Iris Hazler Šanko, britka novinarka, content maherica i moja jedina kuma, ujutro mrzi cijeli svijet, ali na putovanjima će se dići i prije zore ako treba. Možda uopće nema hrskavicu u koljenu, ali će se bez kukanja preći preko 800 stepenica kako bi uživala u pogledu. Na putovanjima za nju jednostavno ne postoji “ne mogu”. Prateći njene putne pustolovine na društvenim mrežama dobit će nefiltrirani prikaz dotične destinacije, njene uglancane, ali i one manje blještave strane. I ono najvažnije – doznat ćeš gdje ćeš se pošteno najesti. Dragi putoholičari, upoznajte kako i zašto putuje Iris Hazler Šanko…

Putovanja su za mene…

Putovanja su za mene postala nit vodilja. Pregrizeš sve probleme na poslu i u privatnom životu i motiviraš se putovanjem, svojevrstan smisao života i najbolji način opuštanja. I apsolutno najbolje uložen i potrošen novac.

Prvo putovanje ikad vs zadnje putovanje

Ovo je malo komplicirano jer sam rođena u Baselu u Švicarskoj tako da sam kao beba od godine dana prvi put letjela za Zagreb, hahaha 😀 Ali, realno, prvo pravo putovanje je bilo kad sam imala 11 godina i starci su me odveli u London. Sve su odigrali jako mudro, nisam imala pojma što mi se sprema, samo je brat čitavo vrijeme snimao mene s video kamerom (davno je to bilo, kao što rekoh) i odjednom dolazi tata, kaže – imaš 15 minuta da se spakiraš, izvoli karte. Malo je reći da sam plakala kao beba od sreće, a i to putovanje je bilo samo jedan u nizu posjeta Londonu, jednom od gradova koje volim najviše na svijetu i uvijek mu se rado vraćam. Posljednje putovanje je bilo nedavno, muž i ja smo posjetili sjeverni dio Vijetnama i zaljubila sam se preko ušiju. Sasvim drugačija kultura, miris zraka, energija – još uvijek sam pod potpunim dojmom.

Iris Hazler Šanko

Iris Hazler Šanko

Za putovanje se spremam štreberski ili kampanjski?

Moram biti iskrena i reći da sam na putovanjima ”kofer”. Moj muž je glavni organizator, planer, tjednima i mjesecima radi planove, rute, rezervacije i apsolutno sve, a ja kao princeza dolazim na gotovo. Šalim se, naravno, ali ja sam više kampanjac, njemu prepuštam svu čar organizacije.

Novo putovanje biram tako da…

Uf, uz toliki popis gradova i država teško je logično birati, hahaha 😀 Ali najčešće se radi o trenutku da su karte povoljne pa samo kupimo, kao što je to bilo s Jordanom. Iako, posljednjih nekoliko godina biramo lokacije koje nisu toliko blizu, već pokušavamo otići negdje gdje se prije 10 godina nismo mogli ni zamisliti.

Solo vs putovanje u društvu

Posljednjih šest godina putujem u društvu svog (danas) muža, a prošle godine smo prvi puta putovali s društvom – mojom neodoljivom kumom i njezinom boljom polovicom. Oh, wait! Pa to si ti! 😀 Ali da, moram priznati da mi je nevjerojatno kako smo se svi odlično slagali iako smo bili 8 dana od 0 do 24 sata stalno zajedno. Tako da, znaš i sama da je vrijeme za planiranje novog couple tripa!

Moj najdraži suputnik je…

Kao što sam već rekla, moj muž. Ali tu bih svakako ubrojila i tebe, sjetimo se samo Bleda, Šolte i ostalih dogodovština koje proživimo kad smo solo negdje. A svakako ne smijem zaboraviti spomenuti i svoju mamu <3

Iris Hazler Šanko
Iris Hazler Šanko

Aktivan vs pasivan odmor?

Apsolutno aktivan, spavati mogu i doma! Velika sam spavalica, ali kada sam na putu – spremna sam ako treba i u cik zore. Svaku novu destinaciju obožavam otkrivati hodajući jer uvijek nekako neplanirano završiš na lokacijama gdje su lokalci i doživiš grad u autohtonom smislu. A na posljednjem putovanju u Vijetnamu smo prošli dobar dio Ninh Bina biciklom, a Ha Long Baya kajakom. Samo akcija 🙂

Smještaj biram prema…

Kod odabira smještaja najbitniji su dobra lokacija, razumna cijena i dobre ocjene na trip advisoru. Najčešće biramo smještaj putem Airbnba, ali u državama poput Jordana i Vijetnama ga nema, pa onda biramo Booking.

