Koliko puta ti se dogodilo da si na početku sezone kupanja došao na plažu i ono što te dočekalo nije netaknuta i divna priroda. Dočekala te hrpetina smeća, plastičnih boca, opušaka i mnogih drugih predmeta za koje ni ne želiš znati što su nekoć bili. Što si u tom trenutku napravio? Skupio svoje stvari i otišao na drugu plažu? Nemoj biti takva osoba, budi Barbara Vesanović, poznata YouTuberica Debela Barbara, koja je doslovno uzela vreću u svoje ruke i odlučila očistiti plažu. 

I dalje me fascinira taj osjećaj lagode i nedogovornosti koju većina oko nas osjeća naspram prirodi. Dođemo, uživamo i ostavimo svoj trag u obliku plastičnih i staklenih boca, opušaka, vrećica pojedenih grickalica… Viši level su oni pojedinci koji smatraju kako oni zabačeni dijelovi prirode u brdima, šumi i na plažama, postoje samo kako bi se tamo odložio krupni otpad.

Barbara Vesanović

Debela Barbara je pokrenula akciju čišćenja plaže

Prije svega žalim te ljude šta nisu imali nikoga da im pruža kućni odgoj i obrazuje o osnovi kulturnog ponašanja. Ono što bih im poručila ne bi stalo u jednu rečenicu, nego bi ih lipo sila i napravila samo za njih prezentaciju o važnosti pravilnog gospodarenja otpadom”, započinje mi svoju priču Barbara. 

Kaže da je neko vrijeme tražila lokaciju koju je htjela počistiti. Smatra da s time, nažalost, ne može napraviti “neki veliki utjecaj na okoliš, ali zna da može iskoristiti svoje društvene mreže kako bi kod šire publike podigla svijest “prvenstveno o konzumerizmu koji je poharao cijeli svijet i, sekundarno, kao motivaciju drugima da gdje god bili u prirodi, u šumi ili na plaži, skupe otpad koji je netko drugi bacio”

“Prije četiri vikenda je poznata trogirska fotografkinja Maja Maljković Zelalija objavila sliku na Instagramu u kojoj stoji na brdu smeća na plaži. To je bila ta lokacija koju sam tražila jer nije neki deponij uz cestu gdje je neko nonšalantno iz auta izbacio glomazno smeće, nego je sav otpad more nanilo.”

plaža prije akcije čišćenja

78 sati čišćenja = 140 vreća smeća

Od samog početka sam pratila Barbarinu akciju koja je trajala tri vikenda i u sedam termina po dva sata. Prvi put je čišćenje odradila sama, dok je već drugi put uspjela skupiti volontere koji su se odazvali na njen poziv s IG storyja. 

“Sveukupno je sudjelovalo 17 volontera i kad se njihovi sati zbroje uloženo je 78 sati čišćenja kako bi se napunilo 140 vreća smeća. Najviše od svega je bilo štapića za uši. Tisuće i tisuće komada, čini mi se milijun da ih je bilo. Isto tako je bilo dosta nelegalno bačenog građevinskog šuta. Od čudnih stvari smo naišli na par leševa galeba, kostur glave zmije, opanke koje je možda nosila moja prababa u ’40-tima, figurica dame od šaha, dječjih duda, šprica….”

Prije i poslije

Nažalost, i nakon 140 vreća smeća, akcija nije gotova. Nakon što su zajedničkim snagama očistili prva dva metra od mora koja su većinom sadržavala glomazniji otpad, drva, šiške i slično, sad ekipa kreće na ostala dva metra plaže prema livadi. Tu se nalazi brda mikroplastike. 

“Pretpostavljamo da će nam trebati još dva vikenda (četiri termina po dva sata) s minimalno osam volontera kako bi napokon cijelu plažu očistili. Za sve koji žive u blizini otoka Čiova i mogu se pridružiti akciji, neka prate moje IG storyje na koje objavljujem sve nove info vezane za čišćenje plaže. Ako nemate IG možete me kontaktirati na mail debela.barbara7@gmail.com, poručuje Barbara. 

“Naravno glavni cilj svega ovoga nije očistiti ovu plažu koja će s prvim jugom opet biti onečišćena”, naglasila mi je Barbara u razgovoru. Ova “debela” ljubiteljica prirode i ekologije želi ovom akcijom osvijestiti, inspirirati i motivirati ljude da naprave isto, gdje god se nalazili, u kojem god dijelu Hrvatske i u koje god doba godine. 

Plaža nakon prve faze čišćenja

“Idealno bi bilo, sasjeći problem u korijenu što bi značilo smanjiti i/ili ukinuti kupovinu proizvoda od jednokratne plastike. Ono šta baš svi možemo napraviti je nositi stalno sa sobom trajnu bocu (od nehrđajućeg čelika, stakla…) i platnenu vrećicu te prestati koristiti jednokratne plastične vrećice i boce”, naglasila je Barbara. 

Sad si se čak i malo posramio jer si ostavio onu plažu prljavu i u hrpi smeća? Gle, znaš što ti je činiti. Skupi svoje prijatelje i zajedničkim snagama stvorite si svoj komad raja i s time dajte svoj mali doprinos očuvanju okoliša. Ostavi svoj trag u prirodi. Ali ne u obliku plastične boce. Nego u obliku osjećaja odgovornosti naspram svijetu koji te okružuje.

Pratite Barbarinu akciju, ali i druge videe na njenom službenom YouTube kanalu.

Foto: Pexels, Privatno