Bit ću iskrena. Kada sam postala svjesna na nabavka svih potrepština više neće biti baš tako jednostavna prvo mi je na palo na pamet – kako ću kupovati pivo? Da se razumijemo, lako je organizirati kupovinu hrane. Složiš popis jela i svega što ti je potrebno i kupiš za minimalno dva tjedna unaprijed. Međutim, pivo je specifično. Zauzima puno mjesta, a realno, ako radiš zalihe puno ti ga je i potrebno. Stoga dolazimo do zaključka da nije tako jednostavno ići u kupovinu piva. Tu su još i oni osuđujući pogledi kad se vidi sva ta količina u kolicima (mislim, trebaju ti kolica, ne možeš sve u košaru staviti). Svaki pivopija zna da je teško stati baš na jednom. Koliko pivoljupcima izolacija pada teško uskoro su shvatile i hrvatske pivovare koje su brzo organizirale dostavu svog craft piva diljem Hrvatske. 

Nakon što smo potrošili prve zalihe odmah je nastala panika. Svjetlost na kraju tunela se pokazala kada smo shvatili da naše najdraže riječko mjesto The Beertija na kućnu adresu dostavlja hrvatska craft piva. Onda kreneš sanjariti o pojedinoj pivovari, pa nisi siguran dostavlja li po cijelog Hrvatskoj ili samo po Zagrebu i okolici. I tako je rođena ideja S.O.S. vodiča za prave pivoljupce sa željom da nitko u Hrvatskoj ne bude zakinut za svoje najdraže craft pivo. Uz to narudžbama pomažemo svojim najdražim hrvatskim pivovarama. Pa krenimo (naravno prvo otvori ono zadnje pivo što ti je ostalo, lako ćeš nakon ovog posta naručiti novu zalihu)!

brlog_pivovara

Brlog zadružna pivovara

Neposlušna i Plavuša ubrajaju se među moje omiljeno pivo, a srećom Brlog dostavlja diljem Hrvatske. Za Zadar i okolicu te Zagreb (unutar 24 sata) dostava je besplatna, dok ostatak Hrvatske čeka oko tri do četiri dana te plaća dostavu 30 kn. Ako se nalazite u Rijeci i njenoj okolici sve nestašne pivske curke s potpisom Brloga možete naručiti i preko The Beertije. Brlog zadružna pivovara uvela je i svoj web shop gdje je omogućeno i kartično plaćanje. 

Lepi dečki Brewery

Najlepši od svih lepih dečkiju uljepšat će izolaciju diljem Hrvatske besplatnom dostavom. Ova akcija traje do 1. svibnja, a nakon toga je dostava free za narudžbu iznad 500 kn, a šalje se minimalno 1 karton, odnosno 20 pivica. Pokrenut je i web shop kako bi se svim fanovima olakšalo naručivanje. 

“Ovih dana dostavljamo osobno u Varaždin i okolicu, Međimurje, a jednom tjedno i u Zagreb (srijeda). Lokalno dostave stižu ili isti dan, ili u roku od 24 sata, po dogovoru. U Zagrebu nam pive dostavlja Cro Craft (i Split) i gastro shop Pomalo (koji pokriva i Dubrovnik), dok online možete naručiti i putem Spicy Days web shopa koji je uveo i lokalnu dostavu. Također i naš Pločnik ima u ponudi i to limenke – sve naše vrste, a dostavljaju putem Wolta. U Zagrebu smo dostupni i u sustavu Vrutka koji ima cijeli naš asortiman, a radi i u ovoj situaciji. Cijela situacija oko pandemije je i nas i naše lojalne kupce primorala na korištenje online kanala narudžbi i dostave. U ponudi imamo dostupno 12 stilova u bocama i jedan stil isključivo u limenci 0,5 i to Kosjenku. Boca nam je od 12,75 kn za lagere i pilsnere, do 21,75 kn za Hyperbolu, russian imperial stout, dok limenke dolaze već od 11 kuna za 0,33 limenku Međimurskog, našeg prvog piva. Također, ako ogladnite u Čakovcu i okolici naše pive, uz odličnu klopu, vozi i Stari Hrast – sixpackove limenki i boca”, poručili su Lepi dečki.

lepi_decki-pivo

LAB Split

Barba i cijela njegova ekipa stižu u Split i njegovu okolicu posve besplatno, a minimalna narudžba je jedan karton (mislim, što je jedan karton za pivopije?). Dostava ide i u ostatak Hrvatske, a naplaćuje se 29 kn po kartonu.

