Kao da sam znala u kojoj godini se preseliti u Rijeku! U subotu 1. veljače Rijeka službeno otvara godinu u kojoj nosi titulu Europske prijestolnice kulture, a taj događaj je popraćen 24-satnim programom koji obiluje kulturnim i zabavnim eventima. Taj program je toliko bogat da je uistinu teško odabrati koji sve posjetiti. U želji da ti skratim muke, dobro sam proučila program i odabrala top 10 evenata koje bi svakako trebao doživjeti. A u suradnji s predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj uživo ću ti na njihovom službenom Facebook i Instagram profilu dočarati barem dio te lude atmosfere. No, krenimo od početka!

Rijeku kao Europsku prijestolnicu kulture očekuje jedna veoma dinamična, zanimljiva, zabavna i edukativna godina, a sve se to odvija pod sloganom Port of diversity, odnosno Luka različitosti. A da nipošto u 2020. neće biti dosadno najavljuje i program povodom službenog preuzimanja titule Europske prijestolnice koji doslovno traje 24 sata. U moru mnogobrojnih događanja, njih, zamisli, preko 70, izdvojila sam ključnih 10 za koje smatram da ne bi smio propustiti.

1. Upoznaj se s riječkom povijesti

Kada: 9.30 – 12 h
Gdje: Korzo

Program tvrtke Thorax, Rijeka, koraci i vrijeme posjetitelje upoznaje s važnim događanjima kroz posljednjih 116 godina burne riječke povijesti. Pomoću vremenske crte duge 232 metra postavljene na Korzu, posjetitelji ulaze u riječku povijest kroz koju uz pomoć vodiča upoznaju razna važna događanja tog vremenskog perioda. Događaji su prikazani glumom, odgovarajućom scenografijom, natpisima i vizualima.

2. Uživaj u modnoj reviji i otkrij simboliku suknje

Kada: 12 – 14.30 h
Gdje: Čajni trg (Trg Matije Vlačića Flacijusa)

U sklopu manifestacije RIJEKA PORTer – Rijeka se nosi, nosimo Rijeku, tvrtke Albabona:

12 – 16 h izložba Riječki brhani koja prati razvoj suknje, metaforu i simboliku suknje kod žena, tematizira muškarca u suknji, predstavlja suknje iz različitih predstava i kazališnih komada.

14 – 14.30 modna revija dizajnera koji se bave recikiranjem i preradom odjeće u nove odjevne predmete.

3. U slučaju da putem ogladniš

Kada: 11 – 18.45 h
Gdje: Koblerov trg i Ulica Šišmiš

Rox populi – program Udruge ugostitelja PGŽ

Koblerov trg i ulica Šišmiš dobivaju natkrivenu pozornicu, ulaz na trg se osvjetljava kao i ulaz u Ulicu Šišmiš – najužu ulicu u gradu. U programu sudjeluju: Maslina na Zelenom trgu, Caffe bar Charlie, Caffe bar Garcon, Caffe bar Juliet, Caffe bar Romeo, Me Gusta Gourmet Pub, BoomBar, Submarine burger.

Gourment Corner – pet kućica na trgu s prigodnom ponudom hrane i pića

16 – 18 h – Techno Vikings (live nastup)

18 – 18.45 h – KUC Kalvarija – Kuc Kuc Cabaret

4. Ispijaj gin i sredi svoju bradu

Kada: 16 – 19 h
Gdje: Ulica Pavla Rittera Vitezovića

2020 the Beat Street – program u organizaciji Udruge ugostitelja PGŽ

Vitezovićeva dobiva DJ pult i atraktivni light show. U program se uključuju: Cafe bar Luppis, Cafe bar Pucci i Cafe bar Three Monkeys

Pop up Barber shop – šišanje i brijanje na otvorenom u suradnji s Gentelmen’s Clubom

Izlagači autohtonih proizvoda

Pop up gin bar –  s ponudom prigodno osmišljenih, autentičnih riječkih gin tonica

EPK_Rijeka

5. Za sve mačkoljupce

Kada: 16 – 18 h
Gdje: Club Tunel, Školjić 12

Društvo za urbanu kulturu i Kultura d.o.o. donose program DISTRIKT: TUNELI – Marina Karamarko & Filip Motovunski – Show & Tell – prezentacija i upoznavanje sa osnovnim tehnikama miksanja/puštanja glazbe.

