Rijetki su oni magični gradovi koje gledaš doslovno cijeli svoj život. O kojima misliš da znaš skoro pa sve. Čini ti se kao da si hodao već njegovim ulicama. Upijao njegovu atmosferu. I onda jednog dana uistinu šetaš tim ulicama. I cijelo vrijeme si moraš ponavljati kako nije moguće da si tu. New York je bio taj grad za mene. I ostao. Jer kad i danas na televiziji ugledam nevjerojatne prizore ove moderne betonske džungle i dalje ne mogu vjerovati da sam nekoć, barem na tjedan dana, bila dio njegove priče.

New York je sve ono što misliš da je. I puno više od toga. I posve je jasno zašto ga zovu “svijet u malom”. Upravo taj dio ovog najpoznatijeg američkog grada je onaj koji je mene potpuno očarao. No, New York nije samo “svijet u malom”, New York je svijet za sebe.

New York

New York

New York

New York

Jedan savjet u New Yorku zlata vrijedi…

Prije samog odlaska u New Yorka čula sam mnogobrojne savjete gdje jesti, što obavezno vidjeti, gdje popiti kavu, što nikako ne propustiti. No, posve je irelevantno za jedan grad poput New Yorka uopće davati savjete tog tipa. Ovaj grad je toliko raznolik, toliko toga nudi na malom prostoru, iza svakog ugla se nalazi nešto novo, nešto drugačije, nešto nevjerojatno, da slušati savjete tog tipa je posve suludo. No, postoji jedan savjet koji zlata vrijedi – samo šetaj! Upravo istražujući New York na nogama ćeš otkriti sve njegove nevjerojatne i raznolike strane. Samo hodaj. I kad misliš da više ne možeš, napravi još koji kilometar. Vjeruj mi, nećeš požaliti. Mi smo dnevno prosječno prelazili oko 15 do 20-ak kilometara. I tako smo prošli uzduž i poprijeko skoro sve kvartove na Manhattanu. Naravno, uzmi si kartu za podzemnu jer će ti trebati. Podzemna će biti najbolja prijateljica tvojih nogu. Naime, nju iskoristi kako bi se dovezao do određene destinacije od koje ćeš krenuti u svoj šetački pohod.

New York

New York

New York

New York

Uz savjet “Samo šetaj!”, dodat ću još jedan savjet, a on je “Samo promatraj!”. Tijekom svog boravka u New Yorku često smo znali zastati – odmarali smo se u Central Parku, sjedili na stepenicama na prometnoj shopping ulici, upijali atmosferu ispred Metropolitana, pili kavu na jednog od mnogobrojnih terasa. Naime, ovaj grad je poput filmske kulise, na ulicama se uvijek nešto odvija. Divit ćeš se dugim limuzinama i bogatašima koji iz njih izlaze kako bi potrošili “pokoji” dolar u jednom od dizajnerskih butika. Promatrat ćeš zen Amerikance kako vježbaju jogu na otvorenom. Ili žaliti one koji vidno pod stresom stoje ispred svog ureda i pale jednu cigaru za drugom. Ili gubiti glavu na Times Square. New York je svijet za sebe, a njegov život se odvija na mnogobrojnim ulicama.

New York je svijet u malom

Naravno postoje one atrakcije koje se nalaze na must see listi svakog turista. I njih svakako treba prekrižiti s te iste liste. Prvo jer su većinom te atrakcije žile kucavice ovog grada, a drugo jer su toliko obilježile mnogobrojne filmove i serije da jednostavno i sam želiš stajati kraj njih. Kip slobode i Ellis Island, Empire State Building, 9/11 spomenik, Central Park, Metropolitan muzej, High line, Brooklyn bridge, New York Stock Exchange, Charging bull, Flatiron building, Madison Square, Macy’s, Bryant park, Rockefeller Center, New York Public Library, Times Square, Grand Center Terminal, Chrysler building, Fifth avenue, St. Patrick’s Cathedral… uistinu bih mogla ispuniti stranice i stranice popularnih znamenitosti New Yorka. I svaku vrijedi posjetiti. No, bez brige, uz ugodnu šetnju ulice ovog nevjerojatnog grada će te odvesti same do njih.

