Prije samog puta u Gruziju dobila sam dvije posve suprotne reakcije. “Je li tamo uopće sigurno?”, “Kako misliš putovati kroz tu nerazvijenu zemlju?”, “Kako egzotično!”, “Jao, Gruzija, kako divno!”, “Ajme, i ja bih baš htjela ići u Gruziju!” samo je dio oprečnih reakcija, a upravo one pokazuju koliko zapravo malo znamo o ovoj fascinantnoj zemlji. Stoga, ako si se odlučio posjetiti ovaj još neotkriveni turistički biser, ovo su stvari koje obavezno prije samog puta trebaš znati. 

1. Je li za Gruziju potrebna viza?

Za Gruziju nije potrebna viza.

2. Letovi do Gruzije

Najjeftinije ćeš letjeti iz Budimpešte i Beča i to Wizzairom koji nudi za oko 100-injak eura povratku kartu s donjom prtljagom od 20 kg te gornjom prtljagom koja se sastoji od omanjeg ruksaka ili kofera te ručne torbe. 

3. U koji grad u Gruziji putovati?

Jeftinije je letjeti do Kutaisi nego do Tbilisija. 

Tbilisi
Tbilisi

4. Koja je službena valuta u Gruziji?

Službena valuta u Gruziji su Gruzijski lari, a za 1 kn dobiješ 0,44 Larija.

5. Vremenska zona u Gruziji

Kad putuješ u Gruziju moraš promijeniti sat na dva sata unaprijed. I da, Gruzija ne prelazi na zimsko/ljeto brojanje vremena.

6. Internet u Gruziji

U Gruziji ćeš biti u roamingu, stoga je najbolje da uzmeš njihovu karticu koja se odmah nudi na samoj zračnoj luci. Mi smo trebali samo internet, stoga smo za oko 10 Eura uzeli 20 GB.

7. Kako putovati iz Kutaisiji u Tbilisiji i natrag?

Put između Kutaisija i Tbilisija traje oko 4h. Sa zračne luke vozi Georgian bus koji je svoj vozni red kreirao prema rasporedu letova. Stoga čim sletiš u Kutaisi čeka te bus koji vozi do Tbilisija ili Batumija. Karta u jednom smjeru iznosi 20 Larija. Ako iz Tbilisija želiš direktno putovati na svoj let u Kutaisiju, s Pushkin trga ide bus, također prema rasporedu letova. Ako pak želiš iz Kutaisija doći do zračne luke, nemoj se opterećivati taksijima. Samo pošalji mail Georgian busu (sve informacije možeš pronaći kod njih na stranici) na koji let ideš i koja je tvoja adresa hotela. Oni doslovno dolaze ispred tvog hotela i voze te do zračne luke za 5 Larija. 

Kutaisi
Kutaisi

8. Kako iz Tbilisija putovati u Batumi?

Batumi i Tbilisi su izvrsno povezani vlakom. Nešto kompliciranije je put od Tbilisija do Kutaisija. Uvijek možeš birati Georgian bus koji je skuplji i ostavit će te u centru Kutaisija, bez obzira na to što vozi do zračne luke. Ili možeš ići jednom od mashrutki (kombi) koje voze s autobusnog kolodvora koji je izvan centra gradova. 

9. Putovati između gradova s turističkom agencijom

Izvrstan način za putovati između pojedinih gradova su turističke agencije koje redovno organiziraju rute prema najpopularnijim destinacijama. Tako možeš spojiti prijevoz i ujedno otići na jednu od tura i nećeš gubiti dan na prijevoz. Upit slobodno pošalji agenciji Budget Georgia koji će ti složiti plan ture prema tvom rasporedu. 