Turistička agencija vs vlastiti aranžman?

Apsolutno uvijek dajem prednost vlastitom aranžmanu, otkrivanju bez vodiča i unaprijed isplaniranih klasičnih turističkih ruta. Preko agencije idem jedino kada putujem s mamom jer je lakše zbog njezinih godina s prijevozom i aktivnostima, ali sve ostalo – vlastiti program.

Uspomena (dobra, a može i loša) koju nikad, ali stvarno nikad neću zaboraviti je…

Posjet Matali na Kreti. Išle smo mama i ja na organizirani izlet, čitav bus se zabio u prvu birtiju, a mama i ja smo odlučile vidjeti što sve ima kod tržnice. Nakon samo pet minuta, došle smo do restorana s pogledom na čitavu plažu i točno se sjećam trenutka potpunog oduševljenja na prizor pred nama. Također nikada neću zaboraviti kako sam šetajući Rimom s mužem kasno uvečer, neplanirano završila ispred Koloseuma koji se samo stvorio ispred nas. Oduzelo mi dah i dan danas mi je to jedna od najljepših uspomena s putovanja. Tu je još i neopisiva ljepota Petre, ali i prvi odlazak u British Museum koji je trajao pet i pol sati. 🙂

Iris Hazler Šanko
Iris Hazler Šanko

Luksuzni smještaj vs “onaj da što manje platim” smještaj?

Najbitnije mi je da imam čisti krevet i kupaonu, sve ostalo je nevažno. Stoga bih uvijek radije odabrala običnu čistu sobu nego ekstra luksuzan smještaj. Ionako samo treba prespavati i otuširati se, zar ne?

Na putu sam ranoranioc/uspavana ljepotica

Ranoranioc, nema spavanja, samo istraživanje!

Mobitel je na putovanju za mene…

Prvenstveno fotoaparat, a zatim sredstvo za javljanje najbližima da smo živi i da je sve super. I za vađenje masti postanjem fotki po društvenim mrežama dok su svi u Zagrebu 😀

Stvari bez kojih nikad ne putujem su…

Mobitel, minimalno tri dodatne baterije, sunčane naočale, sredstvo za dezinfekciju ruku i udobne tenisice. Kreditna kartica za ”zlu ne trebalo” i vozačka dozvola, jer nikad ne znaš.

Iris Hazler Šanko
Iris Hazler Šanko

Kofer vs backpack?

Da mi je netko prije par godina rekao da ću postati backpackerica, nasmijala bih mu se u facu. Ali eto, posljednja dva putovanja sam išla samo s backpackom i moram priznati da sam se preporodila. Jednostavnije, lakše za manevrirati i istovremeno dobra tjelovježba! 😀 Prije nisam mogla zamisliti da putujem bez kofera, a danas više ne mogu zamisliti da putujem s koferom. Čudni su putevi putovanja.

Pakiram se u zadnji tren ili sustavno planiram danima unaprijed svoju prtljagu?

Danima planiram unaprijed, pratim prognozu i temperature, ali samo pakiranje je uvijek večer prije odlaska na put. U glavi imam unaprijed isplanirane kombinacije, pa čak i detalje poput naušnica, hahahaha.

Moja tajna/trik za pakiranja stvari je…

Otkako putujem s backpackom, obavezno sve razvrstam po vrećicama – donje rublje i čarape u jednu, majice i veste u drugu, hlače i suknje u treću i taman ostane prostora za toaletnu torbicu i eventualno dodatne tenisice. Jakna je uvijek uz mene tijekom samog puta, avioni i autobusi znaju imati raspaljenu opako hladnu klimu.

Destinacija koja me šokirala/promijenila poglede na svijet je…

Definitivno Vijetnam. Za dobrodošlicu nas je šokirala ultra sređena gospođa od nekih šezdesetak godina koja je toliko sočno potegnula hračak iz pete i onda ga ispljunula pored nas kao da je to najnormalnija stvar na svijetu. O kihanju i kašljanju bez stavljanja ruke na usta da ne pričam. Ali brzo smo se oporavili od šoka i shvatili da to – zaista jest normalno. Također, priprema hrane na samoj cesti, bacanje ostataka po samoj cesti, mljackanje dok se jede i slično. Naravno, najveći šok je izazvala scena pasa koji su bili spremni za posluživanje kao ručak. Šokantno, ne bude ti dobro, ali pregrizeš svoj zapadnjački način razmišljanja i shvatiš da je to njihova kultura koju treba poštivati, mi smo samo gosti. Također, šokirale su me cijene i koliko su niske usporedno s našima, baš kao i njihov standard života. Ali lijepo im je i guštaju u životu.

