Koliko god nam Sjeverna Makedonija bila poznata, pa čak mogu reći i blizu, rijetki su oni koji su odlučili posjetiti ovu zemlju gdje vječno sunce sja. Stoga kad sam odlučila svoje ljeto provesti na relaciji Ohrid-Skoplje, kopala sam razne informacije, a neke na koje sam nabasala ne da mi nisu bile od koristi, nego su me odvele na krivi put. Prije nego kupiš kartu za Sjevernu Makedoniju (a možda već i jesi) i spakiraš svoje kofere, prouči ovih 18 savjeta koji će ti olakšati boravak u ovoj predivnoj zemlji. 

1. Kako doći do Sjeverne Makedonije?

Najbrži put do Sjeverne Makedonije je avionom, a ako na vrijeme kupiš karte, direktan let iz Zagreba će te koštati oko 100 eura, što nije znatno skuplje od vožnje autobusom. Samo što avionom stigneš za 1,15h, a o vožnji autobusom neću ni pričati (probala jednom, hvala, nikad više).

2. Smještaj u Sjevernoj Makedoniji

Najjednostavniji način za rezervaciju smještaja je Airbnb. Možda ponuda još nije toliko raznolika kao u nekim popularnim turističkim državama, ali zato su domaćini najbolji, otvoreni, srdačni i uvijek tu za bilo kakvu pomoć (po nas je domaćin Ljupcho u Ohridu došao na autobusni kolodvor i odvezao nas i natrag).

3. Je li za Sjevernu Makedoniju potrebna putovnica?

Za putovanje u Sjevernu Makedoniju nije ti potrebna putovnica, dovoljna je osobna iskaznica.

Makedonija_Ohrid


4. Kako putovati iz Skoplja do Ohrida?

Relacija Skoplje-Ohrid je fantastično povezana, tijekom cijelog dana idu autobusi, a karta iznosi oko 60-ak kuna u jednom smjeru.

5. Taksi u Sjevernoj Makedoniji

Pripremi se da će te taksisti prevariti. Pogotovo oni na autobusnom kolodvoru. Nama je naplatio 300 denara za relaciju koja iznosi od 100 do 150 denara. Stoga pokušaj spustiti za 50%.

6. Javni prijevoz u Skoplju

Javni prijevoz u Skoplju se ne drži uvijek reda vožnje. Ne paničari ako autobusa nema 30 minuta.

7. Engleski u Sjevernoj Makedoniji?

Nemoj se ni truditi pričati na engleskom. Bez brige, svi te razumiju.

8. Izleti brodom na Ohridskom jezeru

Izlete brodom na Ohridskom jezeru dovoljno je rezervirati večer prije. Samo se prošetaj centrom uz obalu i naletjet ćeš na brojne ponude. Cijene izleta u Ohridu iznose od 10 do 20 eura.

Makedonija_Skoplje

9. Okolica Ohrida

Ako planiraš istražiti i druga mjesta na Ohridskom jezeru, obavezno se provozaj njihovim lokalnim autobusima. Iskustvo za pamćenje. Ako ti na stanici priđe muškarac i govori da vozi autom do te iste relacije kao i autobus koji čekaš, slobodno kreni s njim. Privatni vozači koji oko stanica vrbuju klijente i voze za istu cijenu, normalna su pojava na Ohridskom jezeru. Lokalci se voze s njima.

10. Mijenjanje novca

Kad budeš mijenjao novce u Sjevernoj Makedoniji, dobro prouči mjenjačnice jer tečaj zna itekako varirati.

11. Cijene u Sjevernoj Makedoniji

Prosječan ručak/večera u prosječnom restoranu (čitaj porcije za najesti se, bez fensi-šmenci kerefeka) za dvije osobe s pićem kreću se oko maksimalno 20 eura (negdje je u tu cijenu uključeno predjelo, desert i salata).

12. Sladoled u Sjevernoj Makedoniji

Sladoled je u Makedoniji jeftin. Ali stvarno jeftin. Četiri kugle sladoleda koštaju oko 1,5 eura.

Makedonija_Skoplje

13. Što nositi od odjeće i obuće u Sjevernu Makedoniju?

I usred ljeta nosi duge rukave. Na Ohridskom jezeru navečer temperature padaju i do 15 stupnjeva, a u Skoplju grmljavinsko nevrijeme s kišom zna doći potpuno nenajavljeno.

14. Kako od i do zračne luke u Skoplju?

Službeni autobus, koji vozi iz centra Skoplja do zračne luke, ima veoma čudan raspored. Pripremi se da ćeš možda let čekati i po 6 sati. Uvijek možeš uzeti taksi koji će te koštati oko 20 eura, ako želiš još koji sat provesti u centru Skoplja.

15. Za sve pitaj Makedonce

Ako ti je potrebna bilo koja informacija, izgubio si se, ne znaš kad vozi autobus, koliko nešto košta – uvijek zaustavi lokalca. Makedonci su veoma otvoren i srdačan narod koji će ti rado pomoći.

Makedonija_kanjon Matka

16. Kanjon Matka

Do kanjona Matka vozi javni autobus broj 60 koji starta na autobusnom kolodvoru, no staje na, doslovno, svakoj stanici na putu. Kartu ćeš platiti 300 denara na zauzvrat ćeš dobiti 4 vožnje, što ti vrijedi za povratak i još dvije vožnje po gradu.

17. Internet u Sjevernoj Makedoniji

Svako mjesto u Makedoniji ima WiFi. Ako si pravi ovisnik, uvijek možeš kupiti prepaid karticu za internet. Ja sam uzela 2 GB za tjedan dana po cijeni od 50-ak kuna.

18. Peseki i mace

Pripremi srce na veliki broj maca i peseka bez doma. Za razliku od nekih drugih gradova koji imaju sličan problem, u Makedoniju je većina životinja (posebno peseki) označena i svi izgledaju ugojeno, sjajno i zdravo. I lokalci se brinu za njih.

Pročitaj i druge priče iz Sjeverne Makedonije:

  1. Ohrid putovanje Makedonija
  2. putovanje Skoplje Makedonija