THANQ LABEL – prezentacija glazbene izdavačke kuće u vlasništvu Marine Karamarko.

Izložba LOVE CATS – prodajna izložba ilustracija akademske umjetnice Luise Ritoše koja je oslikala razne mačje izraze i karaktere s notom specifičnog humora. Kupnjom printa sufinancira se briga i njega za mačke lutalice.

6. Ne smiješ propustiti središnji program otvorenja

Kada: 19.00 – 20.30 h
Gdje: Riječka luka

Opera Industriale – središnji program otvorenja. Zvuk, glazba i buka, efekti koji nastaju kombinacijom svjetlosti i tame, snažni simboli Rijeke i Europe – sukus su atraktivnog programa otvorenja u Riječkoj luci. Organizatori savjetuju ranije okupljanje i najavljuju kako projekt počinje u 19.30h.

7. Za ljubitelje pisane riječi

Kada: 21 – 05 h
Gdje: River Pub, Ul. Frana Supila 12

RRiKA iliti Rokerska riječka kulturna alternativa je cjelovečernji program u organizaciji tvrtke Targa u kojem nastupaju književnici i glazbenici. Sve kreće s pisanom riječi, čitanjem autorskih radova renomiranih riječkih autorica i autora – Eliša Papića, Envera Krivca, Dunje Matić Benčić i Davora Mandića. Sviraju Elisha, Barbara Munjas, alt-rock sastav Sillycons te specijalni gosti iz Bjelovara Them Moose Rush. U pauzama te do ranih jutarnjih sati glazbu bira DJ Dog.

8. Što je Rijeka bez rock glazbe

Kada: 21 – 03 h
Gdje: Opera / Teatro Fenice, Dolac 13

LP Rock, Udruga riječkih rokera 60-tih donosi četiri sata rock glazbe u izvedbi rock bendova koji su ’60-ih,’70-ih i ’80-ih bili aktivni na širem riječkom području. Old Stars Rock Festival Rijeku predstavlja kao najrokerskiji hrvatski grad, dok članovi LP Rock udruge okupljaju i u glazbene aktivnosti uključuju građane treće životne dobi.  Sviraju: Arcamivida, Lady Be Good, Grupa Pan, ’60 River Band, Midnight Band, VIS Šta da, Kristali, Grejs 1, Delta Snake&Lizards, Bad Vlad Bend, Bajok, Norne & Spartaco i prijatelji, Exodus, Grejs 2, Arsenal, Lavine, Superstary & Stern, Grupa MI.

Rijeka_EPK

9. Zapleši u Ribarnici

Kada: 21 – 24 h,
Gdje: Riječka ribarnica

L2C EVENTS donosi program Back2love za sve ljubitelje dobre glazbe i plesa, a potpisuje ga kreativna direktorica Ivona Brnelić. Radi se o muzičkom vremeplovu u stilovima jazz, funk, disco, r’n’b i soulful house, uz sjajne plesne performanse.

10. Studio 54 u Rijeci

Kada: 23 – 05 h
Gdje: Discordia, Ulica Erazma Barčića 1 A

Udruga 4 kroz 4 predstavlja pionira glazbene scene New Yorka ’70ih i jedno od najbitnijih imena u povijesti disko glazbe – DJ-a Nickyja Siana! Nicky je vlasnik i dizajner prostora koji se smatra prvim njujorškim disko klubom, THE GALLERY i prvi resident kluba STUDIO 54. Direktno je zaslužan za karijere disko zvijezda poput Grace Jones, Loleatta Holloway, D.C. LaRue. Bio je učitelj Larry Levanu i Frankie Knucklesu koji je kasnije u Chicagu pokrenuo pokret svima nama poznat kao House glazba.

Foto: Borko Vukosav

Želiš čitati još postova o Rijeci?

Vi preporučujete: ova mjesta u Rijeci obavezno moraš posjetiti

Comments are closed.