Tjednima se brujalo o toj velikoj suboti kada će se Rijeka probuditi kao nova Prijestolnica europske kulture i kada će s velikim događajem proslaviti ovu prestižnu titulu. Hrvatski, ali i strani mediji pisali su o slavlju koje će trajati 24 sata, biti na 30 lokacija i predstaviti čak 70 događanja u kojima sudjeluje više od 1.000 izvođača. Rečeno je “Rijeka 1. veljače otvara godinu u kojoj postaje najzanimljiviji europski grad!”. Ako cijela godina bude poput samog otvorenja, onda nas definitivno čeka uzbudljiva godina. U društvu Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj provela sam skoro cijeli dan na riječkim ulicama i trgovima upijajući nevjerojatno pozitivnu atmosferu koja je vlada u svakom kutku grada. 

Sama vremenska prognoza nije mnogo obećavala, no svi pravi Riječani su samo komentirali da to nije apsolutno ništa novo i da to sigurno neće pokvariti cjelodnevnu zabavu. I držali su se svoje riječi – grad je od samog jutra vrvio ljudima, a zabava koje je trajala na pojedinim lokacijama do 6 ujutro držala je grad živim do prvih jutarnjih zraka. 

rijeka_epk

Rijeka je te subote ponudila za svakoga ponešto, i to nije samo prazna floskula. Od programa za djecu, odrasle i penzionere, do koncerata raznih glazbenih žanrova, do edukativnog sadržaja, do zanimljivih izložbi… Tog dana se slavila Rijeka, njena povijest, sadašnjost, ali i budućnost, njeni stanovnici, njena avangarda, njena tolerancija, njena posebnost…

Središnji event Opera Industriale, koji se odvijao u riječkoj luci, povijesno veoma bitnoj lokaciji grada, je upravo odao poštovanje svim radnicima Rijeke, njenom industrijskom nasljeđu, umjetničkoj avangardi i samoj tradiciji. Ovaj događaj je objedinio čak 200 izvođača, 400 zvončara, 3.000 zvona u publici te mješavinom zvuka, glazbe, buke, umjetničkih instalacija, iskre, videa i svjetlosnih efekata rekao kako je Rijeka spremna da u 2020. bude jedan od najzanimljivijih gradova Europe.

rijeka_epk
rijeka_epk

Tijekom cijelog dana i večeri grad je vrvio ljudima koji sa sobom nose programske knjižice i u trenucima predaha rade plan koje sve lokacije posjetiti. Tog dana je Rijeka ujedinila sve dobne skupine, svojim stanovnicima skinula s uma svakodnevne brige i poklonila im dan kojeg će pamtiti samo po dobrom i pozitivnom osjećaju. A svi znamo kako je to u današnje vrijeme teško.

Nakon Opere Industriale utišali su se umjetnički eventi, a Rijeka se pretvorila u party grad u kojem se ispred pojedinih kluba doslovno čekalo u dugim redovima. Od riječke ribarnice, do poznatih tunela, preko popularnih klubova poput Palacha, Pogona kulture, Discordije i atraktivnih trgova – zabava nije stala do ranog jutra. 

rijeka_epk
rijeka_epk

Mnogi su komentirali kako je titula Europske prijestolnice kulture veoma bitna za budućnost Rijeke, kako će grad napokon biti više u fokusu hrvatskih i stranih medija. A to može samo pozitivno utjecati na turizam. Ono najvažnije što je titula donijela jest činjenica da su u subotu u Rijeci svi bili neopterećeni i zadovoljni, ujedinjeni u zajedničkom osjećaju sreće, željni umjetnosti i zabave, željni života. A subota je bila tek otvorenje jedne od najuzbudljivijih godina u modernoj povijesti Rijeke.

Otkrivam koja mjesta u Rijeci trebaš posjetiti:

Vi preporučujete: ova mjesta u Rijeci obavezno moraš posjetiti