Lab_split_pivo

Pivovara Medvedgrad

Mnogima omiljeni Zlatni medo, Grička vještica, Fakin i Baltazar stižu na kućni prag u Zagreb i njegovu okolicu, Split, Rijeku, Osijek, Dubrovnik, Varaždin, Slavonski brod i Karlovac. Dostava je besplatna za narudžbe veće od 80 kn (budimo realni, što je 80 kn za pivopije), a za narudžbe manje od 80 kn naplaćuje se dostava 30 kn. Ako naručiš do 18h pivce na tvoj prag stiže isti dan. I da, plaćati možeš kreditnim ili debitnim karticama. 

pivovara_medvedgrad

Bura Brew

Možda nisam ljubitelj bure, ali jesam Bura Brew asortimana. Za Poreč i okolicu dostava je besplatna, a minimalna moraš naručiti jednu kutiju (24 boce). Ali, pazi ovo. Ako naručiš dvije kutije, stiže vadičep na poklon, a za tri vadičep i T-shirt majica. Do svog burastičnog piva možeš doći i u Rijeci i okolici putem The Beertije i Goblet beer storea, dok je za besplatnu dostavu u Dubrovniku, Splitu i Zagrebu (Goblet Beer store u Zagrebu također dostavlja) zadužen gastro shop Pomalo, a kod njih možeš naručiti uz naplatu dostave i za ostatak Hrvatske.

bura_pivo

The Garden brewery

U roku od jednog do dva dana, ovisno gdje živiš, na tvoju kućnu adresu stižu The Garden brewery limenke, a dostava je za cijelu Hrvatsku besplatna. Naručiti možeš putem njihovog webshopa.

garden_brewery

Pivovara 022

I Šibenčani su se brzo snašli te vrše za šire područje Šibenika vlastitu dostavu.

“Plaćanje beskontaktno, dostava idući dan, najmanja količina je 12 boca od 0,5 l. Narudžbe primamo putem Instagrama, Facebooka ili na 091/2771291 i 095/8742729. Za područje grada Zagreba i Dubrovnika zadužen je naš distributer gastro shop Pomalo (narudzbe@pomalo.shop ili na br. 0996146999, 0954146999), a za područje Rijeke The Beertija (0917968047). Za sada pokrivamo samo te gradove, a radimo na tome da pokrijemo još pokoji, posebno nas zanima Osijek s obzirom da tamo imamo svoju brojnu publiku”, objasnili iz iz Pivovare 022.

pivovara_022

5th Element

Zagreb, Daruvar, Pakrac, Lipik i okolica, Nova Gradiška, Novska i okolica, Virovitica, Bjelovar te Zabok i okolica na svoj kućni prag dobivaju omiljeno 5th element pivo. Minimalna narudžba iznosi 12 boca, a sve što trebaš napraviti jest poslati svoju narudžbu na mail prodaja@pivovara-daruvar.hr, a račun stiže na tvoj mail. 

5th_element_pivo

Hotch Potch

Ni ljubitelji Hotch Potch piva neće ostati zakinuti. Trenutno je moguće naručiti tri piva od 0.5l, a to su: Pale Ale (Little gnomes’ hats), Sour (Sourovska) i Milk Stout (Bad Drummer ). Još jedna dobra vijest – dostava je moguća za cijelu Hrvatsku. Dok Zagreb, Split i Dubrovnik imaju besplatnu dostavu, za ostatak Hrvatske se ona naplaćuje ovisno o količini. Naručiti možeš na broj 091/2432007 ili putem maila narudzbe@pomalo.shop i putem web shopa Spicy days.

hotch_potch

Zmajska pivovara

Zmajsko pivo zmajskom brzinom leti do tvog kućnog praga vlastitom dostavom od ponedjeljka do petka i do na području Zagreba, Samobora, Svete Nedjelje, Stupnika, Zaprešića i Velike Gorice. Ako ne živiš na tom području svoj primjerak zmajsko dobrog piva možeš naručiti putem Spicy Daysa, Beer shopa i gastro shopa Pomalo, a za područje Rijeke dostavlja i The Beertija.

zmajsko_pivo

Varionica craft brewery

Popularna Varionica nema možda svoju dostavu, no to ne znači da ćeš ostati bez njihovog piva. Besplatna dostava unutar 24 sata na području Zagreba je moguća putem Spicy daysa, Run Croatia i Farmica shopa. Također Zagreb, ali i Split i Dubrovnik pokriva gastro shop Pomalo. The Beertija dostavlja na području Rijeke, pivnica Runda na području Osijeka, a Bazzar.hr pokriva cijelu Hrvatsku.

