Glavna urednica hrvatskog izdanja portala Buro24/7 Ana Pavić modu već godinama ima u malom prstu, postavlja trendove i otkriva nove talente. Privatno obožava otkrivati nove destinacije, upoznavati lokalnu kulturu mjesta u kojem boravi, a tijekom putovanja se vodi prvenstveno jednom misijom – uživati, uživati i uživati. I putem mnogo toga naučiti, prvenstveno o samoj sebi. Dragi putoholičari, doznajte kako i zašto putuje Ana Pavić…

Putovanja su za mene

Najveća radost života, prilika da spoznam svijet oko sebe, još jače razvijam svijest, kulturu, toleranciju, sve ono što mi iznutra treba da budem bolja osoba svakim danom. Sa svakog putovanja dođem kao bogat čovjek jer ta životna iskustva vam ne može nadomjestiti nikakva kupljena trendi krpica.

Prvo putovanje ikad vs zadnje putovanje

Prvo kojeg se sjećam jer sam bila dovoljno samostalna da ga doživim je bilo putovanje u Italiju. Posjetila sam Rim, Napulj i provela nekih mjesec dana na samom jugu. Odmah sam stekla hrpu poznanika s kojima sam se družila po cijele dane. Dobro se prilagođavam u zemljama koje mi odgovaraju temperamentom pa sam već bila domaća nakon deset dana u Italiji. Zadnje putovanje mi je bila Kolumbija gdje sam provela 24 dana u siječnju ove godine. Neki dan smo odlučili da se vraćamo tamo jer, iako smo prošli više od 70% zemlje, želimo natrag u Medellin (obećala sam tom gradu da će me vidjeti opet), Cartagenu i karipske otoke. Kolumbija je toliko predivna da je morate doživjeti. Priroda, ljudi, sve je još neokaljano masovnim turizmom i jedva čekam nazad.

Za putovanje se spremam štreberski ili kampanjski?

Spremam se štreberski prvenstveno zbog poslovnih obveza, ali i financijske konstrukcije. Uvijek znam unaprijed bar 2 mjeseca ako negdje idem. Za Kolumbiju smo se pripremili godinu dana unaprijed.

ana pavić putovanja

ana pavić putovanja

Novo putovanje biram na način da…

Sjednemo i dogovorimo se svi. Uglavnom u ekipi imamo neke iste želje pa nam nije teško dogovoriti se.

Solo vs putovanje u društvu

Imam tu sreću da su moji frendovi stvarno kao moja obitelj. Možete biti frend s nekim, ali putovanja vas testiraju, pogotovo ona daleka na kojima ste stalno zajedno i uvjeti nekad nisu najbolji. Uvijek biram putovanje s frendovima.

Moj najdraži suputnik je…

Već nekoliko godina putujem s mojom prijateljicom Antonijom i nas dvije funkcioniramo savršeno. Volim slobodu na putu, ne volim da mi se nabija tempo, svatko nek’ ide gdje želi, nema stresa i živaca. U Kolumbiju smo išli nas četvoro (Jakša, ja, Antonija i Ivana) i bilo nam je fenomenalno.

Aktivan vs pasivan odmor?

Uvijek aktivan. Svaka čast ljudima koji dođu u resort i dva tjedna sjede na istoj plaži ispred iste kućice. To je neki stupanj mirnoće i chilla koji bi voljela jednom postići. Ja se moram kretati, mijenjati lokacije, biti s lokalcima, izlaziti vani… Nisam mirna pola sata, a kamoli dva tjedna.

Smještaj biram prema…

Kad sam bila mlađa trebao mi je samo krevet i sanitarni čvor. Sada gledam da mi je lijepo, uredno, ali ne preskupo. Ima toliko prekrasnih pristupačnih smještaja na airbnb/u da nije frka naći nešto dobro, a da pritom ne bankrotirate.

ana pavić putovanja

ana pavić putovanja

Turistička agencija vs vlastiti aranžman

Nisam ljubitelj toga da mi netko organizira stvari. Ne volim grupna vježbanja, grupna kretanja, grupna razgledavanja, ovisnost o grupi. Da odgovorim jednostavno, solo aranžman uvijek osim iznimno ako u pitanju nije neka super kul niche agencija koja će moju ekipu odvesti negdje na kraj svijeta i dati nam iskustvo života.

Uspomena (dobra, a može i loša) koju nikad, ali stvarno nikad neću zaboraviti je…

Najbolje vam ne mogu reći. Ima ih previše jer gdje god dođemo izlazimo vani, upoznajemo ljude, upadamo u neke nadrealne situacije.

Luksuzni smještaj vs onaj “onaj da što manje platim” smještaj?

Kako sam kazala, možeš imat super smještaj i ne platit ga sto milijuna nečega.

