Proljeće je idealno vrijeme za putovanja pa je tako veliki broj Hrvata uplatio turističko putovanje preko neke od turističkih agencija. No, usred pandemije koronavirusa, putovanja su otkazana, a države diljem svijeta zatvaraju svoje granice. Povodom toga Udruga hrvatskih putničkih agencija izdala je priopćenje svim putnicima koji su uplatili turistički aranžman u nekoj od turističkih agencija:

“Širenje koronavirusa izazvalo je nezapamćene poremećaje u svakodnevnom životu, mnogim djelatnostima i gospodarstvu – pa tako i u industriji putovanja. Od preporuka nadležnih institucija da se privremeno odgode putovanja do obustave redovnih prometnih linija, zatvaranja granica i potpune zabrane putovanja bilo koje vrste, koronavirus je turističkim agencijama, organizatorima putovanja i pružateljima usluga u turizmu, zadao snažan udarac.

Posljedice trenutne situacije osjećaju i putnici –  individualni gosti i grupe, poslovni ljudi na putovanjima i organiziranim kongresima, školarci i njihovi roditelji te svi ostali. Svi oni uredno su uplatili svoja putovanja  koja se zbog više sile, u ovim izvanrednim okolnostima, neće realizirati te očekuju kompenzaciju.

Predsjednik UHPA-e Tomislav Fain naglašava da uplaćeni novac nije izgubljen:

Planiramo krenuti s izdavanjem vaučera putnicima za uplaćene aranžmane koje će, u visini uplaćene svote, moći iskoristiti za neko drugo putovanje, kada sve ovo prođe, a kao što to već rade naše kolege u mnogim europskim zemljama“. 

Putnici moraju znati da njihov novac nije ostao na računu turističke agencije već je isti proslijeđen hotelu, aviokompaniji, prijevozniku… Obrtna sredstva pojedine turističke agencije, uglavnom malog ili srednjeg poduzetnika, ograničena su, i povrat sredstava korisniku usluge, uslijed stagnacije bukinga i nametnutih zabrana, bio bi koban za mnoge od njih.

„Stoga nudimo rješenje koje bi trebalo zadovoljiti obje strane – putnicima omogućiti da realiziraju putovanja, a agencijama osigurati nastavak poslovanja“, naglašava Fain.

U nadi da ćemo brzo prevladati ovu krizu i iz nje izaći podignutih glava, pridružujemo se apelima Stožera civilne zaštite da se pridržavamo uputa koje izdaje.”

Foto: Unsplash

Zanima te još blogova na temu koronavirusa:

—> Koronavirus i planinarenje: što savjetuje Hrvatski planinarski savez

—> Koronavirus i letovi: je li moguće promijeniti termin leta, dobiti povrat novca, što u slučaju otkazivanja…?