varionica_pivo

Nova runda brewery

Poput Varionice, Nova runda nema vlastitu dostavu, no svoj primjerak omiljenog piva možeš naručiti putem web shopova Beershop i Wine&more, a limenke stižu na tvoju kućnu adresu diljem Hrvatske.

nova_runda

Pulfer

Pulfer vrši vlastitu dostavu na području Zagreba, a minimalna narudžba iznosi 20 boca, a plaćanje je moguće pouzećem. Svoje pivo možeš naručiti putem maila info@pulferzagreb.com, putem društvenih mreža ili na brojeve 098/169 3848 i 092/172 9467. Ako ne živiš u Zagrebu, Pulfer možeš naručiti putem Beershopa, Wine&more i Spicy daysa.

pulfer_pivo

Buzdovan cider

Besplatne narudžbe osvježavajućeg cidera vrše se na području Zagreba, a minimalna količina dostave iznosi 12 komada, a cijena po komadu 12,50 kn. Ako ne živiš u Zagrebu, Buzdovan šalje poštom. Narudžbu možeš izvršiti putem njihovih društvenih mreža ili na broj mobitela 098/603 514.

buzdovan_pivo

Pivionica

Na kućnu adresu dostavlja i Pivionica, a piva možeš naručiti na broj 091/4051305 ili putem maila info@pivionica.hr, a dostava je moguća diljem Hrvatske. Također možeš Pivionicu naručiti i putem Beershopa, Vrutka, Harat’s Beer Boutiquea Zagreb i gastro shopa Pomalo.

pivionica_pivo

Crafter’s

Crafter’s je pokrenuo svoj vlastiti web shop, a dostava je besplatna za Zagreb i okolicu, a minimalna narudžba jest kutija piva. Ako ne živiš u Zagrebu, svoj primjerak Crafter’sa možeš naručiti putem gastro shopa Pomalo

crafters_pivo

Želiš naručiti pivo različitih pivovara u jednoj narudžbi? Onda naruči na sljedećim adresama: 

Gastro Shop Pomalo

Omiljena dubrovačka adresa također se brzo prilagodila trenutnoj situaciji te dostavlja diljem Hrvatske veliki broj hrvatskih craft pivi. 

“Dostavljamo po cijeloj Hrvatskoj. Dostava je besplatna za gradove Zagreb i Dubrovnik, a mogućnost plaćanja pouzećem gotovina i kartice, a u Splitu je dostava besplatna za narudžbu punog kartona jedne vrste piva i plaćanje pouzećem u gotovini. Za te gradove se dostave odrađuju isti dan. Za ostala mjesta i gradove se dostava plaća po težini bez obzira na količinu narudžbe, a plaćanje je virmansko tj. transakcijski računi. Za narudžbe do 13h dostava je u roku 24h, iza 13h u roku 48h. U ponudi imamo pivovare: Medvedgrad, Zmajska, Garden, Crafters, Varionica, Pivionica, Primarius, Bura, L.A.B. Split, Brlog, 022, Šibenska, Barilo, Međimurski lepi dečki, Pomalo Dubrovnik, Republika, Seoska kuća, Visibaba i Kabinet, detaljno su objasnili iz shopa. 

Minimum za dostavu za područje Dubrovnika i Zagreba iznosi 100 kn, za Split cijeli karton, a za sve ostala mjesta ne postoji minimum jer se dostava naplaćuje. Sve narudžbe se primaju na mail narudzbe@pomalo.shop ili na broj 0996146999.

Spicy days

Moja osobna omiljena adresa za ljute i začinjene stvari u svojoj ponudi ima i craft pivo hrvatskih pivovara. 

