Vjerojatno poput mene često imaš snove koji te vraćaju u školske klupe. Nerijetko u tim snovima si zaboravio domaću zadaću ili ispred ploče jednostavno nemaš odgovor na postavljeno pitanje. Koji predmet tada sanjaš? Ja osobno uvijek i vječno imam noćne more zbog matematike. 

Otkad znam za sebe mrzim matematiku. Ta odbojnost, koja traje do današnjih dana započela je veoma rano, još u doba prvih razreda osnove škole kada nikako nisam mogla shvatiti kako se kilometri pretvaraju metre, metri u centimetre, a da ne pričam o milimetrima. Tada sam još živjela u Njemačkoj i možda moja mama nije mogla na njemačkom objasniti sve te pretvorbe, no trudila se. Bila je strpljiva i uporna, no u jednom trenutku je odustala. Nije išlo. Nekako sam naučila pretvorbe kilometara u metre (mada i dan danas za svaki slučaj sve omjere i rezultate provjeravam na mobitelu), ali agonija je trajala sve do završetka srednje škole. Tijekom godina se nadodalo množenje i dijeljenje, sinusi i kosinusi, a usporedno sa svim novim elementima jednadžbe je rasla i moja noćna mora.

FOTO: Michael Sondermann / GNTB

Oduvijek sam više zanimanja iskazivala ka umjetnosti, od književnosti, slikarstva do glazbe. Knjige sam gutala, čak i kada nije bio red za odgovarati niti je dotična knjiga bila na popisu lektire. Sa zanimanjem sam čitala o povijesti, a posebno sam uživala čitajući o biografijama raznih poznatih umjetničkih genija. 

I tako mi jednog dana pod ruke došla i biografija o glazbenom velikanu Ludwigu van Beethovenu. Njegov život mi nije bio potpuno stran jer smo ga često spominjali dok sam pohađala školu u Berlinu. Ali ova knjiga je bila pomalo drugačija. Ne sjećam se točno naslova, ali se sjećam jedne činjenice na koju sam se baš slatko nasmijala. Možda si genije na jednom polju, no to ne znači da si savršen. 

Danas Beethovena pamtimo kao jednog od najpoznatijih glazbenika na svijetu za čije ime je vjerojatno skoro svako na svijetu čuo. On je u mnogočemu utjecao i mijenjao povijest glazbe. No, ono što se na prvu čini kao savršeni život, daleko je od toga. 

Smatra se kako je Ludwig van Beethoven rođen 17. prosinca 1770. godine u njemačkom gradu Bonnu. Ovaj datum je zapravo dan njegovog krštenja, a ne službeni dan rođenja, no do dan danas se slavi kao njegov rođendan. To nije zadnja zanimljiva činjenica iz života ovog glazbenog velikana. 

FOTO: Sonja Werner /GNTB

U dobi od 10 godina ga otac ispisuje iz škole, nadajući se kako će njegov izvanredni talent prehraniti siromašnu obitelj. Beethoven je počeo zarađivati i od tada je skrbio za svoju familiju, no ono što nikad nije savladao je lijepi rukopis. Do dan danas njegov loš rukopis mnogi ne mogu dešifrirati. 

Tako rani prekid školovanja ostavio je i druge tragove. Smatra se kako Wunderkind Ludwig nikad nije naučio dijeliti i množiti. Možda je bio glazbeni genij, no nije bio i matematički. 

Nisu to bile jedine prepreke koje su ga čekale. S 26 godina počinje gubiti sluh te je na vrhuncu stvaralaštva bio potpuno gluh. Unatoč svemu, pa čak i matematici i sluhu koji su neminovno potrebni za skladanje, Beethoven je u povijest ušao kao jedan od vodećih glazbenih genija ikad. Toliko o preprekama. 

FOTO: Francesco Corovillano / GNTB
Beethovenov rodni grad je Bonn u Njemačkoj

Danas o njegovom životu i brojnim drugim zanimljivostima (a vjeruj mi ima ih na pretek, no to ću tebi ostaviti da otkriješ), možeš doznati u njegovom rodnom gradu Bonnu u Njemačkoj gdje je Beethovenova rodna kuća pretvorena u atraktivan muzej. 

FOTO: GNTB
U Beethovenovoj rodnoj kući se danas nalazi zanimljiv muzej

Trenutno korona možda mrsi naše putne planove, ali dovoljno je ugledati se u Beethovena da shvatimo kako možemo nadići brojne prepreke. Ja sam se, primjerice, u trećem razredu srednje škole zainatila te sam krenula na redovite instrukcije iz matematike. Ne znam je li Beethoven imao instrukcije, ali očito je znao životne prepreke preskočiti na najbolji mogući način. Ja sam srednju završila s ponosnom i mukotrpno zarađenom četvorkom. 

I nemoj za kraj zaboraviti 😉

Iako je 2020. godina kada se slavi 250. godišnjica rođenja ovog velikog glazbenika, dosta je manifestacija odgođeno za drugi dio 2021., tj. za vrijeme kad će se smiriti pandemija koronavirusa. Do tada će se nešto održati i online, a kompletne informacije oko proslave rođendana možeš pratiti na ovom linku

Naslovna fotografija: Sonja Werner /GNTB