Potraga za balansom, ravnotežom, mirom, potraga za ugodnom fizičkom aktivnošću koja puni baterije i motivira nas za novi dan potreba je koju su osvijestili mnogi na globalnoj razini i dotakla je sve generacije.

Netaknuta priroda u svojoj jednostavnosti i ljepoti postala je bogatstvo, a suvremeni putnik osvijestio je dobrobiti slobodnog vremena u kojem je okružen čarobnim vizurama koje mu priroda mirno, tiho i strpljivo daruje. Lijepo je spoznati, krenuti, vidjeti i osjetiti. A da je broj tragaoca za dobrobiti koje im poklanja priroda sve veći, potvrđuje i popularnost destinacija koje afirmiraju i njeguju svoje prirodno bogatstvo.

Turistička zajednica Požeško-slavonske županije svojom komunikacijom i aktivnostima posebno afirmira ovu filozofiju i sloganom „Doživi ravnotežu”.

Znak predstavlja apstraktni prikaz vage koja simbolizira uravnoteženost, a zdravlje se može definirati kao opća uravnoteženost organizma – balans. Krilatica „Doživi ravnotežu“ poziva nas da se prepustimo blagodatima Zlatne Slavonije.

opcina_Velika
FOTO: Hrvoje Serdar

Ovisno o našim željama, možemo odabrati zdravstveni turizam, wellness, odnosno blagostanje, trekking, vožnju biciklom, penjanje po stijenama ili planinarenje te uživanje u pogledu na predivne vizure slapova, jezera i povijesnih utvrda na vrhovima planina. Netko će energiju obnoviti i samim pogledom na predivne lipicance koji caruju u Državnoj ergeli Lipik.

Sve to potvrđuje da je bogatstvo Zlatne Slavonije u harmoniji kontrasta u kojoj se priroda ponosno nosi sa svojom ljepotom.

Planinarenje_vrh_Maliscak

Dominaciji impresivnog Papuka blagost daju predivni slapovi, planinarske staze, jaglaci i prekrasne vizure neba i sunca, dok dinamici doprinose stijene koje pozivaju aktivne penjače, a za povratak harmoniji tu su mirna jezera kao stvorena za vožnje čamcem.

Doživljaj destinacije dodatno naglašava pogled na zlatnu dolinu i brežuljke vinorodnog područja. Vizura se mijenja s promjenama godišnjih doba, a dominaciju preuzimaju boje koje može stvoriti samo priroda. Paleta je to od nježne zelene, koja postaje tamnozelena, zlatna, zatim bakrena i rubin-crvena, a zimu najavljuje biserno bijela boja ukrašena svjetlucavim kristalićima leda.

Okružene impresivnim planinama izdvajaju se stare utvrde na vrhovima planina i gradske jezgre secesijske arhitekture.

drzavna_ergela_Lipik

Harmonija prirode, čovjeka i svih životinja posebno dolazi do izražaja u Državnoj ergeli Lipik gdje emociju stanovnika prema svjetski poznatim, plemenitim lipicancima osjećaš na svakom koraku, a eleganciju Lipiku uz predivne lipicance daju i secesijske zgrade i paviljoni toplica koji impresioniraju ljepotom.

Direktorica Turističke zajednice Požeško-Slavonske županije Maja Jakobović, istaknula je: „Trend planinarenja, trekkinga, vožnje biciklima, aktivni odmor po mjeri postao je standard kvalitetno provedenog vremena i zato je Zlatna Slavonija prepoznata kao destinacija koju redovito posjećujemo u potrazi za novom energijom, doživljajem i emocijom.“

Park prirode Papuk, vinogradi i vinske ceste, izletišta, Državna ergela Lipik, vidikovci, jezera, stare gradske jezgre, Adrenalinski Park Duboka, Sokoline, Planinarski dom Omanovac na Psunju samo su neki od raznolikih sadržaja.

Terra_Panonica_Borna_Subota
FOTO: Borna Subota

Nekad su ove slavonske planine bile otoci u Panonskom moru oko kojih su plivali morski psi, a o tome svjedoči impresivan postav u Kući Panonskog mora i Interpretacijski centar Terra Panonica koji nas suvremenom tehnologijom vodi  milijune godina u prošlost. Ovdje ćeš otkriti priče o drevnim, ali i sadašnjim vrstama biljaka i životinja Pleternice i Požeško-slavonske županije, koje su bile prekrivene Panonskim morem.

Planinarenje će nakon ovakvog povratka u prošlost zasigurno dobiti potpuno novu dimenziju, a vrijeme provedeno u Zlatnoj Slavoniji bit će nezaboravno.

Sklad kontrasta, a sve pod zajedničkim nazivnikom „priroda i ljudi“, poziva te da doživiš ravnotežu baš ovdje u – Zlatnoj Slavoniji.

Naslovna fotka: Hrvoje Serdar
Tekst: Lighkomunikacije