smještaj u Varšavi

Ponuda Airbnb je raznolika i velika. Moja preporuka je svakako smještaj u užem centru Varšave. Grad je velik i ne želiš trošiti puno vremena u prometu, pogotovo ako si došao na svega par dana.

Varšava_Poljska
Varšava_Poljska

8. Jesi li Poljaci uljudni?

Nemoj se iznenaditi hladnoći poljske usluge. Na većini mjesta su svi bili indiferentno uljudni, no rijetko smo doživjeli iskrenu srdačnost.

9. Kava u Varšavi

Dobra kava nalazi se na svakom uglu Varšave, a ako se uistinu ne možeš odlučiti gdje popiti svoju, Costa coffee i Starbuck’s se nalaze na skoro svakom uglu.

10. Gastro ponuda u Varšavi

Varšava nudi uistinu raznoliku gastronomsku ponudu. Poljska tradicionalna hrana, tajlandska, kineska, japanska, izraelska, gruzijska, meksička… Popis je uistinu dug i teško se odlučiti gdje jesti. Prosječni obrok uz piće u manjim restoranima nižeg/srednjeg cjenovnog ranga iznosi oko 100-injak kuna.

11. Kafići u Varšavi

Rijetki su kafići u Varšavi koji imaju otvorenu terasu. Stoga nemoj trošiti vrijeme na potragu. Većina puši ispred kafića. No, ako posjetiš Varšavu u toplije doba godine, iznenadit će te veliki broj kafića uz samo obalu rijeke gdje su terase must have. Stoga je najbolje vrijeme za putovanje u glavni grad Poljske od kraja svibnja do sredine rujna.

12. Vrijeme

Temperature u Varšavi variraju, ali ono što je konstantno jest hladan i jak vjetar. Slojevito odijevanje je must.

Varšava_Poljska
Varšava_Poljska

13. Kopernikov znanstveni centar 

Jedna od vodećih znamenitosti ne samo u Varšavi nego cijeloj Poljskoj jest Kopernikov znanstveni centar. Kako su velike gužve zbog smanjenog kapacitete gostiju, svoju kartu kupi dan ranije ili dođi ujutro na samo otvaranje centra.

14. Osobe s invaliditetom 

Kretnja gradom izuzetno dobro je prilagođena osobama s invaliditetom. Mislim da nisam vidjela u centru niti jedan semafor bez signalizatora, linija vodilja i opuštenog rubnjaka. Također je veliki dio ugostiteljskih objekata prilagođen osobama s invaliditetom. Primjerice svaki Costa Coffee u kojem smo bili ima prilagođen WC.

15. Must znamenitosti u Varšavi

Palac Kultury i Nauki je must see atrakcija, a cijena ulaznice iznosi 20 zlota.

16. Varšavski dvorac

Cijena ulaznice za Zamek Krolewski iznosi 20 zlota, a obilazak traje oko sat, sat i pol.

Varšava_Poljska
Varšava_Poljska

Otkrij još priča iz Varšave:

  1. varšava gastronomija
  2. Varšava_Poljska