Destinacija koja me neočekivano ugodno iznenadila je…

Ponovno Vijetnam i Jordan. U oba slučaja se ni jednom prilikom nisam osjećala nesigurno, već sam uživala u šušuru, ljudima i njihovoj nevjerojatnoj energiji.

Destinacija koja me potpuno razočarala je…

Pariz. Bila sam dva puta i oba puta veliko razočarenje. Prljave ceste, neugodni ljudi, prekrasna arhitektura, ali to je sve. Najromantičniji grad na svijetu kod mene izaziva sasvim suprotne osjećaje i zaista ne vjerujem da ću mu dati još jednu šansu.

Mjesto gdje mi je ostao dio mog putoholičarskog srca je…

Svako mjesto koje posjetim zadrži dio mog srca, pa i jedan Pariz 🙂 Ali onaj kojem se uvijek vjerno vraćam je London, njegova žiža, kaos, ljepota i neopisiva povezanost koju imam s njim.

Iris Hazler Šanko
Iris Hazler Šanko
Iris Hazler Šanko

Svi znamo da nisu sva putovanja savršena. Moja šokantna/jeziva/opasna anegdota je sljedeća…

Hm, nemam baš neugodnih sjećanja s putovanja, osim jedne lude večeri u Beču gdje sam bila s prijateljem prije nekih 10 godina. Završili smo u sumnjivoj birtiji, okružili su nas sumnjivi ljudi i na slabom engleskom počeli pričati nebuloze. Izletjeli smo od tamo u roku od tri sekunde, djelovalo je kao da bi ostali bez bubrega da smo se duže zadržali.

Moj smještaj iz noćne more bio je…

Prije nekoliko godina u Budimpešti (baš nas neće Mađarska sa smještajem). Stan je zaudarao na mokre pse, tuš je bio potrgan, a tijekom noći je nešto grebalo iz zidova. Doslovno kao iz noćne more. Muž tvrdi da su u pitanju bili štakori, ali ja sam uvjerena da je bio duh Sergej. 🙂

Najbolje/najneobičnije piće ikad

Egg Coffee u Hanoiu, kava s pjenom/kremom od istučenog jajeta sa šećerom. Perfekcija!

Najbolja/najneobičnija hrana ikad

Do sada jedino nisam isprobala kukce i zmije, a moram priznati da je sve ostalo bilo jako fino. Najbolje smo jeli definitivno u Turskoj, Jordanu i Vijetnamu, iako me u Vijetnamu najviše razočarao pho kojeg svi strašno hvale.

Iris Hazler Šanko
Iris Hazler Šanko

Top tri destinacije koje svatko mora posjetiti

Petra, Hanoi i Rim

Top tri destinacije koje možeš i preskočiti

Rekla bih Pariz, ali bila bi tragedija preskočiti bilo koje putovanje.

Zaklopi oči i sjeti se destinacije na kojoj si bio najviše sretan. To je…

Ima ih više, spomenuta Matala na Kreti, zalazak sunca u Wadi Rumu, večera u Rimu i posljednje, vožnja brodićem u Ninh Binu.

Let, autobus, brod ili road trip?

Preferiram avione i autobuse. Brod može za noć, dvije, a road trip (JOŠ) nisam iskušala.

Kad imam putne noćne more sanjam…

Nemam ih 😀

Na putovanjima uvijek kupim…

Shvatila sam da uvijek kupim neki komad robe, u posljednje vrijeme za teretanu (bok Zorana!) i sitnicu poput magneta ili neke fora figurice.

Iris Hazler Šanko
Iris Hazler Šanko

Najvažnija stvar koju sam naučila na putovanjima je…

Uživati u svakom trenutku, pa i onim histeričnim momentima kad si već toliko umoran i smetaju ti buka i ljudi. Samo upijati sve oko sebe i, naravno, poštivati kulturu u kojoj se nalaziš.

Putopisne i gastro avanture Iris Hazler Šanko prati na na njenom Instagramu profilu, blogu ili na Facebooku. Stisni lajk, nećeš požaliti 🙂

Ako želiš pratiti i druge putoholičare provjeri sljedeće priče:

  1. ana pavić putovanja
  2. andreja petrić putovanja
  3. daniel delale putovanja
  4. Katarina Moškatelo putovanja
  5. putoholicari
  6. Zorana Jagodić