Tko god je čuo da sam za advent bila u Beču odmah je pitao: “I, je li ljepše u Beču ili u Zagrebu?”, stoga u ovom ću tekstu odgovoriti na to pitanje. U kojem god trenutku otišli u Beč, jedno je sigurno: Beč je grad u kojem kultura odiše na svakom koraku. Kultura u svim mogućim značenjima toga pojma. Beč je gospodin, uglađen i rječit, u otmjenom odijelu s izvrsnim vokabularom, šarmantan i plemenit. I svi koji se jednom upoznaju s njim, odmah ga i zavole. Beč u adventsko vrijeme je isti takav, s dodatnim bojama i mirisima, ali i dalje otmjen.

No, krenimo redom. Ako idete autom, do Beča vam treba nešto više od 3 sata vožnje i sam ulazak u grad najavljuje vam da pred vama leži velika prijestolnica.

Moja prva točka koju sam željela obići prije odlaska u centar bio je glasoviti dvorac Schönbrunn. Ova rezidencija habsburških vladara od 18. do početka 20. stoljeća izvrsna je najava svega što će vas u gradu dočekati. Palača i vrtovi vrve ljudima, a u samom dvorištu palače nalazi se i “božićni market” koji mnogi ističu kao – najotmjeniji od svih u Beču. Zlatna i srebrna svjetla i tek ponegdje jedva čujna klasična glazba na izvrstan način najavljuju ono što vas čeka i drugdje u Beču. Božićne kućice raspoređene tako da na svakoj poželite zastati i koliko god vam možda “hrvatska novčarka” bude stvarala ograničenja, pronaći ćete nešto što ćete si moći priuštiti.

Raspored kućica, ali i njihov sadržaj je, jasno vam je to odmah, jasno isplaniran i raspoređen. I na svakom štandu ćete, posebno na onima na kojima se ne prodaje hrana ili piće, pronaći nešto novo, drugačije i unikatno. I upravo je to ono što je jako drugačije kod nas: nema štandova na kojima je sve isto, nema desetaka štandova na kojima se prodaju iste kape, šalovi, čarape ili što već… ali imate štandove s unikatnim božićnim kuglicama, ukrasima, nakitom, igračkama ili različitim ručno izrađenim predmetima koje možete darivati najmilijima, ili sami sebi.

Nakon obilaska Schönbrunna i štandova u njegovom dvorištu, autom sam se uputila u centar grada, gdje mi je bio i hotel. U Beču je advent raspoređen na više lokacija i sve ih možete obići pješice, a ako niste raspoloženi za šetanje ili je prehladno, izvrstan javni prijevoz bez imalo teškoća dovest će vas od jedne do druge lokacije.

Svaki božićni “market” u Beču poseban je na neki svoj način i kada ste već ondje, obiđite ih što više. Kojim god redoslijedom išli, moja preporuka je da Christkindlmarkt na Rathausplatzu ostavite za večer jer on je najveći i najljepši.

Stoga, pred vama su  Christkindlmarkt, Spittelberg, Karlsplatz, Freyung, Am Hof, Maria-Theresien-Platz, Stephansplatz… sigurna sam da kao ni ja, nećete zapamtiti niti jedno ime, ali svaki je poseban na neki svoj način, a opet savršeno uklopljen u ono bečko odijelo koje sam opisala na početku teksta.

Ako se što prije želite zagrijati, svakako odaberite punch, u ovom segmentu Beč nudi neograničen izbor: od klasičnog punča do onih s dodanim drugim vrstama alkohola, od whiskeya do svepopularnog gina. Već nakon samo jedne šalice, nećete osjećati hladnoću, a i raspoloženje će porasti barem za jednu stepenicu. Ono što je svakako ideja koju bi Zagreb trebao preuzeti od Beča (a i od drugih adventskih sajmova) jesu brendirane božićne šalice. Naime, kada u Beču dođete po punch, dobijete ga u keramičkoj šalici (platite cijenu puncha uvećanu za 3-4 eura za šalicu). Ukoliko šalicu na kraju želite vratiti, dobit ćete natrag svoje eure. Stoga, ako niste planirali kupovati božićne darove u Beču, ove šalice će vam dobro doći, a ako ih zadržite za sebe, imat ćete korisnu uspomenu. Na kraju, Beč ovime ne samo da sam sebi radi jednu ogromnu reklamu koju mi plaćamo, već i održava grad čistim i izbjegava plastičan otpad u kojem Zagreb grca tijekom adventa.

Što se tiče hrane u Beču i njihove adventske ponude ona je daleko slabija nego u Zagrebu. Čini se da Beč u ovom segmentu želi ostati tradicionalan: ponuda se svodi na različite kobasice, juhe i gulaše u “zdjelicama” od kruha, različite domaće i tradicionalne slastice i kolače. Jasno je, bečki advent nikako nije mjesto gdje će se ugostitelji otimati za zaradu koju tijekom godine ne uspijevaju prikupiti u svojim restoranima, već prigoda za druženje s prijateljima uz šalicu puncha i kobasicu u pecivu bez da se zadužite ako želite platiti rundu za cijelu ekipu.

Na kraju, je li ljepše u Beču ili u Zagrebu?

Nezamislivo je različito. Ako vam je cilj slikati se pored kućice restorana čiji ćete sendvič u «brioche» pecivu platiti kao suho zlato, a potom darove za prijatelje “made in China” kupiti na prvom štandu, nadajući se da neće dobiti 10 istih darova, onda nema potrebe da posežete do Beča.

Ukoliko pak želite uživati u lampicama, u mirisu puncha i društvu voljene osobe, onda je bečka romantika nešto što se ne propušta. Baš kakav je i sam Beč i advent u Beču je jedan pravi kicoš, svaka će se žena okrenuti za njim, a svaki muškarac će potajno željeti biti poput njega.