Kućica na vrhu brežuljka okružena prirodom. S velikom terasom ukrašenom klupicama, foteljama i ljuljačkama s pogledom na vinograd. Unutrašnjost kuće miriše na drvo, čuje se pucketanje vatre iz kamine iz prizemlja. Topla svjetlost brojnih malih lampica baca nježan odsjaj na shabby chic namještaj, velike i raskošne zelene biljke i mnogobrojne božićne ukrase, od orašara, preko kuglica do gingerbreada. U lijevom kutku nalazi se pravo božićno drvce, postavljeno točno pored stepenica koje vode do drugog kata na kojem se nalaze cosy spavaće sobe koje odišu božićnim duhom. Prizor iz božićnog filma – osjećam miris medenjaka i kuhanog vina, čujem šuškanje papira prilikom otvaranja poklona i pjevušim božićne pjesme koje sviraju u pozadini.  Ne, ovdje ne opisujem idilu iz još jednog savršenog božićnog filma (oduvijek sam željela biti protagonisti u jednom takvom filmu) – ovdje opisujem božićnu bajku Ville Botanice, prave idile svega 30-ak kilometara od Zagreba.

Tjednima sam uživljeno promatrala fotografije Ville Botanice na njihovom službenom Instagram profilu. Cjelokupni interijer mi je djelovao posve nerealno, poput kulise za božićni film. Kad sam napokon kročila u kuću, činilo mi se kao da sam onaj stvarni dosadni život ispunjen poslom i konstantnom jurnjavom, ostavila iza sebe, a ušla u jedan mirni slatki svijet u kojem je jedino bitno uživati i razmaziti se. Jer točno to svaki kutak ove vile poručuje – opusti se i uživaj! To ni ne čudi jer je Villa Botanica upravo nastala iz velike ljubavi prema prirodi, ali i veselim druženjima u krugu onih najmilijih. Upravo to priča srdačna Kristina Petrovečki za vrijeme našeg zajedničkog doručka pod krovom Ville Botanice.

Moj tata, veliki zaljubljenik u šume, brežuljke, livade i visoravni, oduvijek je sanjao o autohtonoj drvenoj kući koja će ga izgledom i osjećajem topline vraćati u djetinjstvo, te u kojoj će moći provoditi ugodne trenutke sa svojom obitelji i prijateljima. Prije nekih 20-ak godina razmišljao je i intenzivno počeo tragati za savršenom pozicijom da svoj san pretvori u stvarnost. Usmenom predajom preko obiteljskog prijatelja čuo je za prekrasnu lokaciju koja se nalazi na samom vrhu malenog brijega s kojeg se pogledi protežu na sve četiri strane svijeta, do planina Medvednice i Ivančice, do svjetla grada Zagreba, te do pitoresknih zagorskih mjestašca. Mama i on su se odmah zaljubili u lokaciju te odlučili sagraditi kuću za odmor u kakvoj su nekad živjeli njihovi roditelji i djedovi i bake. Obzirom da se tata cijeli svoj život bavi gradnjom, a mama unutarnjim dizajnom, s lakoćom su osmislili nacrt kako bi projekt trebao izgledati. Nakon nekoliko godina gradnje i ulaganja dobili su točno ono što su željeli, drvenu kuću koja vraća u neka davno zaboravljena vremena, a po funkcionalnosti se savršeno stapa s modernim zahtjevima života. Kuća je zapravo oduvijek bila Botanica – podsjećala je na mali privatni botanički vrt, zbog količine i raznolikosti bilja koje ju okružuju, a ove godine odlučili smo dodjenuti joj i epitet Vila”, objasnila mi je Kristina dok nam radi kavu u custom made napravljenoj kuhinji u kojoj se mislilo na svaki detalj, poput ukrašenih kvaka, licitarskih srca, ali i ljupkog posuđa.