“Za sve proizvode u ponudi, pa tako i pivo, radimo s GLS dostavnom službom koja dostavlja po cijeloj Hrvatskoj i EU. Paketi za HR ne bi smjeli biti teži od 40kg, no do tog iznosa treba skupiti pozamašan broj piva pa se ne brinemo i ne zamaramo kupca s tim podatkom (uvijek možemo poslati dva paketa). Cijena dostave je ona koju GLS naplaćuje nama, dakle 29kn, a dodatno pakiranje i zaštitu piva naplaćujemo 10kn jer je zamatanje svake boce u zaštitni materijal dugotrajan i skup proces. No, na taj način smo sigurni da će pivo doći na odredište u jednom komadu, budući da dostavne službe znaju biti grube prema paketima. Dakle, dostava za pivo iznosi 39kn za područje RH. Moguće je plaćanje bankovnom uplatom, PayPalom, karticama te pouzećem (GLS uslugu plaćanja pouzećem dodatno naplaćuje 5kn). Kako su marže na pivu prilično niske, a mi nismo niti proizvođači niti uvoznici, gotovo je nemoguće biti na nuli ako nudimo uslugu besplatne dostave s obzirom na gore navedene razloge (dugotrajan proces pakiranja + pakirni materijal). Za sve ostale proizvode je dostava besplatna za narudžbe iznad 350kn, no pivo ne spada u tu kategoriju. No, kupci prepoznaju kvalitetu i dobar odnos prema njima, tako da narudžbi definitivno ne nedostaje. Što se tiče dostave proizvoda u kategoriji ‘Pivski kartoni’, ona je besplatna i odnosi se samo na područje Zagreba. To smo napravili u suradnji s pivovarama Pulfer, Varionica i Zmajska. Mi zaprimamo narudžbe i uplate kako oni ne bi trebali brinuti o tom dijelu, a šaljemo im podatke za dostavu i u pravilu se dostavljaju jako brzo (isti ili sljedeći dan). Svaka pivovara ima svoja pravila koja su navedena na proizvodima u toj kategoriji. No, svakako ponavljam da to vrijedi samo za područje Zagreba i da je dostava besplatna (a obavljaju je pivovare). Treća bitna stvar za napomenuti je što smo uveli vlastitu dostavu po Zagrebu srijedom. Dakle, kupac može birati želi li povoljniju dostavu (15kn) bilo čega iz naše ponude, ali mora imati na umu da će mu narudžba biti dostavljena u srijedu. (sve narudžbe koje zaprimimo do utorka u 23:59h i budu plaćene, šalju se te srijede). U ovom slučaju je dostava besplatna za narudžbe iznad 200kn, neovisno o tome što je naručeno. Odlučili smo na ovaj potez jer nam dostavljač sad ima jedan slobodan dan u tjednu (budući da restorani i dućani ne rade), a grozno nam je da netko tko živi tri ulice od naše trgovine mora platiti 39kn za dostavu putem dostavne službe”, detaljno su mi objasnili i Spicy Daysa.

The Beertija – Rijeka

Upravo je The Beertija moj stalni izvor craft piva hrvatskih pivovara i upravo zbog njih sam došla da ideju ovog vodiča. Kod njih svoje najdraže pivo možeš naručiti putem društvenih mreža ili na broj 091/769 8047, a ponuda piva se može pratiti na njihovom Untappd računu i, naravno, objavama na društvenim mrežama. Plaćanje je moguće gotovinom, beskontaktno kartično i virmanski, a sve narudžbe napravljene do 16h dostavljaju se isti dan. Za narudžbe iznad 150 kn je dostava besplatna, a sve ispod se naplaćuju 20 kn. I doslovno možeš naručiti jedno pivo. Također imaju i opciju takozvanog Mystery boxa gdje jednostavno naglasiš koju vrstu piva voliš, a ekipa ti složi paket različitih pivovara. 

craft_pivo_dostava

Wine&more

Možda ćeš sada pomisliti što na popisu radi vino, no ovaj web shop također u svojoj ponudi ima i craft pivo (ovo “more” sada ima više misla…). Bura Brew, Mlinarica, Nova runda, Pulfer, Varionica i Zeppelin nalaze se u ponudi ovog odličnog web shopa.

Beershop

U ponudi ovog pivskog shopa nalazi se Crafters, Devetka craft, Nova rund, Pivionica, Primarius craft brewery, Pulfer, Varionica i Zmajska pivovara, a dostava je moguća diljem Hrvatske. Za Zagreb i okolicu dostava se vrši u roku od 24-72 sata, a plaćanje je isključivo po predračunu, a paket se bez potpisivanja ostavlja ispred vrata. Cijena dostave iznosi 30 kn, a za vrijeme trajanje pandemije koronavirusa ona iznosi 15 kn. Ostatak Hrvatske svoje pakete dobiva u roku od 48-72 sata dostavom Hrvatske pošte. Nažalost, moguće je samo naručiti limenke u originalnom kartonu od 24 komada, a cijena dostave varira ovisno o težini paketa. 

Foto: PR, Unsplash

Zanima te još koja gastro tema?

—> Zmajsko pivo novim izgledom pomaže Zagrebu. Svaka čast!