Mislim da sam prvi put crveni preljev stavila negdje početkom srednje škole. Od malena pamtim mamu kao crvenokosu, stoga mi je posve jasno bilo u koju boju želim promijeniti svoju mišju smeđu – u crvenu! Tijekom godina mijenjala sam samo nijanse – bila sam drečavo crvena, nježno-bordo, ginger… Uvijek, ali uvijek, ostajala sam u sličnom tonalitetu i nikad nisam poželjela promijeniti boju kose. I onda se dogodilo čudo – poželjela sam postati plavuša!

I na drugim životnim poljima funkcioniram po principu naglog reza. Kada mi određena ideja, nakon sto i jednog preslagivanja u glavi, napokon sjedne, brzo i bez imalo grižnje savjesti dotičnu ideju pretvaram u stvarnost. Kad sam shvatila da već dva tjedna razmišljam o novoj frizuri, odlučila sam svojoj Aniti iz salona Kuća četki poslati poruku i pitati što je misli o promjeni (mala napomena – ona me već neko vrijeme bezuspješno pokušavala nagovoriti na promjenu boje, no ja se nisam dala). Kada je ugledala fotku samo je rekla “Odlična ideja, ali zahtijeva vrijeme i posvjetljivanje, ali step by step. Neću baš kantu blajha ti istresti na glavu. I može jako dobro izgledati. Ja sam za.” I tako smo se dogovorile – naše zadnje viđanje u 2018. zaključit ćemo s prvim korakom u procesu zvanom “Mija postaje plavuša”.

Većina žena shvaća koliko je promjena frizure i boje stresna. A ako sličnu boju kose imaš skoro 20 godina, onda razina stresa se multiplicira i ide u neviđene razine. No, nekako sam tog petka bila poprilično smirena i prvenstveno nestrpljiva. Shvatila sam da sam spremna za promjene na brojnim životnim poljima, a da je moja želja za novom bojom kose tek vanjski pokazatelj onoga što prolazim iznutra. A uz to sam znala da se prepuštam u sigurne ruke. Anita je uvijek poštovala moje želje, ali uvijek je znala dati svoj savjet i nikad nije slijedila slijepo moje upute. Sa širokim osmijeh me dočekala, točno sam vidjela da je i ona uzbuđena zbog cijelog procesa. Samo je rekla da u salonu nemaju tako često izazove te vrste. Isto tako je naglasila da ništa nećemo raditi na silu jer je zdravlje kose na prvom mjestu. Postupak će trajati postepeno, promatrat ćemo kako će kosa reagirati i nadati se najboljem. Stoga sam bila potpuno smirena jer Anita uvijek zna što radi. Već jednom sam izvlačila crveni pigment i znam koliko je to mukotrpan i dugotrajan proces. I vjerovala sam da nakon prve seanse nema šanse da se približim plavoj boji. No, moja kosa je ugodno iznenadila i Anitu i mene – očito i ona želi promjenu.

“Crvena kosa je specifična za klasično izbjeljivanje (blajhanje) iz razloga jer ne želimo ubiti kosu. Nakon crvene svaka druga svjetlija nijansa izgleda bezbojno i mat, a neću vam govoriti kakva je kad prolazi kroz proces blajhanja. Stoga smo mi odlučili raditi step by step posvjetljivanje – to će biti pravi projekt u trajanju od cirka pola godine do željenog rezultata. Ono čemu težimo je surf blond look”, objasnila je Anita.

Tijekom prve faze koristili smo brojne tehnike – babylights, balayage i klasično bojanje izrasta. Započeli smo s babylight tehnikom, postupak koji je vrlo sličan kao kod klasičnih pramenova, ali s jednom razlikom – količinom kose koja se stavlja u foliju i razdvaja između dva sloja. Tijekom ovog postupka uzima se veoma mala količina kose te se tako stvaraju nježni i tanki pramenovi koje smo posvijetlili par nijansi od moje prirodne boje kose. Ova tehnika je veoma popularna jer ostavlja prirodan dojam i može se primijeniti na sve boje i nijanse. Balayage je također tehnika koja tretira pramenove, no za razliku od klasične metode bojenja pramenova od vlasišta do vrhova, tijekom ove tehnike se pramenovi drže labavo i boje se kretnjom koja nalikuje na “metenje”. Krajnji rezultat je mješavina boja različitih intenziteta. Za kraj smo standardno prekrili izrast.

“Koristili smo nešto sasvim novo na tržištu, brend Pera357 koji dolazi iz Velike Britanije. Radi se o revolucionarom proizvodu koji skida umjetne pigmente bez agresivnih posvjetljivača, parabena i sulfata. Za čišćenje koristi oleta, soli i masne kiseline, kokosovo, jojobino i bademovo ulje”, objasnila je Anita.

Cjelokupni proces je trajao par sati, a ne smijem zaboraviti ni kako smo koristili i hranjivu masku kako bi nagradili kosu što je bila toliko strpljiva. Nikad neću zaboraviti trenutak kad je Anita izgovorila “Oho”, prilikom skidanja folije s pramenova. Utješila me i rekla da je sve dobro sve dok frizer ne kaže “Ups”, onda znaš da nešto nije ispalo kako treba. Odbila sam da vidim kosu sve do trenutka kad nisam sjela na stolicu ispred ogledala. U početku nisam imala što za komentirati. Nakon skoro 20 godina raznih nijansi crvene boje, koja je sama po sebi upečatljiva i jaka, bilo je čudno vidjeti moje lice uokvireno sa smirenijim nijansama. I dalje smo zadržali dio ginger pramenova, dok smo dio njih posvijetlili podosta. Čak je i sama Anita bila iznenađena koliko mi je kosa primila svijetle tonove. No, to u jednu ruku ne iznenađuje jer sam, nažalost, poprilično sijeda ispod sve te boje za kosu.

Krajnji rezultat – na novu boju kose sam se veoma brzo navikla, što zapravo govori da sam jednostavno bila spremna za promjenu. Oduševljena sam što je kosa prošarana pramenovima i uživam u svakoj fazi ove drastične promjene. Obje nismo znale što očekivati, jer me svatko zna kako red-ginger Miju. No, na koncu podjednako smo oduševljene rezultatom. Do proljeća bih trebala ostvariti cilj i postati plavuša, a do tada se psihički pripremam 🙂 I uživam u svojoj novoj boji koja će svakim odlaskom frizeru izgledati drugačije.