No, nije samo kuhinja custom made, veliki dio namještaja napravljen je po dizajnu Kristinine mame u jednoj maloj stolarskoj radionici. Drugi dio namještaja kupila je sama Kristina na raznim buvljacima i sajmovima starina, a u suradnji s prijateljem umjetnikom Marijem Mišeom ga je restaurirala kako bi se savršeno uklopili u interijer. Glavni cilj je bio stvoriti toplu atmosferu, korištenjem pretežito prirodnih materijala, kao što su drvo i crijep, i vratiti njegove goste u bajku iz prošlosti. Za cjelokupni dizajn interijera bila je zadužena Kristinina mama, dok su kasnije Kristina i njene sestre obogatile vilu detaljima s njihovih putovanja i s uletima s raznih buvljaka i sajmova.

“Majka je od kad znam za sebe bila pravi botaničar ☺. U našoj obiteljskoj kući oduvijek je imala mnogo raznovrsnih zelenih biljaka, kaktusa i drveća koja su se protezala skroz do stropova kuće te je svoju ljubav prema biljkama prenijela i na svoje kćeri. Naši gosti su oduvijek zbijali šale na račun zelenila koje se nalazilo u našoj kući te su govorili da je kuća poput prašume ili đungle u kojoj fali samo pokoja tropska ptica da upotpuni doživljaj. Logičan slijed je bio da je mama i novu kuću koju su sagradili upotpunjavala biljkama i zelenilom, kako izvana, tako i iznutra. Uređenju sam se priključila i ja te sam u ljeto Botanicu ukrasila malim kaktusima, palmama  i drvom banane. Oko Božića, u kući je svake godine božićno drvce ukrašeno ukrasima koje je majka skupljala od svojeg djetinjstva, objasnila je Kristina.


Posve je jasno kako u Villi Botanici nije ništa umjetno jer tu domaću toplu atmosferu teško je stvoriti tek redom kupljenim detaljima. Naime, veliki dio ukrasa su pokloni koje je obitelj Petrovečki dobivala od strane obiteljskih prijatelja. Ostatak ukrasa, poput orašara i glazbenih kutija, kupljeni su na sajmu antikviteta na Britancu i na Portobello roadu u Londonu.  U potkrovlju se osim tri spavaće sobe, nalazi još jedan dnevni boravak s malom bibliotekom s odabranim naslovima svjetske i domaće književnosti, kao i odabrana biografska i autobiografska djela iz glazbenog svijeta koje je Kristina godinama skupljala.

“Zbirka se tu ne završava – u dnevnoj sobi nalazi se i mala kolekcija francuskih filmova iz doba noira te ostalih klasika iz zlatnog doba Hollywooda. Na zidu glavne spavaće sobe nalazi se drvena lutkica – Vila Balerina iz radionice ‘Jasmina i Lutkice’, zagrebačke umjetnice Jasmine Kosanović, a na trosjedu njezini likovi Klara i princ Orašar iz poznatog nam baleta ‘Orašar’. Za vrijeme adventa/Božića u Botanici se može očekivati blagdansko ozračje koje vraća u neka prošla vremena, idilična atmosfera, toplina koja dolazi iz kamina, miris prave jelke, domaće juhe i toplih kolača. Osjećaj pravog doma. Villa je za sada slobodna čak i na sami Božić te nudi toplu atmosferu za idiličnu badnju večer ili pak božićni ručak, istaknula je Kristina.

Villa Botanica tijekom cijele godine plijeni pažnju svojim uređenjem. Teško mi se odlučiti bih li više uživala na pikniku na travi ispred same kuće tijekom vrućih ljetnih večeri, pijuckala vino na ljuljački u rano proljeće ili se skrila od minusa grijući se uz kamin okružena orašarima. Kao velika ljubiteljica prosinca, božićnih ukrasa, pjesama, kolača i filmova (shvatili ste koliko daleko moja ljubav prema božićnom vremenu ide), bila sam oduševljena kad sam kročila u tu božićnu bajku. Napokon sam ostvarila svoj san iz djetinjstva – postala sam protagonistica u vlastitom božićnom filmu.