Mnogo prašine se u posljednje vrijeme diglo oko jedne specifične kampanje na bajnoj društvenoj mreži zvanoj Instagram. Uzburkali su se influenceri i kvazi influenceri. Kampanja je dospjela i u medije. Pratitelji ostavljaju negativne komentare. Stisnuli su unfollow. I sve to zbog bankovnih kredita.

Nekako smo se već navikli na raznorazne reklame na mnogobrojnim Instagram profilima raznih influencera, manjih, većih i onih ogromnih. Neki od njih su svoje profile pretvorili u hodajuću digitalnu reklamu zbog čega je postalo veoma teško razlučiti tko je taj utjecajnik, koji je to točno njen/njegov utjecaj (i ima li ga uopće) i s čim on točno utječe na nas. No, nekako smo se pomirili i s tim. Ljudi hrle za novcima. U svakoj branši je tako. Instagram nije izuzetak. Tko je mislio da će biti, poprilično je naivan.

No, do tada su influenceri bili još poprilično nevini – pokušali su, uspješno i manje uspješno, uklopljeno ili stršeći, utjecati na to koje cipele trebamo kupiti, koji šampon rješava sve probleme i gdje se najbolje jede. Povremeno bi nam savjetovali i koju knjigu da pročitamo, gdje da odemo za vikend i koja kolica za svoje novorođeno dijete da odaberemo. Često šarmantno, povremeno isprazno, ponekad iritantno, nekad i slatko – ali sve u svemu njihov utjecaj se držao sigurne, provjere i poprilično nevine sfere naših života. Ali iznenadno su se pojavili plaćeni postovi nekog posve drugačijeg sadržaja – onog zbog kojeg ćete se osjećati loše jer si neke stvari u životu ne možete priuštiti, onog zbog kojeg ćete živjeti izvan svojih okvira, onog zbog kojeg ćete ući u dugove kako bi vodili život koji nije vaš. Pojavile su se reklame za bankovne kredite.

reklama za kredite

Mnogo rasprava je dotična reklamna kampanja izazvala. Isprva jer je u pitanju proizvod čije reklamiranje uz osobno ime i prezime stvara kontroverzu. Ali reklama za kredite oduvijek je bilo? Točno. Reklame za kredite naći ćemo u tisku, na radiju i prije svega na televiziji gdje se vrte “ah tako šaljivi” klipovi koji nam trebaju ostaviti dojam da krediti nisu bauk, nisu toliko strašni i baš toliko ozbiljni. I u tim istim reklamama koriste se poznata lica, glumci i razne druge javne osobe. Točno. Zvijezde reklamiraju kredite. Ali ne na način poput Instagram influencera. Oni jesu isto plaćeni od strane dotične banke, ali oni u reklamama igraju određenu ulogu i u većini slučajeva ne stoje svojim imenom i prezimenom izravno uz sami čin podizanje kredita. Dotične televizijske reklame ne doživljavamo toliko “blisko” niti im posve vjerujemo. I to je ona krucijalna razlika. S ekrana ti ne vrišti pojedina glumica ispod koje pišu njeno ime i prezime i koja osobno savjetuje da je tako cool, super, turbo i easy podići kredit za sve one stvari koje si zapravo ne možeš priuštiti. Kao primjerice put za dvoje za Valentinovo. Uzmi sada, a o tome kako ćeš otplatiti to idući mjesec, nemoj uopće razmišljati. Mislim, mogao si razmišljati unaprijed pa ostavljati štogod od plaće sa strane i tako otići. Ali tko bi htio utjecati na takav način života.

Influencere pratimo zbog njih samih, ne zato što se vrti njihova plaćena reklama na televiziji u prime timeu. Pratimo ih jer su nam zanimljivi, iz nekog razloga ih poštujemo i vjerujemo im. Doživljavamo ih kao svojevrsne “digitalne frendove”. Jer ako influencerica stavi da joj je tako super dotična krema, nekako joj vjerujemo. I možda ćemo je i sami htjeti isprobati. Jer tako funkcioniramo i sa stvarnim prijateljima. Ako nam je frendica preporučila svoj novi ruž, velika je vjerojatnost da ćemo ga isprobati i mi. Isto vrijedi i za novi restoran u kojem je bila prošli tjedan. No, hoće li ti prijateljica predložiti da digneš kredit kako bi negdje otputovala za Valentinovo? Hoće li ti uz široki osmijeh savjetovati da uz pomoć kredita kupiš te skupe čizme? Hoćeš li se zbog njenog hvalisanja sa luksuznim životom sa svojim osjećati loše? I hoće li ti ona u tom slučaju predložiti da digneš kredit i živiš barem na koji dan život koji nije tvoj? Ako je tvoj odgovor “hoće”, onda u svom životu ne trebaš takvu prijateljicu. Jer ona je sve samo to nije. Ako bi se u stvarnom životu riješili takvih pijavica, zašto bi ih pratili u onom digitalnom?

reklama za kredite

Nekako smo se navikli na sve te reklame na društvenim mrežama. I u njima nema ničeg lošeg. I brojne slave osobe su svoje ime često vezale uz određeni brend, a zarađivale su toliko da o tome pojedini influenceri mogu samo sanjati. Navikli smo se na dotične reklame i još donekle im vjerujemo. Jer su dotični proizvod isprobali ili barem držali u svojim rukama. Bili su u doticaju s njim. Pa makar ih kasnije negdje prodali.

Jesu li isprobali dotične kredite? Nekako sumnjam. Postavlja se pitanje – ako dotični influencer nije imao potrebu za dizanjem dotičnog kredita te tako nije testirao proizvod kojeg reklamira, niti ga u ovom slučaju vratio pod uvjetima koji mu stoje uz ime i prezime, kako može tvrditi da je ova usluga/proizvod tako fantastičan? Kako ga može s toliko sigurnosti i uz široki osmijeh preporučiti svojim pratiteljima i čak ga zapakirati kao dobronamjeran savjet? Jer dotični post nije ništa više nego poticaj da budemo nezadovoljni sa svojim životom i da to nezadovoljstvo, rješavamo na posve pogrešan način – upadanjem u dugove. Nemaš za put u dvoje? Ma daj digni kredit, sve brige su riješene. Kako ćeš vratiti novce? O tome razmišljaj sutra, odnosno za mjesec dana. Bježi od svojih odgovornosti. Zatrpaj glavu u pijesak. Instant reklama za instant život. Nit’ brige, nit’ pameti. Dok kamate ne stignu na naplatu. Nekom u obliku debelog minusa. Nekom s debljim računom, ali s manje pratitelja. I manje poštovanja. Pitam se, je li vrijedilo?

Za one koji žele čitati više 😉 :
1. Na Instagramu sve ima cijenu… osim stvarnog života
2. Za nas i naše cice! Da ih više pazimo!