U srijedu 02. prosinca je hrvatski Greenpeace predao peticiju za zabranu laganih plastičnih vrećica Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja koju je potpisalo 65.000 građana.

Hrvatski Greenpeace se temom plastičnih vrećica bavi od prošle godine, a zajednički pritisak je urodio plodom: trenutno je otvoreno javno savjetovanje o Prijedlogu zakona o gospodarenju otpadom u kojem se nalazi i stavka zabrane laganih plastičnih vrećica debljine 15 do 50 mikrona. 

No, potpisanom peticijom borba ne staje. Procedura donošenja tog Zakona je tek započeta, a iz Greenpeace ističu kako priču žele “proširiti na vrlo lagane plastične vrećice debljine do 15 mikrona”. 

“Također je nužno postaviti konkretne ciljeve smanjenja potrošnje za jednokratne plastične proizvode koji u nadolazećem razdoblju još neće biti zabranjeni”, piše u službenom priopćenju.

Što možemo svi učiniti po ovom pitanju? Rješenje je jedino korištenje višekratnih platnenih vrećica koje svatko od nas može nositi sa sobom u torbi ili uvijek imati u automobilu te ih koristiti prilikom svake kupnje.

Kada bi svi postali svjesni koliko plastičnih vrećica koristimo neodgovornom kupovinom i koji utjecaj te iste vrećice imaju na okoliš, posegnuli bi odmah za onim platnenim.

Budimo realni, plastičnu vrećicu koristimo svega par minuta od trgovine do kuhinje, a njenim korištenjem ostavljamo trajno negativan utjecaj na okoliš. Kako Greanpeace piše u Hrvatskoj prosječna potrošnja po stanovniku iznosi 200 plastičnih vrećica godišnje. Samo predoči količinu tih plastičnih vrećica na jednoj hrpi!

Kako Greenpeace poručuje: #nećuvreću, a kampanju možeš podržati ovdje.

FOTO: Unsplash