Na putu sam ranoranioc/uspavana ljepotica

Dižem se ranije jer me adrenalin roka cijelo vrijeme. Doduše ako sam taj dan tek došla iz izlaska ujutro (što nam se uvijek dogodi na putovanjima) onda si dam odmor.

Mobitel je na putovanju za mene…

Uvijek ga imam. Sve fotkam, snimam. Volim jako fotografirati ljude i arhitekturu. To su mi uspomene kojima se vraćam u nekim lošim danima. Napune me srećom.

ana pavić putovanja

Stvari bez kojih nikad ne putujem su…

Zaštitni faktor 50 i sve moje mazalice za lice. Frik sam znam.

Kofer vs backpack?

Uvijek kofer. Ne znam se spakirat nikako.

Pakiram se u zadnji tren ili sustavno planiram danima unaprijed svoju prtljagu?

Obično odredim taj tjedan što bi nosila i gdje bi sve mogla završit na putovanju. Onda je dan prije u spavaćoj iskrcavanje na Normandiju od kaosa doslovno.

Moja tajna/trik za pakiranja stvari je…

Ako ga netko ima nek’ mi pomogne. Svaki put kad dođem na destinaciju i otvorim kofer sadržaj izgleda kao da me pakiralo pet različitih žena. Evo ne znam stvarno.

Destinacija koja me šokirala/promijenila poglede na svijet je…

Opet ću reći Kolumbija. Siromaštvo je veliko. Više od 80% zemlje su slamovi/favelle. Ljudi žive u malim kućicama s terasom opasanom željeznim ogradama. Dođete tamo, budete s tim ljudima skoro mjesec dana i vratite se zahvalni i s niskim pragom tolerancije za gluposti. Ako nisi bolestan, sam na svijetu i gladan, nemaš problem osim onog u glavi.

Destinacija koja me neočekivano ugodno iznenadila je…

Svaka me iznenadi jer nikad ne znam što očekivati. Singapur mi je bio zanimljivo iskustvo.

Destinacija koja me potpuno razočarala je…

Ta se nije pojavila. Ja i u pustinji nađem nešto zabavno. Treba tražiti ljepotu svugdje jer je doista ima. Ne mora vam se svidjeti da se odmah osjećate kao doma, ali treba poštovati drugačije stvari.

Mjesto gdje mi je ostao dio mog putoholičarskog srca je…

Medellin… Ne znam što mi je s tim gradom, ali ja se jedva čekam vratiti. Barcelona je isto moj grad. Već znamo klubove, mjesta za brunch, najbolju pizzu u sportskom baru čiji su vlasnici Talijani…

Svi znamo da nisu sva putovanja savršena. Moja šokantna/jeziva/opasna anegdota je sljedeća…

Nisam doživjela ništa jezivo ili nerješivo.

ana pavić putovanja

ana pavić putovanja

Moj smještaj iz noćne more bio je…

Nemam neka neugodna iskustva sa smještajem. Uvijek je ok.

Najbolje/najneobičnije piće ikad

Uvijek su najgora ona koje sam radiš od ostataka nekih cuga i nazivaš ih koktelima. Ostavit ću vam mašti na volju. Super mi je sok od voća lulo, a prije nekih 7 godina sam prvi put probala Moscow Mule koktel (znam, late bloomer) u Berlinu i od tad mi je najdraži koktel koji svugdje naručim.

Najbolja/najneobičnija hrana ikad

Jeli smo jako ukusna riblja jela u restoranu La Chevicheria po preporuci Anthonyja Bourdaina. Riža na kokosovom mlijeku je zanimljiva, pohane banane s kokosom, palačinke arepa s avokadom… Jedem sve. Nemam problema na putovanjima.

Top tri destinacije koje svatko mora posjetiti

Cartagena, Barcelona, Berlin.

Top tri destinacije koje možeš i preskočiti

Tko sam ja da ljudima kažem gdje da ne idu. Svi imaju svoja iskustva. Treba sve vidjeti.

Zaklopi oči i sjeti se destinacije na kojoj si bio najviše sretan. To je…

Na jednom minijaturnom karipskom otočiću preko puta Paname.

Let, autobus, brod ili road trip?

Sve. Svejedno mi je dok god se negdje ide.

ana pavić putovanja
ana pavić putovanja

Kad imam putne noćne more sanjam…

Joj. Let avionom pogotovo preko oceana. Svašta mi pada na pamet.

Na putovanjima uvijek kupim…

Neke sitnice. Uglavnom sve potrošim na hranu i izlaske 🙂

Najvažnija stvar koju sam naučila na putovanjima je…

Nema nervoze.

Ako želiš pratiti i druge putoholičare, provjeri sljedeće priče :

  1. andreja petrić putovanja
  2. daniel delale putovanja
  3. Iris Hazler Šanko

Comments are closed.