Neuobičajeno visoke temperature postaju sve češća pojava u europskim planinskim destinacijama. Takve anomalije uzrokuju topljenje snijega, zbog čega su već prošle skijaške sezone mnoga francuska skijališta bila zatvorena. A kako se približava zima, jedno poznato skijalište je odlučilo zauvijek zatvoriti svoja vrata.

La Sambuy, grad koji upravlja obiteljskim skijalištem u blizini Mont Blanca u francuskim Alpama, odlučio je srušiti svoje žičare jer je, kao rezultat globalnog zatopljenja, njegova skijaška sezona smanjena na nekoliko kratkih tjedana, zbog čega je neisplativo držati ih otvorenima.

Odmaralište bi u novonastalim klimatskim uvjetima moglo raditi samo manje od pet tjedana u siječnju i veljači, i vjerojatno bi imalo operativni gubitak od oko 500.000 eura. Samo održavanje žičara godišnje košta 80.000 eura. La Sambuy nije veliko odmaralište, sa samo tri žičare i malim brojem skijališta koje se penju do vrha od 1850 metara.

Foto: Unsplash

Ostaje nada da će grad nastaviti privlačiti turiste unatoč predstojećem rušenju njegovih skijaških objekata. Odmaralište, koje se promovira kao ljetna planinarska i outdoor destinacija, namjerava potpuno promijeniti svoj image u mjesto za otkrivanje i zaštitu prirode, šetnje i bavljenje sportom.

Francuska doživljava pravu krizu skijališta. Predviđa se da će 53 posto od 2234 ispitana skijališta u Europi doživjeti vrlo visok rizik od nestanka zalihe snijega pri povišenju globalne temperature od 2 stupnja Celzija iznad predindustrijskih razina, bez upotrebe umjetnog snijega, prema izvješću koje je u kolovozu objavio znanstveni časopis Nature Climate Change. A prema izvješću koje je objavljeno u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences u siječnju, postoji velika mogućnost da porast globalne temperature premaši granicu od 2 stupnja Celzijusa do sredine stoljeća.

Klimatske promjene sve jače utječu ne samo na skijaški turizam, nego i na cijelu industriju putovanja, i veliko je pitanje kakva budućnost čeka mnoge svjetske destinacije.

Naslovna fotka: Unsplash
Izvor: CNN