New York

New York

New York

New York

New York

New York

New York je uistinu svijet u malom, i to je upravo ono što ga čini tako posebnim. U jednom danu osjetit ćeš duh Dalekog Istoka i mirise Italije, sa zgražanjem promatrati uglancane bogataške ulice, a s druge strane pak svega par ulica dalje još uvijek siromašnije dijelove Harlema. Na stranu blještave reklame Times Squarea, na stranu zelena raskoš Central Parka, na stranu šušur Pete avenije, upravo taj osjećaj cijelog svijeta na jednom malom otoku, je ono što je mene potpuno fasciniralo u gradu koji nikad ne spava. Isprva smo zakoračili u Chinatown. Bila je dovoljna tek jedna ulica da se izgled grada potpuno promijeni – reklame i natpisi na kineskom, teški mirisi morskih plodova, mnogo mačaka i hrpa smeća na cesti označili su ulazak u kineski dio New Yorka. Sjedeći u jednom od poznatijih autohtonih kineskih restorana, imala sam osjećaj da se nalazim upravo u Kini jer je posluga toliko loše pričala engleski jezik da smo se u jednom trenutku pokušavali sporazumjeti rukama i nogama. I bili smo u manjini. Svega koju ulicu dalje miješaju se mirisi origana i kave, sladoled je na sve strane, a Talijani nasmijani pričaju žustro gestikulirajući rukama – da, posve je jasno kako se nalaziš u Little Italy. Onaj pravi sushi, neobične trgovine i sva raskoš tjestenine, čeka te u četvrti Little Tokyo, a nezaobilazne adrese su i Little Ukraine, Little Korea i Hell’s Kitchen, dok Harlem i dalje nosi duh soula i funka. Svaki dan smo isprobali neku drugu kuhinju, no nismo ni zaobišli poznate američke fast food adrese. Definitivno New York ćeš izvrsno upoznati i kroz njegovu gastronomsku ponudu.

New York

New York

New York

New York

New York

No, nije New York samo uglancani dio Upper Sidea, nije samo grad u kojem je sve moguće, nisu samo toliko savršeno očišćeni neboderi koji se protežu do oblaka. New York ima i svoju tužnu stranu i ne moraš ići dalje od Manhattana kako bi to uočio. Na istoj ulici gdje se nižu Tiffany & Co., Louis Vuitton, Chanel i drugi luksuzni butici, u isto vrijeme ćeš vidjeti bogate plavuše napumpanih usana u vrtoglavim štiklama čije glomazne vrećice u njihovu limuzinu trpaju asistenti odjeveni u crno odijelo, i beskućnike koji sjede blizu semafora i na kartonskoj kutiji mole za pomoć. Odmah iza ugla blještavog Times Squarea, gdje se vodeći svjetski brendovi nadmeću reklamama, naletjet ćeš na madrace i mnogobrojna kolica koji označavaju privremeni “dom” mnogobrojnih beskućnika. U razmaku od samo par stanica podzemne vidjet ćeš skupe restorane u kojima jedu samo bijelci i cijeli niz afroameričkih frizerskih salona u kojima Afroamerikanke krote svoju divlju kosu raznoraznim pletenicama. Doživjet ćeš urbani New York u kojem dominiraju najneobičnije trgovine, na čijim ulicama je svatko što želi biti, bez straha i osude. U isto vrijeme na podzemnoj stanici tog dijela grada, ukrcat će se vidno nadrogiran par bez pola zubiju koji će pjevati 40 minuta istu pjesmu i vrtjeti se oko štange. New York na jednom malom mjestu pokazuje koliko daleko kapitalizam može ići. Što sve može ponuditi, tamo gdje je samo nebo granica. Naravno, samo za one dubokog džepa. Taj isti kapitalizam iscijedit će dostojanstvo čovjeka i svesti ga na odbačenu jedinku pored koje će prolaznik proći posve ravnodušan. Jer on nije dio njegovog svijeta.

New York

New YorkNew YorkNo, nije New York suroviji od ostatka svijeta. Nije New York bogatiji od ostatka svijeta. Niti siromašniji. New York sve dijelove svijeta, sve njegove dobre i loše strane, akumulira na malom prostoru u kojem se na istoj ulici mimoilaze oni prljavo bogati i oni koji nemaju za ručak. New York zbog toga šokira. New York zbog toga zna turista izuti iz njegovih udobnih tenisica za šetanje i konfrontirati ga sa životom ovog modernog svijeta u kojima su neki uspjeli, a neki će umrijeti pokušavajući.

Za one koji žele znati više 😉 :
1. Kad pomislim Jordan, sjetim se Wadi Ruma. Evo i zašto…
2. Ohrid – makedonski biser koji je ukrao moje srce
3. Na Bali ne odlaziš, na Bali se vraćaš