Trakošćan se definitivno ubraja u jedan od najpoznatijih i najljepših dvoraca u Hrvatskoj. Ono što ga čini tako posebnim je i njegova lokacija uz jezero Trakošćan koje mu pruža bajkoviti i pomalo mističan dojam. No, ako si planirao ovog proljeća uživati u ljepotama Trakošćana, imam za tebe lošu vijest – još samo ovaj vikend možeš doživjeti Trakošćan u svom punom sjaju. Naime, za desetak dana počinje ispuštanje vode iz jezera. 

Kako piše Jutarnji, 15 godina teku pripreme i istraživanja u vezi s čišćenjem samog jezera koje se lagano, ali sigurno pretvara u močvaru. Nekoć je njegova dubina na pojedinim mjestima išla do šest metara, no zbog mulja se dubina drastično smanjila. Zadnje izmuljivanje je obavljeno 1960. godine.

Radovi na jezeru Trakošćan uskoro će započeti. Sami proces ispuštanja vode trajat će oko dva mjeseca, slijedi odmuljavanje, a sve bi trebalo biti gotovo tek do proljeća 2022. Sav riblji svijet će biti prebačen u druge ribnjake. 

trakoscan

Ako si planirao uživati u svim ljepotama Trakošćana, ovo je zadnji vikend prije radova kako bi to mogao učiniti u miru i tišini. Ili ćeš čekati do iduće godine. Nemoj reći da te nisam upozorila.

Naslovna fotka: Vlado Šestan, Unsplash

Želiš planinariti oko Trakošćana? Nastavi čitati:

  1. ravna gora trakošćan