Slobodno možemo reći kako je Eiffelov toranj ne samo simbol Pariza nego i cijele Francuske. Uoči Olimpijskih igara 2024. godine, jedna od najpopularnijih francuskih turističkih atrakcija dobiva veliki makeover – Eiffelov toranj postaje svjetliji!

Eiffelov toranj je sagrađen između 1887. do 1889. na Champ de Mars pokraj Seine povodom Svjetske izložbe, a ubraja se u najveću građevinu u Parizu te je jedan od najprepoznatljivijih svjetskih simbola. 

Željezni toranj je do danas bojan čak 19 puta, a zanimljivo je da je za taj pothvat potrebno nevjerojatnih 60 tona boje. Trenutno je u nijansi smeđe koja je 1968. posebno kreirana za Eiffelov toranj. Kako Lonely Planet piše nova boja će biti zlatno-smeđa, zbog čega će na koncu simbol Pariza biti zlatniji. Ovaj makeover košta oko 50 milijuna eura, a prva faza je skidanje postojećih slojeva boje.

FOTO: Unsplash

Danas je teško zamisliti da je Eiffelov toranj u samom početku bio u crvenoj boji prema želji njegovog dizajnera. Gustave Eiffel ga je možda doživljavao u jarkim tonovima, no nakon samo tri godine je prebojan u svjetliju nijansu narančaste. 

Prema podacima preko 200 milijuna ljudi je posjetilo Eiffelov toranj od njegovog službenog otvaranja. Ova atrakcija privlači preko sedam milijuna posjetitelja godišnje. Kada osvane u zlaćanom tonu, sigurno će privući još veći broj turista. 

FOTO: Unsplash

Nastavi čitati:

  1. sirevi_putovanja
  2. muzeji_online_izolacija