10. Iznajmiti auto u Gruziji?

U Gruziji nipošto nemoj unajmiti auto. Ni pod koju cijenu nemoj misliti da je road trip jedna tako dobra ideja. Gruzijci su poznati po svom ludom prometu, pri tome ludo znači i dvostruko preticanje na punoj crti u zavoju. Pravila su nepostojeća, svi voze brzo i prema svom vlastitom nahođenju. To ni ne iznenađuje kada vozački polažu u samo par sati na poligonu, bez izlaska na cestu i nekih dodatnih ispita. 

manastir Jvari
manastir Jvari

11. Izleti po Gruziji

Kako bi posjetio sve znamenitosti i prirodne ljepote koristi usluge lokalnih agencija koje nude izvrsne i cjenovno prihvatljive ture u malim grupama s vodičima od kojih ćeš štošta toga naučiti. Moja preporuka je agencija Budget Georgia koja nudi ture iz Tbilisija, Kutaisija i Batumija. Izlete je najlakše kupiti preko TripAdvisora. Cijene se kreću od oko 100-injak kuna pa nadalje, ovisno o trajanju (jedan dan ili više) i vrsti izleta. Računaj da ulaznice ni obroci nisu uključene u cijenu.

12. Taksi ili Bolt?

U Gruziji koristi Bolt usluge, tako ćeš imati manje prevara taksista i nepotrebne vožnje uokolo.

13. Smještaj u Gruziji

Mi smo smještaj rezervirali preko Bookinga. U pitanju su bili takozvani obiteljski hoteli u širem centru s doručkom koje smo platili po glavi oko 70-ak kn po noći. Nažalost, Gruzijci kasno služe doručak, od oko 8h do 11h, a kako većina tura kreće rano, pola doručka nismo mogli iskoristiti. 

14. Radno vrijeme u Gruziji

U Gruziji do oko 10h je skoro pa sve zatvoreno. Uključujući i kafiće. Kasno se bude, no zato je sve otvoreno do kasno u noć. 

gruzija

15. Je li Gruzija jeftina?

Gruzija je jeftina država, posebno kad je hrana u pitanju. Obrok u prosječnom restoranu za dvije osobe se kreće od 50 do 100 kn, a to uključuje predjelo, piće, glavno jelo uz dodatni prilog, pa čak i desert. U jednom restoranu smo platili oko 90 kn po osobi za 10 sljedova i pola litre vina po glavi. Na izletima u nešto zabačenijim mjestima možeš jesti za oko 20 kn po glavi. Ulaznice se kreću od oko osam do 35 kuna maksimalno. 

16. Pričaju li stanovnici engleski u Gruziji?

Gruzijci baš ne pričaju engleski, posebice srednja i starija generacija. Većinom će misliti da si iz Rusije pa će s tobom pokušati pričati ruski. Dobro se snalaze s njemačkim. No, nekako se uvijek uspiješ sporazumjeti. 

17. Psi lutalice

Gruzija je puna pasa lutalica, stoga pripremi svoje srce. U gradovima su zaštićeni, čipirani i cijepljeni te dobro uhranjeni (u Tbilisiju imaju uređaje koji im daju hranu), ali u zabačenijim mjestima je situacija drugačija.

Gruzija
gruzija

18. Kakvi su stanovnici Gruzije?

Gruzijci su izuzetno simpatični, topli i dragi domaćini koji će učiniti sve što je u njihovoj moći da se što bolje osjećaš u njihovoj zemlji. Na njihovu pomoć se uvijek možeš osloniti.

19. Je li Gruzija sigurna zemlja?

Gruzija je sigurna zemlja. Točka.

20. Vino u Gruziji

Kad te Gruzijac ponudi svojim vinom, obavezno moraš kušati. Nemoj ga uvrijediti. 

21. Čistoća u Gruziji

Gruzija je unatoč vidno lošijoj razvijenosti i slabijim primanjima nego u većini dijelova Europe, izrazito čista zemlja. Svaki WC, u kojoj god zabiti se nalazio, je bio izuzetno čist (izuzetak je bio Toi-Toi WC, ali on nigdje nije čist). I svaki je skoro imao čak i WC papir.

gruzija_vodic
gruzija_gastro

Zanima te više o Gruziji? Onda je vrijeme da pročitaš i druge postove:

  1. gruzija